KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    UniCredit Leasing: ideální řešení pro financování strojů a zařízení

UniCredit Leasing: ideální řešení pro financování strojů a zařízení

Publikováno: 10.10.2011
Rubrika: Zajímavosti

Nepříznivé vlivy ekonomické recese postupně odeznívají a podniky se začínají poohlížet po nových možnostech financování strojů a technologického zařízení. Podle Jaroslava Jaroměřského, generálního ředitele UniCredit Leasing, je dnes ideální čas pro investice. Zeptali jsme se Ing. Renáty Vítkové, ředitelky pobočky financování korporátní klientely, jaké novinky mohou podnikatelé při nákupu strojů a zařízení v nabídce UniCredit Leasing, české leasingové jedničky, čekat.

Kdo je v oblasti financování strojů a zařízení typově Vaším nejčastějším zákazníkem a jaké typy komodit nejčastěji financujete?
Společnost UniCredit Leasing nabízí v případě investic do strojního vybavení, nových technologií nebo rozšiřování výrobní kapacity nejširší výběr finančních produktů. Naši klienti většinou hledají financování pro investice většího rozsahu nebo nechtějí přímo vázat své finanční prostředky na konkrétní zařízení a rozhodnou se využívat výhod, které nabízí ať už finanční nebo operativní leasing. UniCredit Leasing nejčastěji financuje strojní technologie od zemědělské a lesnické techniky, přes stavební stroje až po zdravotnickou techniku. Výjimkou není ani financování celých technologických linek nebo výpočetní a kancelářské techniky. V poslední době řada společností stále více využívá možnosti leasingu pro financování tepelných a energetických zařízení.

Jak hodnotíte aktuální situaci na tomto trhu?
Očekáváme, že rostoucí zájem o externí financování letos dále poroste s ohledem na vývoj HDP a nabíhající průmyslovou výrobou. Investice do strojů, zařízení a dopravních prostředků nadále porostou zejména u firem, které díky optimalizaci v období krize nyní využívají výhod poklesu pořizovacích cen strojů a úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Od začátku letošního roku jsme zaznamenali oživení také v oblasti investičních projektů. Také UniCredit Leasing upevnil během krize svojí pozici leasingové jedničky v ČR. Růst nových obchodů UniCredit Leasing za minulý rok byl prakticky dvojnásobný v porovnání s celým trhem.

Na co hlavně se chcete v nejbližší době zaměřit?
V příštím roce se chceme soustředit hlavně na běžné stroje podléhající zápisu do registru vozidel s vyšší mírou zajištění. Pokud není pro klienta důležité vlastnictví předmětu v době financování, může využít produkt LeaseMachinery, tedy finanční leasing s možností odkupu za zůstatkovou cenu po uplynutí doby trvání leasingové smlouvy. Výhodou finančního leasingu pro klienta je celkově jednodušší proces schvalování. V případě, že chce klient pouze užívat stroje po dobu jejich životnosti a poté je jednoduše obměnit, aniž by musel řešit problémy spojené s jejich dalším prodejem, ideálním variantou je OperativeMachinery, tedy pronájem formou operativního leasingu. Naproti tomu je produkt CreditMachinery, který je vhodný pro příjemce jakýchkoli dotací.

Je leasing ještě v době úvěrů šitých na míru aktuální na Vašem oborovém trhu?
Při nákupu strojních zařízení, případně technologických celků dávají klienti ve stále větší míře přednost úvěrovému financování před klasickým leasingem. Zatímco v roce 2007 ještě poměrně jasně dominoval s 95% podílem leasing, v minulém roce představoval již jen tři čtvrtiny všech nově uzavřených obchodů v segmentu strojů a zařízení. Důvodem tohoto trendu je především podmínka vlastnictví předmětů v případě využívání různých dotačních titulů.

Jak důležité je leasing jako produkt propagovat?
Leasing prochází neustálými změnami a inovacemi. Ačkoliv se může zdát, že jde o jednotvárný produkt, který není možné modifikovat, opak je pravdou. V UniCredit Leasing reagujeme na aktuální podmínky trhu a přizpůsobujeme naše produkty potřebám našich klientů. Legislativní změny přináší nové příležitosti pro nákup strojů a zařízení formou různých dotací nebo jiných zvýhodnění. UniCredit Leasing například loni vyhověl zemědělcům a přišel s unikátní nabídkou šitou na míru jejich požadavkům. Úvěrový produkt CreditAgro zohledňuje nepravidelnost jejich příjmů a umožňuje flexibilně splácet poskytnutý úvěr s ohledem na plánované tržby za sklizeň či průběh čerpání zemědělských dotací. Každý nový produkt nebo inovaci provází intenzivní marketingová kampaň, bez jejíž podpory by firmy těžko získávali aktuální informace o možnostech financování. Kromě toho je UniCredit Leasing také pravidelným účastníkem Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, kde prezentuje novinky v oblasti leasingových a úvěrových produktů a naši pracovníci zde nabízejí konzultace pro financování konkrétních obchodních kontraktů.

Co jste v poslední době zajímavého leasovali ve strojích a zařízeních?
UniCredit Leasing financoval například výstavbu fotovoltaické elektrárny, což byl historicky z hlediska objemu poskytnutých prostředků náš největší projekt. Zajímavá je také spolupráce s ostravskou společností Heavy Machinery, kde jsme zafinancovali zařízení v provozovně v Kunčicích. Dále se pak podílíme na financování strojů pro společnost Silon, a. s. a opavský Ostroj.

A co stavební stroje?
Segment stavebních strojů historicky patřil a nadále patří k významným oblastem, které naše společnost financuje. Již řadu let spolupracujeme se značkou BOBCAT. V letošním roce jsme zahájili spolupráci i s dalšími partnery jako např. ATLAS COPCO a TEREX. Neustále probíhají další akvizice v souladu s naším záměrem rozvíjet spolupráci s partnery v oblasti stavebních strojů, jejichž portfolio se bude, jak doufám, i nadále rozšiřovat.

Je český trh v něčem specifický v oboru financování strojů a zařízení?

Specifikum našeho domácího trhu vidím zejména v jeho velikosti, kterou nemůžeme porovnávat s okolními státy. Tento handicap na druhé straně vyrovnává velmi úzké zaměření české ekonomiky na automobilový průmysl a veškeré technologie s ním spojené, což přináší z hlediska financování zajímavé příležitosti v oblasti strojního a technologického vybavení podniků.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Renata Vítková

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (379x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (60x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (56x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice