KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Ekonomika    Tržby skupiny Touax za rok 2009: 272 mil. EUR

Tržby skupiny Touax za rok 2009: 272 mil. EUR

Publikováno: 8.3.2010
Rubrika: Ekonomika, 2010

Francouzská skupina TOUAX, přední světový poskytovatel služeb operativního leasingu na trhu námořních kontejnerů, říčních nákladních člunů, nákladních vagónů a modulových staveb, do které patří i na domácím trhu působící výrobce obytných modulů společnost TOUAX s.r.o., oznámila konsolidovaný obrat za rok 2009 ve výši 272 mil. EUR.

Konsolidované tržby za rok 2009 dosáhly částky 271,8 milionů EUR v porovnání s 368,7 miliony EUR v roce 2008, což představuje pokles o 97 milionů EUR. Toto snížení bylo způsobeno zejména nižšími investicemi investorů a následným poklesem tržeb z prodejů (v divizi námořních kontejnerů). Snížení tržeb nevedlo k podobně výraznému poklesu v očekávaném EBITDA, ani v očekávaném čistém zisku ve srovnání s rokem 2008 (účetní závěrka bude zveřejněna na konci března 2010). Společnost vykázala v roce 2009 nižší tržby z prodejů zákazníkům a ponechala si více zařízení ve svém nájemním parku. Vyšší marže v oblasti pronájmů pak kompenzovaly pokles prodejů. Tento model řízení vztahů se zákazníky a řízení vlastního portfolia produktů prokazuje svou pružnost a adaptabilitu a umožňuje skupině TOUAX rychle se přizpůsobovat měnícímu se ekonomickému prostředí. Vzhledem k této situaci rozhodla společnost v lednu o prozatímní dividendě o stejné výši jako v předchozím roce.

V souladu se svými cíli zvýšila společnost TOUAX své tržby z pronájmů o 1 %, a to díky svému pevnému ekonomickému modelu diverzifikovaného dlouhodobého leasingu. Tržby z pronájmů skupiny zahrnují nejen přímé příjmy z leasingu, ale i ze služeb s ním souvisejících (jako je doprava a údržba).

Výhled na rok 2010: pozitivní signály návratu k růstu
Pro rok 2010 stále platí předpovědi k návratu růstu mezinárodního obchodu s očekávanou mírou růstu ve výši +3,3 % (zdroj MMF – leden 2010) a +5 % (zdroj Clarkson – leden 2010).

Celosvětový nedostatek produkce námořních kontejnerů od září 2008 spolu s 5 % snížením velikosti nájemního parku na trhu omezil nadbytečnou kapacitu. Obnovení obchodu v Asii za posledních šest měsíců oživilo poptávku rejdařských společností po leasingu nových námořních kontejnerů.

Modulové stavby postupně dobývají nové trhy díky svým četným výhodám oproti tradiční výstavbě. Rovněž těží z různých evropských programů na obnovu hospodářského růstu, které se zaměřují na infrastrukturu a stavebnictví.

Říční přeprava zůstává nejekologičtějším způsobem přepravy: používá 3,7 krát méně nafty, vypouští 4krát méně CO2 a je 7krát levnější než silniční nákladní přeprava. Tyto výhody jí umožňují získávat podporu velkých průmyslových skupin a státní a veřejné správy, které hledají alternativy k silniční přepravě.

Divize nákladních vagónů těží ze strukturální potřeby omladit evropský vozový park a z ekonomických a ekologických výhod železniční přepravy. Kvůli krizi, která v roce 2009 zpomalila poptávku, a vzhledem k výrobním lhůtám bylo v roce 2010 dodáno jen několik nových nákladních vagónů. Předpovědi však ukazují na postupný nárůst míry využití stávajících nájemních parků v průběhu roku 2010 a skokový nárůst v roce 2011.

Analýza tržeb
Konsolidovaný obrat činil v roce 2009 271,8 milionů EUR, což představuje pokles o 26,3 % (26,8 % při neměnných směnných kurzech) oproti částce 368,7 milionů EUR v roce 2008. Toto snížení tržeb je způsobeno zejména slabšími tržbami z prodejů, které dosáhly v roce 2009 pouze 65 milionů EUR ve srovnání s 163,2 miliony EUR v roce 2008. Pokles byl způsoben zastavením investic do nákupu námořních kontejnerů od září 2008. Tržby z prodejů modulových staveb konečným zákazníkům též – na rozdíl od tržeb z leasingu – poklesly. Naopak prodej nákladních vagonů v roce 2009 vzrostl. Tržby společnosti z pronájmů (včetně doprovodných služeb) vzrostly o 1 %.

Příspěvek čtyř klíčových oborů podnikání
Tržby z pronájmů Divize námořních kontejnerů vzrostly o 3 %, díky investicím provedeným v roce 2008, ochraně poskytované dlouhodobými smlouvami a rozšíření obchodu v Asii na konci roku 2009. Restart aktivit v Asii je hlavním signálem oživení trhu; po červnovém pádu míru vyžití nájemního parku na 87 % umožnil od počátku července růst až na prosincových 90 %. Tržby z prodejů námořních kontejnerů prudce poklesly kvůli zmrazení investic zákazníků.

Obrat Divize modulových staveb zůstal stabilní. Pružnost nájemního byznysu podpořila zvýšení tržeb z pronájmů (+7 %) a kompenzovala přechodný pokles tržeb z prodejů. Tržby z pronájmů vzrostly o 10,7 % při neměnných směnných kurzech. Navzdory obtížné ekonomické situaci na trhu divize vylepšila svůj tržní podíl, přičemž míra využití parku od dubna 2009 rostla.

Zvýšení tržeb Divize říčních nákladních člunů (+11,2 %) bylo způsobeno zejména prodejem a zpětným pronájmem říčních člunů v hodnotě 10,2 milionů EUR provozovaných na Rýnu a Dunaji. Tržby z pronájmů (-30,8 %) zahrnují 35,2% pokles v doprovodných službách (doprava a chartery) a 48% nárůst tržeb z pronájmů.

Divize nákladních vagónů pokračovala v růstu (+34 %) navzdory nepříznivým ekonomickým podmínkám. Tržby z pronájmů se zvýšily o 6% díky investicím uskutečněným v roce 2008 a na počátku roku 2009. 80,4% nárůst tržeb souvisí zejména se syndikáty s investory na železniční vagóny, kdy si Touax uchovává řízení.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nový zimní stadion v ChomutověNový zimní stadion v Chomutově (24x)
V roce 2013 bude v Chomutově v blízkosti Zooparku k dispozici kompletní a moderní sportovní a kulturní společenský areál...
Volvo začalo stavět nové Truck Centrum v HavířověVolvo začalo stavět nové Truck Centrum v Havířově (24x)
Společnost Volvo Truck Czech s.r.o. zahájila výstavbu nového Volvo Truck Centra v Havířově. A to v době, kdy se příliš m...
Polyfunkční dům Ostrava-Vítkovice se stal Stavbou roku Moravskoslezského kraje 2009Polyfunkční dům Ostrava-Vítkovice se stal Stavbou roku Moravskoslezského kraje 2009 (22x)
V důstojné atmosféře sálu Divadla Antonína Dvořáka se v pondělí 14. června v rámci slavnostního galavečera vyhlašovaly v...

NEJlépe hodnocené související články

Trimo představí Qbiss One a ArtMe na veletrhu BAU 2011 (5 b.)
Od 17. do 22. ledna 2011 bude Mnichov hostit veletrh architektury, stavebníchmateriálů a systémů BAU 2011. Trimo na vele...
„Všechny výtahy musí splňovat platné předpisy a normy v dané zemi“„Všechny výtahy musí splňovat platné předpisy a normy v dané zemi“ (5 b.)
vysvětluje ředitel společnosti STROS – Sedlčanské strojírny a. s. Ing. Ladislav Filip....
Skanska se zaměří na zelené administrativní projekty ve Střední Evropě - prodává logistický pozemek (5 b.)
Společnost Skanska se rozhodla soustředit v České republice ještě výrazněji na development ekologicky šetrných administr...

NEJdiskutovanější související články

Volvo začalo stavět nové Truck Centrum v HavířověVolvo začalo stavět nové Truck Centrum v Havířově (16x)
Společnost Volvo Truck Czech s.r.o. zahájila výstavbu nového Volvo Truck Centra v Havířově. A to v době, kdy se příliš m...
Cemix získal titul Nejlepší výrobce stavebnin roku (3x)
Společnost LB Cemix, s.r.o. si připsala cenný úspěch. V soutěži Nejlepší výrobce stavebnin roku získala titul Nejlepšího...
Ceny stavebních prací klesnou až o 25% (3x)
Ceny stavebních prací klesnou v roce 2010 až o 25% a ceny stavebních hmot klesají nejčastěji mezi 5 až 15%. Pokud jste v...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice