KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    The Global Galvanizing Awards 2018

The Global Galvanizing Awards 2018

Publikováno: 9.7.2019
Rubrika: Zajímavosti

Cílem soutěže The Global Galvanizing Awards je ocenit architekty, stavební inženýry a konstruktéry za nejúčelnější a nejvíc inovativní užití žárově pozinkované oceli v architektuře a stavebnictví. Neméně důležitým faktorem byla funkčnost a estetika konstrukce. Speciální pozornost pak byla věnována projektům demonstrujícím přínos žárového zinkování k udržitelné výstavbě. Hlavním posláním každé takové soutěže je zviditelnění a propagace staveb, u kterých je použita žárově pozinkovaná ocel.

Jednotlivé národní a regionální asociace, z různých částí světa, přihlásily do 4. ročníku soutěže celkem 36 projektů. Projekty byly posuzovány ve dvou oddělených kategoriích a byly vyhlášeny 2 hlavní ceny:

  • „Cena odborníků“ – projekty hodnotila porota odborníků ze světa architektury a designu.
  • „Cena průmyslu“ – byla zvolena zástupci průmyslu žárového zinkování prostřednictvím jednotlivých účastnících se asociací.

Kromě těchto dvou hlavních cen porota odborníků vyzdvihla další dva projekty – Doporučený projekt a následně vybrala nejlepší stavbu z každé účastnící se země – Vybrané projekty, které byly přihlášeny do soutěže prostřednictvím svých asociací. 

Vítězem Ceny odborníků – se stal projekt Silo v dánské Kodani. Silo je součástí proměny kodaňského severního přístavu – rozsáhlé postindustriální zástavby, která se v současnosti transformuje na novou městskou čtvrť. Dle návrhu dánských architektů COBE pro klienty Klaus Kastbjerg a NRE Denmark se 17 podlažní stavba bývalého sila na obilí spolu s největší průmyslovou budovou v této oblasti proměnily na „Silo“ – budovu s byty i veřejnými funkcemi.

Aby bylo možné upravit průmyslovou betonovou fasádu sila dle současných standardů, vnější plášť se obložil, zatímco interiér byl zachován v jeho surové a nedotčené podobě. Hranatá venkovní fasáda, která je tvořena pozinkovanou ocelí, slouží jako klimatický štít. To umožnilo zachovat tvar budovy, především pak její charakteristickou výšku.

Vítězem Ceny průmyslu – se stal projekt Arts West Building v australské Melbourne. ARM Architectus zahájily spolupráci s fakultou umění a filozofie při University of Melbourne. Jejich úkolem bylo přizpůsobit prostory budovy pro objektově orientované vzdělávání. Současné učebny tak musí být uzpůsobeny pro prezentaci předmětů z bohatých univerzitních sbírek.

Velmi osobitá fasáda budovy Arts West vznikla průlomovým a mimořádně inovativním použitím oceli. Fasádu zdobí výjevy vybraných objektů z celkem 23 kulturních sbírek univerzity. Fasáda je současně pasivním solárním prvkem a symbolickým ztvárněním architektonických a pedagogických ambicí fakulty umění a filozofie.

Pozinkování jako úprava ocelových rámů na vnějším plášti fasády bylo vybráno z několika důvodů. Žebrování fasády funguje jako protisluneční clona chránící celoskleněnou stěnu budovy pod ním a současně je nosným prvkem pro grafické ztvárnění objektů z unikátních univerzitních sbírek. Jednotlivé obrazy jsou doslova vlisovány do fasády a zvědavým kolemjdoucím se odhalují v různých denních dobách z různých úhlů pohledu. Architekti k tomu dodávají: „Zinkování je samozřejmě skvělý způsob, jak ochránit ocelovou konstrukci. Nám se ale líbí také skvrnitý a krystalický efekt, který technika zinkování přináší. Vzhled se postupem času mění – ze světlého reflexního materiálu se stává matný šedý povrch. Zinkování dalo fasádě surový vzhled, o který jsme usilovali. Velmi se nám také líbila nestálost výsledku kusového žárového zinkování 8mm oceli.“

Doporučený projekt a oběhové hospodářství – Green House, Utrecht, Nizozemí
Stavba Green House (skleník) je tvořena restaurací s vlastní městskou farmou a konferenčním centrem. V souladu s principy oběhového hospodářství je celou budovu možné rozebrat. Díky vysokému stupni přesnosti se jednotlivé ocelové komponenty snadno demontují a následně zase spojí dohromady. Zvláštností ocelového rámu této stavby je jeho čtvercová roštová struktura, umožňující různé konfigurace budovy s jednou a toutéž stavebnicí.

Za patnáct let může být celá budova rozebrána a znovu sestavena na úplně jiném místě. Možnost opakovaného použití hrála významnou roli také při výběru materiálu pro realizaci projektu.

Celý pavilon byl navržen jako generická stavebnice s demontovatelným ocelovým rámem, tvořená žárově zinkovanými ocelovými profily. Zinkování bylo použito také u mřížových nosníků pro fasádu, střechu (včetně střešní konstrukce malého skleníku), zábradlí a schodiště pavilonu.

Žárově zinkovaná ocel dokonale podtrhuje odvážný charakter této stavby a i záměru městského skleníkového zemědělství. Architekti také připouští, že právě žárové zinkování je skvělou volbou pro demontáž a následné opětovné sestavení budovy, protože při manipulaci nedochází k poškození ochranného povlaku.

Doporučený projekt: Architektonická památka – Saar‑Polygon, Ensdorf, Německo
V roce 2012 skončila v německém Sársku po více než 250 letech těžba uhlí. Jako pomník připomínající tuto hornickou oblast a vzdávající poctu všem horníkům, ale i jako symbol pohledu do budoucnosti, byl v Ensdorfu postaven unikátní Saar‑Polygon. 

Tento unikátní projekt v sobě snoubí minulost, období změn i budoucnost. Je tak připomínkou klíčové součásti historie tohoto regionu – těžby uhlí. Saar‑Polygon je již nyní jednou z pozoruhodných památek Saarlouis, přičemž nabízí úchvatný výhled až do Francie nebo Lucemburska.

30 m vysoká stavba z žárově zinkované oceli je průchozím monumentem, který je tvořen dvěma nakloněnými věžemi propojenými mostem. Podle toho, z jakého směru se na monument díváte, mění svůj tvar. Vidět tak můžete pravoúhlý oblouk, inverzní trojúhelník, obrácené písmeno V, přesýpací hodiny či písmeno T padající na bok. Tvar polygonu vzdáleně připomíná také nosné konstrukce, které byly používány při podzemní těžbě uhlí.

Vybíralo se z projektů realizovaných v letech 2015 – 2017 a vítězové byli ocenění v průběhu mezinárodní konference žárového zinkování INTERGALVA 2018 v Berlíně.

Českou a Slovenskou republiku reprezentovaly 4 nejlepší projekty soutěže Czech and Slovak Galvanizing Award 2018. Nejlépe hodnocenou stavbou za Českou a Slovenskou republiku byl Komenského most v Jaroměři (autoři: Vladimír Janata, Mirko Baum a David Baroš), jinak vítěz Czech and Slovak Galvanizing Award 2018.

Všechny přihlášené stavby jsou vynikajícími příklady rostoucího používání zinkování v oblasti architektury a stavebnictví na celém světě. Doufáme, že budou sloužit jako inspirace pro ostatní.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
The Silo (foto: Rasmus Hjortshøj – COAST)Arts West Building (foto: Warrick Baker)The Green House (foto: Pictures by cepezed / Lucas van der Wee)The Saar‑Polygon (foto: Jan Siefke)Komenského most v Jaroměři (foto: Tomáš Vojtíšek)Altán pro kola – Hindenburger Platz, Mainz, Německo (foto: SYRA Schoyerer Architekten)Hôtel des Communes – Les Herbiers, Francie (foto: Takuji Shimmura)Magazzino Automatico Verticale – Ceramica Sant’Agostino, Ferrara, Itálie (foto: Alex Filz – Stahlbau Pichler)Sídlo ÖAMTC – Vídeň, Rakousko (foto: Toni Rappersberger)Vodní tobogán Magicone – Land of Legends Aqua Park, Antalya, Turecko (foto: Polin Waterparks)Obytná pyramida – New York, Spojené státy americké (foto: American Galvanizers Association)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (374x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (60x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice