KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Tenisová hala s nosnými ocelovými konstrukcemi

Tenisová hala s nosnými ocelovými konstrukcemi

Publikováno: 24.7.2006, Aktualizováno: 21.2.2010 23:44
Rubrika: Zajímavosti

Tenisová hala Wilson Tenis Centrum s nosnou ocelovou konstrukcí vyrostla v loňském roce na okraji Prahy. Byla postavena systémem firmy Astron, kterou na českém trhu zastupuje Astron Building se sídlem v Přerově.

Hala o rozměrech 38,70 × 96,66 m je vysoká 6 m v okapu a 11,20 m v hřebeni a pojme šest tenisových hřišť. Vzdálenost mezi jednotlivými nosnými rámy je 8 m (konstrukční systém Astron umožňuje v případě použití rámové konstrukce max. osovou vzdálenost rámů 12,5 m, v případě využití průvlaků nebo příhradové konstrukce je to dvojnásobek).

Celkem bylo v rámci výstavby nosných ocelových konstrukcí použito 110 t oceli včetně střešního pláště. Hala byla navrhována pro zatížení na II. sněhovou oblast.

Stavba má ojedinělou lomenou střechu, konstrukční řešení, resp. geometrie skeletu, umožnilo splnit náročná kritéria na pořádání mezinárodních soutěží. Montáž celé primární a sekundární konstrukce realizoval smluvní partner, firma Astro-Line se sídlem v Petřvaldu.
Jde o jednu z několika specializovaných a autorizovaných firem, která má licenci a oprávnění montovat ocelové konstrukce firmy Astron. V ČR a SR je zhruba 25 takových smluvních partnerů, kteří ročně postaví desítky hal. Stavební partner představuje pro investora nebo generálního dodavatele optimální cestu pro realizaci „astroňácké haly“ díky uzpůsobené struktuře firmy, která je schopna pružně reagovat na měnící se požadavky v průběhu projektové přípravy a poskytovat nadstandardní servis díky podpoře poskytované výrobcem.
Průlomovým momentem v historii firmy, který se pozitivně odrazil na spolupráci se stavebními partnery, je změna vlastnické struktury, jež proběhla minulý rok, a vytvoření nové stavební divize, která je syntézou stávajících stavebních systémů existujících v rámci skupiny Lindab. Nová stavební divize je schopna dodávat příhradové konstrukce v kombinaci s betonovými sloupy, disponovat sortimentem trapézových plechů Lindab, využívat optimalizovaných dodavatelsko-odběratelských vztahů či nových kontaktů.

Dobrým příkladem je spolupráce s firmou Nemetschek, dodavatelem počítačového softwaru. „Tím jsme získali ještě vylepšený nástroj, který umožňuje v řádu minut přímo na obrazovce počítače před zákazníkem vizualizovat jeho představy v 3D a stanovit cenové relace jednotlivých koncepcí budoucího projektu,“ říká Jaroslav Skupin, jednatel Astro-Line. „Značně to zrychluje přípravu před zahájením stavby a umožňuje i laikovi pochopit celý konstrukční systém,“ dodává.

Na příkladu tenisové haly se to jen potvrdilo. Po týdenní přípravě staveniště a realizaci základů vyrostla za dva týdny primární a sekundární konstrukce haly.

Obvodové stěny Wilson Tenis Centra jsou opláštěny sendvičovým panelem s polyuretanovou pěnou. Jednoplášťovou střechu tvoří parotěsná fólie, izolační hmota Isover a trapézový plech. Součástí haly je i administrativní budova se zázemím pro sportovce a obsluhu a tribuna pro několik desítek diváků.
 


Prvky střechy jsou přiznané


HALA PRO PATRIKA ELIÁŠE
Vedle výrobních, skladovacích a administrativních objektů a hangárových hal postavila firma stovky sportovních zařízení, supermarkety, dílny a recyklační haly. Ve skupině Lindab získala firma Astron vlastníka, který iniciuje aplikaci nových výrobních technologií, podporuje investice do softwaroveho a hardwarového vybavení, školení zaměstnanců atd. Zásadně vzrostla míra investic do výrobních závodů v Lucembursku, Maďarsku i ČR. Stavební divize Lindab se pyšní společnými 40 mil. m2 referenčních objektů a výrobní kapacitou v divizi stavebních systémů přes 100.000 t ročně, což umožňuje vyprojektovat a vyrobit 2.500 objektů ročně.

Zajímavou a mediálně velmi sledovanou je zakázka pro českého reprezentanta v ledním hokeji Patrika Eliáše, jehož dvě haly v Tréninkovém centru mládeže v Brně budou postaveny systémem Astron. „Po vzoru jiných systémů, i tento využívá k výrobě nosných konstrukcí ocel se všemi výhodami, které tento materiál představuje. Je možné dosáhnout velkých rozpětí bez podpor. Komponenty jsou vyráběny v provozních podmínkách, které zajišťují přesnost a kvalitu. Koordinace dodávek a kontrola postupu na staveništi je jednodušší. Konstrukce vyžaduje pouze jednoduché vybavení staveniště. Sestavení ocelové konstrukce je rychlé a oproti jiným konstrukčním materiálům nezahrnuje prakticky žádné mokré procesy,“ vysvětluje přínosy Jaroslav Skupin. „Investorovi jsme při zachování kvality představili rychlejší výstavbu za výrazně nižší cenu než představuje železobetonová alternativa, která se taktéž nabízela, a uspěli jsme,“ dodal.

Naproti Boby Centru tak vyrostou dvě haly s nosnou ocelovou konstrukcí systému Astron o rozměrech 36 × 63, resp. 38,5 × 63 m s „evropským“ a „zámořským“ rozměrem kluziště.

Celý článek v nezkrácené podobě si můžete přečíst v příloze časopisu KONSTRUKCE 3/2006 - Stadiony fotbalového MS 2006, sportoviště.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (298x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (93x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (69x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice