KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Temelín můžeme začít stavět v roce 2016

Temelín můžeme začít stavět v roce 2016

Publikováno: 14.3.2013, Aktualizováno: 20.3.2019 10:53
Rubrika: Zajímavosti

Projektová příprava plánované dostavby Jaderné elektrárny Temelín je v plném proudu, říká v rozhovoru pro Konstrukce ředitel projektu dostavby Jaderné elektrárny Temelín v Metrostavu Ing. Petr Procházka. „V současné době Westinghouse stupňuje spolupráci s českými strategickými partnery a potenciálními dodavateli, aby se co nejlépe obeznámili s technologií AP1000. Probíhá řada vzdělávacích akcí a čeští inženýři požadují stále nové informace. S ohledem na to připravujeme ve spolupráci s ČVUT Praha, Westinghouse a Toshibou dvoudenní seminář o přínosu realizace bloků AP1000 v Temelíně pro českou energetiku,“ zdůrazňuje Procházka. Proběhne 27. a 28. února v prostorách ČVUT Praha. České firmy se ve spolupráci s Westinghouse učí, jakým způsobem vyrábět zařízení pro AP1000 při dodržení potřebných jaderných standardů. Westinghouse se řídí předpisy a normami ASME. A pokud české firmy získají mezinárodně uznávanou certifikaci ASME, mohou toho využít nejen u projektu Temelína, ale i v zakázkách mimo jaderný průmysl.

Co všechno zahrnuje role Metrostavu jako potenciálního generálního dodavatele pro Temelín?
Rozsah dodávky Metrostavu na projektu dostavby JE Temelín a jeho role jako exklusivního partnera jsou jasně definovány v dohodě o spolupráci, kterou jsme se společností Westinghouse a Toshiba podepsali již v květnu 2012. Metrostav je na projektu v pozici generálního dodavatele stavební části včetně dodávky systémů pro technické zařízení budov, některých dalších vybraných systémů (např. okruh chladící vody), chladících věží a návrhu, vybudování a zajištění provozu zařízení staveniště celého projektu. V rozsahu jsou i související projekční práce a územní a stavební řízení včetně dokumentace požadované pro jednotlivé povolované činnosti.

Pokud se tendr nezdrží a rozhodne se ještě letos, kdy mohou reálně začít stavební práce?
Musíme samozřejmě vycházet z termínů společnosti ČEZ. Pokud bude do září rozhodnuto o vítězi a smlouva s ním podepsána do konce tohoto roku, potom by přípravné práce mohly být zahájeny koncem roku 2016. Skutečný termín je závislý na průběhu územního a stavebního řízení při splnění zákonných podmínek pro umísťování, výstavbu, uvádění do provozu a provoz jaderných zařízení. Pozitivním signálem je, že ČEZ předal na SÚJB žádost o povolení umístění stavby dvou nových jaderných bloků koncem listopadu minulého roku. A tím byl zahájen licenční proces podle atomového zákona.

Při dostavbě se má použít tzv. modulární technologie výstavby, v čem se liší od běžných technologií? Vidíte v ní strategicky budoucnost stavebnictví?
Hlavní rozdíl je v tom, že řada stavebních činností, které byly v minulosti prováděny postupně, lze při použití modulární technologie provádět paralelně. To má za výsledek nejen kratší dobu výstavby, ale i zlepšenou kvalitu použitých komponent. Důvodem vyšší kvality je, že komponenty jsou testovány a kontrola kvality provedena ještě před odesláním z výrobny. V případě jakéhokoliv nedostatku je podstatně snazší vadu odstranit přímo ve výrobně, než později na staveništi. Zvládnutí technologie modulární výstavby by pro Metrostav znamenalo cennou zkušenost a další rozšíření technologického potenciálu firmy o progresivní postupy využitelné nejen v energetice, ale i v jiných stavebních oblastech. Poskytnutí „know-how“ na technologii modulární výstavby jenom potvrzuje, že Westinghouse přenáší svoje znalosti na trh, kde pracuje.

Vzhledem k útlumu jaderné energetiky v Evropě nemá s výstavbou jaderných elektráren zkušenost žádná stavební firma včetně Metrostavu, do jaké míry vám může pomoci zkušenost s výstavbou konvenčních elektráren a jak se budete snažit minimalizovat rizika?
Praktickou zkušenost s výstavbou reaktorů Westinghouse typu AP1000 nemá v současnosti žádná česká ani evropská firma. Metrostav má rozsáhlé zkušenosti s výstavbou konvenčních elektráren a pro provedení stavební části projektu [dostavby JE Temelín] nabízí potřebné schopnosti a kapacity. Naše technologie snesou srovnání s technologiemi vyspělých zahraničních firem a některé vyvinuté metody jsou v daných oblastech unikátní. Zvládnutí projektu takového rozsahu vyžaduje dokonalou projektovou a organizační přípravu a stanovení rizik spojených s tímto projektem před vlastním zahájením prací. Tím lze výrazně snížit realizační rizika. Optimální postup u jaderného projektu vyžaduje, aby projekt byl zcela kompletní a schválený před zahájením jakékoliv stavební činnosti (konstrukcí) související s jadernou bezpečností. Zásady jaderné bezpečnosti vyžadují dvě zásadní změny ve způsobu uvažování. První je, že souběžné projektování a výstavba nejsou realizovatelné (to vyžaduje delší dobu plánování a projektování včetně plného souhlasu regulátora před zahájením). A druhá, zajišťovat práce pouze podle schváleného projektu a pracovních postupů (pragmatický a kreativní přístup k řešení problémů není akceptovatelný – regulátor může kdykoliv zastavit práce).

Součástí procesu řízení rizik takového projektu je podrobná a průběžně aktualizovaná analýza rizik, podpořená zkušenostmi Westinghouse z probíhající výstavby AP1000 v USA, v Číně a z procesu licencování v GB. Praktické zkušenosti s výstavbou reaktorů AP1000 již nyní získáváme při pracovních pobytech na stavbách běžících projektů výstavby těchto reaktorů ve světě, které nám i našim českým dodavatelům Westinghouse umožňuje. Výstavba jednotek v Temelíně pak bude podpořena projektovými týmy z ukončených staveb AP1000 v Číně a USA, aby se přenesly všechny získané zkušenosti z realizace těchto projektů ve světě. Nicméně, 92 % pracovníků potřebných pro výstavbu jednotek v Temelíně bude z českých firem.

Které obory mohou z dostavby Temelína podle vás nejvíce těžit?
Přínos dostavby Temelína je třeba vidět ve dvou rovinách. První je období přípravných prací, vlastní výstavby a uvádění bloků do provozu. Jedná se o období asi deseti let a vytvoření pracovních míst v řádech desetitisíců v odvětví stavebnictví a zpracovatelského průmyslu (hutnický průmysl, chemický průmysl, strojírenský průmysl, průmysl stavebních hmot, elektrický a elektronický, skla a keramiky). V tom jsou zahrnuty i projekční a inženýringové společnosti, které se budou podílet významnou měrou. Výrazný podíl budou mít výrobci oceli a produktů z oceli. Nelze pominout ani vědecká a akademická pracoviště. Druhé je období provozu jaderných reaktorů generace III+, které vytváří podmínky pro investice do nejvyspělejších (posledních) technologií a umožňuje adoptovat nejvyšší a nejkonkurenceschopnější standardy pro náš průmysl.

Jaká bude konkrétní participace českých firem? Resp. o jaký objem z plánovaných několika set miliard by se podle vás mohlo jednat?
Již dnes je jasné, že české firmy získají zakázky (objednávky) v řádech desítek miliard korun, pokud Westinghouse v tendru zvítězí. A to ještě stále probíhají jednání s dalšími českými dodavateli. Metrostav v roli generálního dodavatele stavební části bude plně odpovědný i za rozsáhlou dodávku systémů pro technické zařízení budov a projekt, výstavbu a zajištění provozu zařízení staveniště celého projektu. Výčet všech českých firem podílejících se na projektu by byl nad rámec tohoto rozhovoru. Z přístupu našich hlavních partnerů, firem Westinghouse a Toshiba, k realizaci tohoto projektu, kdy prioritou je maximální využití a zapojení českých podniků, vyplývá, že české firmy budou participovat, mimo kompletní dodávky stavebních prací, kterou zajišťuje Metrostav, i na projektování, výrobě a dodávkách technologického zařízení, modulů, řídicího systému a elektročásti, montáži zařízení, dílčím řízení výstavby a samozřejmě uvádění do provozu.

Nedávno jste uzavřeli dohodu o spolupráci s ČVUT, v čem přesně spočívá a plánujete partnerství i s dalšími univerzitami a výzkumnými ústavy?
Ustanovení dohody pokrývají spolupráci s většinou fakult ČVUT (stavební, strojní, elektrotechnickou, jadernou a fyzikálně inženýrskou a informačních technologií) v oblastech, které mají patřičnou důležitost pro temelínský projekt a technologii AP1000.

Součástí dohody je i to, že ČVUT bude spolupořadatelem série seminářů/přednášek o technologii reaktoru AP1000 na půdě ČVUT za účasti předních technických expertů a expertů na licencování společnosti Westinghouse a jeho partnerů. Kromě toho a konkrétněji, dohoda poskytne výjimečnou příležitost skupině studentů ČVUT se účastnit na mezinárodně uznávaném programu stáží společnosti Westinghouse [Summer Internship Program], který se koná v její centrále v Cranberry Township, Pensylvánie, USA. Westinghouse s jeho partnery uvažují o využití odborných znalostí ČVUT v řadě specializovaných oblastí temelínského projektu, jako jsou pevnostní výpočty, pevnostní výpočty se zatížením, zkoušky materiálů apod.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Petr Procházka

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (375x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (67x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (60x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice