KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Tekla Structures v praxi – Kongresové Centrum ICE Krakov

Tekla Structures v praxi – Kongresové Centrum ICE Krakov

Publikováno: 31.1.2014
Rubrika: Projektování

V různých částech světa můžeme najít stavby, které na první pohled zaujmou neotřelým architektonickým ztvárněním skloubeným s maximálním funkčním využitím konstrukce. Některé veřejně prospěšné stavby jako muzeum vědy a umění v Singapuru, nebo muzeum umění v Denveru, či nyní budované muzeum Louis Vuitton v Paříži se výrazně odlišují od okolní zástavby, mění celkový vzhled města a stávají se novými architektonickými dominantami míst, ve kterých se nachází.

Také město Krakov se nyní může pyšnit stavbou, která se stala symbolem moderního umění a ukázkou skvělé práce polských architektů a inženýrů. Jedná se o Kongresové Centrum ICE (zkratka International Conferencing and Entertainment).

Projekt Kongresového centra je realizován jako veřejná zakázka a investorem je město Krakov. Předpokládané náklady jsou 360 milionů polských zlotých. Polyfunkční objekt, který se nachází v centru historického města, zahrnuje kongresové, koncertní i výstavní sály splňující nejvyšší nároky na akustiku a jevištní techniku. Realizace projektu je společným dílem architektonické kanceláře Ingarden & Ewý Architekci (konzultace návrhu s japonským partnerem Arata Isozaki & Associates Tokyo), firmy ARUP UK (projekt TZB, technologický a akustický návrh jeviště a hlediště) a projekční skupiny Project Service, která byla odpovědná za veškerou výrobní dokumentaci.

Firma Project Service, založená v roce 1993, se specializuje na dodávky kompletní projekční dokumentace – statické výpočty včetně výrobních výkresů ocelových, železobetonových i dřevěných konstrukcí. Úzká spolupráce s architekty začíná již v počáteční fázi návrhu technicko-ekonomické koncepce a pokračuje během celého projektu. Odborné znalosti a zkušenosti majitelů a zaměstnanců firmy umožňují zpracovat i nejsmělejší vize a požadavky architektů a investorů. O tom svědčí již dříve zpracované projekty Quattro Business Park a knihovna university papeže Jana Pavla II v Krakově nebo budova japonské ambasády ve Varšavě.

Plánovaný termín předání kongresového centra je podzim roku 2014. Projekt předpokládá možnost realizace konferencí, koncertů, divadelních představení, výstav a dalších prestižních kulturních a společenských akcí. Celá stavba je rozdělena na několik segmentů. Hlavní části tvoří kongresový sál, divadlo a přehlídkový sál. Jednotlivá hlediště jsou schopna pojmout 2 100, 600 a 300 návštěvníků. Užitková plocha celé stavby je 37 000 m2 a na výstavbu železobetonové konstrukce bylo použito 44 000 m3 betonu a 6 600 t výztuží. Celková hmotnost ocelové konstrukce dosáhla 3 500 t. 

Realizace projektu ICE se účastnilo mnoho různých stavebních profesí a velikou výzvou bylo nalezení souladu mezi novátorským pojetím architektonického modelu, komplikovaným stavebním projektem a výrobou všech částí konstrukce. Jako nejlepší řešení bylo vybráno použití nové technologie BIM (ang. Building Information Modelling), která umožňuje vzájemně propojit a zpracovávat informace obsažené v 3D modelech různých částí stavby. Je nutné si uvědomit, že životnost budovy je velmi dlouhá a není tvořena oddělenými etapami určenými pro projekt a výkresovou dokumentaci, výrobu a montáž, ale že všechny tyto fáze lze pomocí BIM propojit a řešit komplexně.

Projekt kongresového centra byl zpracován podle zásad Building Information Modeling v programu Tekla Structures. Sloučení modelů vytvořených v různých programech a uložených v odlišných formátech značně ulehčilo spolupráci.

Hlavní dodavatelé firmy Budimex S.A. a Mostostal Kraków S.A. velmi oceňovali nejen vysokou kvalitu dokumentace, ale také možnost práce s modely v bezplatném programu Tekla BIMsight, který zjednodušil prohlížení a kontrolu modelů, které obsahovaly například i speciální prvky jevištní technologie, a umožnil lepší komunikaci s projektanty. Moderní způsob práce s dokumentací přinesl lepší koordinaci práce a vyřešení případných kolizí ještě před zahájením stavby. Díky tomu byly včas odstaněny chyby, jejichž případné odhalení až v průběhu montáže by mohlo způsobit zvýšené náklady a zpoždění celé stavby.

Model Tekla Structures současně obsahuje veškeré informace potřebné pro generování CNC souborů (formáty CSTV nebo XML) pro numericky ovládané stroje na výrobu ocelových a železobetonových prvků a ohýbání výztuží. Ocelovou konstrukci vyráběly firmy Mostostal Kraków S.A. a ZPR RUBOR z Kleszczowa, které kromě tradičních výkresů využívaly také model Tekla BIMsight a soubory NC DSTV. Komplikované prvky byly obráběny pomocí trasování (scribingu), to znamená, že jsou automaticky strojově označeny obrysy sousedních připojených prvků včetně značek. Montáž takto popsaných prvků je rychlejší a snižuje možnost vzniku chyby.

Firma Project Service byla na konferenci Asociace stavebních inženýrů vyznamenána oceněním za zpracování výjimečného projektu Kongresového centra ICE.

Tekla Structures in Practice – Congress Centre ICE Krakow
The City of Krakow may now boast with the structure that became a symbol of modern art and example of excellent work of the Polish architects and engineers. It is a Congress entre ICE (abbreviation of International Conferencing and Entertainment). The execution of ICE project was done by several building professions and a huge challenge posed finding of harmony among innovative approach of architectonical model, complex building project, and production of all structure parts. Usage of the new BIM technology (Building Information Modelling) was chosen as a best solution, which enabled to mutually interconnect and process information contained in the 3D models of various structure parts.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Muzeum umění v DenveruMuzeum Louis VuittonVizualizace kongresového centra ICEVýkres půdorysného rozděleníPodélný řez: technické zázemí s přehlídkovým sálem, kongresový sál a foyerKongresový sál – model a realizaceKongresový sál v pohledu modelu Tekla Structures. Vybavení je navrženo podle posledních trendů pro konferenční a koncertní haly.Propojení referenčních modelů (architektonické, TZB atd.) usnadňuje spolupráci a výměnu informací zvláště u takto složitých konstrukcí.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (252x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (81x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (66x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice