KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Tekla Structures – nejmodernější 3D BIM projektování halových konstrukcí

Tekla Structures – nejmodernější 3D BIM projektování halových konstrukcí

Publikováno: 11.10.2018
Rubrika: Projektování

Důraz kladený na přesnost, rychlost a bezchybnost v oblasti projektování ocelových konstrukcí se neustále zvyšují. Nejmodernější 3D projekční nástroj Tekla Structures umožňuje docílit všech těchto požadavků. Obsahuje nespočet nástrojů, které dovolují uživateli vytvářet 3D model ocelové konstrukce rychle, přesně a bezchybně. Model vytvořený pomocí Tekla Structures obsahuje všechny prvky, které se na konstrukci vyskytují, počínaje hlavními prvky konstrukce jako sloupy, vazníky nebo ztužení až po nejmenší detaily včetně svarů, šroubů nebo například ložiska.

Na základě detailního modelu celé konstrukce program Tekla Structures automaticky generuje veškerá výstupní data. Bezchybná výkresová dokumentace, přesné výkazy materiálu a špičková NC data pro výrobní automatizované stroje jsou výsledkem použití moderních nástrojů pro modelování spolu s automatickou kontrolou kolizí jednotlivých prvků na konstrukci.

OTEVŘENÝ SOFTWARE

Tekla Structures obsahuje rozsáhlé knihovny materiálů, profilů, šroubů a šroubových sestav. Dále obsahuje širokou škálu předloh pro jednotlivé typy výkresů a výkazů zcela uzpůsobených uživatelským požadavkům. Všechny tyto knihovny a předlohy jsou volně přístupné pro uživatele a ten má nad nimi plnou kontrolu. Knihovna materiálů, profilů, šroubů i šroubových sestav je otevřená a je možné v ní přidávat, měnit nebo mazat nové položky. Tekla Structures disponuje několika nástroji jak definovat nový profil, včetně importu pomocí formátu dwg. Předlohy výkresů a výpisů je možné vytvářet nebo měnit pomocí vestavěného editoru předloh. Volně přístupná jsou takzvaná prostředí, která v sobě obsahují všechny výše zmíněné knihovny a předlohy. Proto je velice jednoduché modelovat konstrukce do zahraničí. Stačí si nastavit prostředí příslušné země a Tekla Structures okamžitě disponuje profily, šrouby, materiály a předlohami, dle platných norem v této zemi.

VYTVÁŘENÍ KONSTRUKČNÍHO MODELU

Ovládání programu Tekla Structures se vyznačuje svou jednoduchostí, intuitivností a celkově příjemným uživatelským prostředím, které lze velice snadno přizpůsobovat. Každý uživatel si může zvolit způsob práce, který vyhovuje jemu i jeho kolegům. To je možné zejména proto, že vždy existuje více způsobů jak docílit stejného výsledku. Pomocí základních prvků jako je sloup, nosník a plech, lze v modelovacím prostoru vytvořit velice snadno libovolnou konstrukci. Vytváření detailů a jednotlivých přípojů na konstrukci je velice rychlé a efektivní za použití komponent, které jsou obsaženy v rozsáhlé knihovně Tekla Structures. Komponenty používají pro vytvoření požadovaného přípoje nebo detailu základní prvky a tak je možné specifické detaily vytvořit i takzvaně ručně. Následně lze tyto ručně vytvořené detaily definovat jako Uživatelem definované komponenty. Po vytvoření takovéhoto komponentu může uživatel nadefinovat vazby mezi jednotlivými prvky komponentu a mít tak plně dynamický přípoj včetně dialogu nastavení. Uživatelem definovaný komponent se svými funkcemi a použitím dokáže vyrovnat komponentům, které jsou obsaženy v knihovně Tekla Structures. Uživatelské komponenty je možné následně sdílet a používat v dalších modelech a tím si výrazně zefektivnit a urychlit práci.

Komponenty obsažené v knihovně dokáží například vytvářet detaily kotvení sloupů, nosníky jeřábové dráhy až do nejmenších detailů, včetně výztuh, šroubů, svarů a také přípravy pro tyto svary. Vytvořit detail rámového rohu s náběhem nebylo nikdy jednodušší. Totéž lze tvrdit o vytváření přípojů nosníků na čelní desku, ztužidlových polí, styčníků křížících se prutů a mnoho dalších přípojů prvků ocelové konstrukce. Tekla Structures obsahuje i komplexnější komponenty, které vytváří ucelené části konstrukce. Mezi velice silné komponenty patří zejména ty pro vytváření schodiště, zábradlí, požárních žebříků, rozmístění vaznic v rovině střechy včetně navazujících přípojů. V praxi nacházejí využití i komponenty a prvky, které používají systémové produkty, jako například tenkostěnné střešní a fasádní vaznicové systémy Metsec nebo chemické a mechanické kotvení Hilti a Fischer.

ZÁVĚR

Tekla Structures nabízí mnoho vylepšení a nástrojů, které usnadňují a urychlují práci na projektech všech typů a velikostí. Nabízí přímé propojení se statickými programy, nástroje pro 3D detailování, automaticky generované výkresy a výkazy, otevřenost jiným softwarům, referenční modely a podporu řady formátů. Tekla Structures je nejmodernější BIM projekční řešení konstrukcí všech materiálů v rámci jednoho modelu a tím šetří čas a další náklady.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Tvorba konstrukce, přípojů a detailů je snadná a rychlá. Vytváření i těch nejmenších detailů včetně šroubů a svarů je velice efektivní a intuitivní.Dialogová okna komponentů dávají uživateli maximální kontrolu nad podobou jednotlivých prvků daného komponentu. Všechna dialogová okna v programu Tekla Structures umožňují uložit si aktuální přednastavení dialogu.Otevřená knihovna profilů, nad kterou má uživatel kontrolu – může editovat, přidávat nebo mazat jednotlivé položky. Tekla Structures obsahuje hned několik nástrojů, kterými lze definovat nové profily.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (230x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (70x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420 (55x)
Ekonomika stavebního díla je dnes velmi důležitým parametrem. Svařované příhradové střešní vazníky vždy byly a i v souča...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice