KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Tekla Structures 21 – aktuální trendy v projektování stavebních konstrukcí

Tekla Structures 21 – aktuální trendy v projektování stavebních konstrukcí

Publikováno: 27.5.2015
Rubrika: Projektování

Program Tekla Structures je moderním řešením ocelových a železobetonových stavebních projektů ve 3D. Na českém a slovenském trhu má více než 20letou tradici a pevné zázemí. Vstřícnou zákaznickou podporu zajišťuje dodavatel programu, společnost Construsoft, který se zároveň podílí na vývoji Tekla Structures prostřednictvím svého programátorského týmu. Program Tekla Structures je používán ve více než 100 zemích a každý rok je v něm realizováno mnoho stavebních konstrukcí významných pro daný region i v celosvětovém měřítku.

V SRDCI PROJEKTU
3D řešení programu Tekla Structures splňuje nejpřísnější nároky kladené na BIM – „Building information modeling“. Jádrem projektu se stává vždy aktuální informační model konstrukce, který je otevřený spolupráci s dalšími programy a lze jej snadno sdílet mezi stranami zainteresovanými na projektu. Díky těmto vlastnostem funguje model Tekla Structures také jako přesný, rychlý a názorný prostředek komunikace návrhů, připomínek a změn. V modelu Tekla Structures jsou přehledně uloženy detailní informace o konstrukci, které slouží jako základ pro automatické generování výrobní dokumentace, výkazů materiálů, cenových odhadů, automatizaci výroby (např. export do DSTV) a řízení dodávek a stavby. Model Tekla Structures slouží ve všech fázích stavebního projektu od návrhu až po realizaci a dokonce i pro následnou správu budovy.

MODELOVÁNÍ
Modelování konstrukcí v programu Tekla Structures je jednoduché a intuitivní. Opírá se o přímou modifikaci prvků, katalogy profilů, materiálů, šroubů a výztuží, odpovídající národním normám, a také rozsáhlé knihovny spojů a detailů s možností definovat vlastní uživatelské komponenty podle firemních standardů. Rutinní operace lze automatizovat pomocí nastavitelných pravidel. Výkresy se okamžitě přizpůsobují úpravám položek a dílců v modelu, což napomáhá snadnému provádění změn v projektu a redukuje riziko chyb. 

OTEVŘENOST
Tekla Structures nabízí přímé propojení s programy pro statickou analýzu (Dlubal, Scia Engineer, StaadPro a další). Po provedení výpočtu lze zobrazit fyzický i statický model konstrukce přímo v Tekla Structures. S dalšími programy umožňuje snadnou výměnu dat pomocí standardních formátů, jakými jsou ifc, dgn, dwg nebo skp. Tímto způsobem lze do modelu Tekla Structures vkládat například technologické vybavení konstrukcí jako referenční modely.

TEKLA STRUCTURES 21 – NEJNOVĚJŠÍ VERZE PROGRAMU
Tekla Structures 21 navazuje na filozofii předchozích verzí programu Tekla Structures z hlediska komplexního rozšiřování a zdokonalování funkcí na všech úrovních. Výsledkem je moderní, silný a uživatelsky přívětivý software, který posunuje možnosti projektování a spolupráce na stavebním projektu o další významný krok kupředu.

Výrazných vylepšení se dočkalo modelování (např. přímá manipulace geometrických objektů, rozšíření pro tvorbu zakřivených polygonálních ploch a desítky vylepšených spojů), tvorba výkresů (možnost nastavení výkresů na úrovni pohledů, nové možnosti kótování a další rozšíření), organizace a řízení projektu (vylepšená tvorba výkazů a Organizátor modelu), propojení s jinými programy (zdokonalené nástroje pro správu referenčních modelů a rozšířené možnosti exportu a importu do standardních formátů výměny dat) a mnoho dalších funkcí.

TEKLA STRUCTURES 21 – SILNĚJŠÍ SOFTWARE, RYCHLEJŠÍ PŘI VYKONÁVÁNÍ KLÍČOVÝCH OPERACÍ
Výsledky testů na modelu se 75 000 objekty:

  • o 30 % rychlejší start programu,
  • o 20 % rychlejší otevírání modelu a 3D pohledů na model,
  • o 60 % rychlejší číslování,
  • o 10 % rychlejší při tvorbě Projekčních výkresů,
  • o 50 % rychlejší export do IFC.

TEKLA WAREHOUSE
Tekla Warehouse je nová otevřená on-line BIM knihovna rozšíření, externích nástrojů, katalogů, manuálů a šablon pro program Tekla Structures.

Tekla Warehouse je jedinečným nástrojem napomáhajícím komunikaci a spolupráci mezi partnery na stavebních projektech, jako například mezi výrobou a projekcí. Výrobci zde mohou publikovat katalogy svých profilů a materiálů, tak aby byly připravené ke snadnému stažení a použití v modelu konstrukce programu Tekla Structures. Tekla Warehouse však může také sloužit k ukládání, uchovávání a vnitřnímu sdílení vlastních firemních standardů a rozšíření programu Tekla Structures.

TEKLA MODEL SHARING
Další z novinek, kterou společnost Tekla nabízí svým uživatelům, je Tekla Model Sharing – unikátní služba pro snadné sdílení a spolupráci na modelu prostřednictvím bezpečného on-line datového úložiště. Tekla Model Sharing je postaven na malé velikosti souboru modelu Tekla Structures. Zajišťuje spolehlivé slučování a distribuci změn a umožňuje členům týmu spolupracovat na jediném modelu bez ohledu na vzdálenost.

TEKLA BIMSIGHT
Tekla BIMsight je stálicí mezi otevřenými BIM nástroji společnosti Tekla. Jedná se o profesionální bezplatný program pro spolupráci a výměnu informací na projektu. Tekla BIMsight nabízí propojení různých modelů, programů a formátů (ifc, xml, dwg, dgn) v BIM projektu. Dále umožňuje kontrolu kolizí, kótování, správu změn, zobrazování detailních informací o elementech konstrukce a další užitečné funkce. Tekla BIMsight používá více než 150 000 profesionálů ve 160 zemích světa.

TEKLA CAMPUS
Tekla Campus byl založen pro podporu studentů a studentských projektů, ale využít jej může kdokoli. Ze stránek Tekla Campus lze stáhnout školní verzi Tekla Structures, vyzkoušet si prakticky všechny funkce programu a seznámit se s jeho možnostmi. Stránky Tekla Campus nabízí začínajícím uživatelům návody, výuková videa nebo moderované diskuzní fórum. Modely vytvořené pomocí školní licence programu Tekla Structures nejsou omezeny velikostí, ale nesmí být využity ke komerčním účelům.

POHLED DO BUDOUCNOSTI
Dostupnost mobilních zařízení a rozvoj komunikačních technologií dávají prostor k tomu, aby ve vzdálené budoucnosti globální stavební projekty fungovaly podobně jako dnešní chytré domy – na principu „Internet of Things“. V tomto „Internetu Věcí“ budou možná jednou veškeré výrobní, přepravní a stavební stroje přímo propojené s centrálním modelem konstrukce, aktualizovaným v každém okamžiku a sdíleným všemi účastníky projektu. Nová verze Tekla Structures 21 spolu s Tekla Model Sharing a Tekla Warehouse ukazují, že společnost Tekla je na budoucnost dobře připravena, ale zároveň si uvědomuje důležitost podpory tradičních způsobů práce, malých projekčních kanceláří a rozdílných trhů, na kterých slouží jako základ pro efektivní stavební projekty.

Tekla Structures 21 – Current Trends in Designing Building Structures
The Tekla Structures program is a contemporary solution of steel and reinforced concrete 3D construction projects. It has a more than 20 year tradition and a solid background on the Czech and Slovak market. The contractor of the program, Construsoft, manages a helpful customer support and also participates in the development of Tekla Structures with its programming team. The Tekla Structures program has been used in more than 100 countries, completing many building structures important regionally and globally every year.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Rozhraní programu Tekla Structures – modelování čelní desky pomocí spoje z kataloguAutomatické vytváření výkazů položek z modelu Tekla StructuresO Spaceport Amerika se mluví jako o prvním komerčním kosmodromu na světě. Je využíván například společností Virgin Galactic miliardáře Richarda Bransona. (Vizualizace konstrukce projektované v programu Tekla Structures)Terminál kosmodromu Spaceport America, Nové Mexiko, USA (Model Tekla Structures)Trojský most v Praze. 3D model ocelové konstrukce v programu Tekla Structures: EXCON, a. s.Každý rok je v programu Tekla Structures realizováno mnoho stavebních konstrukcí významných pro daný region i v celosvětovém měřítku. Muzeum a kulturní centrum Luise Vuitton Foundation, Paříž.Moderní technologie potkává moderní umění. Detail modelu konstrukce muzea Luise Vuitton Foundation v Paříži. (Snímek z Tekla Structures)Celosvětovou soutěž Tekla Global BIM Awards 2014 vyhrál ve své kategorii tým jihokorejských studentů s modelem 85 podlažní budovy. Model byl vytvořen pomocí školní verze programu Tekla Structures získané ze stránek campus.tekla.com.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (228x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (70x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420 (55x)
Ekonomika stavebního díla je dnes velmi důležitým parametrem. Svařované příhradové střešní vazníky vždy byly a i v souča...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice