KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Tekla Structures 2016

Tekla Structures 2016

Publikováno: 19.5.2016
Rubrika: Projektování

Firma Trimble představila 16. března 2016 novou verzi programu pro návrh, 3D modelování, tvorbu projekční a výrobní dokumentace a řízení stavebních projektů Tekla Structures 2016. Tato aktuální verze přináší řadu zásadních novinek a vylepšení v oblasti spolupráce a zefektivnění pracovních postupů pro projektanty ocelových a betonových konstrukcí, statiky, konstruktéry a výrobce, generální dodavatele, investory a také pro konečné uživatele staveb.

Tekla Structures, nejpokročilejší BIM software, dlouhodobě vyniká intuitivním a přesným vytvářením informačních modelů libovolných ocelových, hliníkových, betonových nebo dřevěných konstrukcí. Verze 2016 umožňuje ještě účinnější modelování, což vede ke zvýšení produktivity a odstranění chyb konstrukce již ve stádiu projektu a tím ke snadnější výrobě a provádění staveb. Program je k dispozici v několika jazycích vč. češtiny. V České republice a na Slovensku jej nabízí firma Construsoft s. r. o., která dále zajišťuje lokalizaci programu, servisní podporu, školení nových i pokročilých uživatelů programu a podílí se také na vývoji nových funkcí a maker programu Tekla Structures.

MODERNÍ A ÚČELNÉ UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ
Tekla Structures 2016 přináší uživatelům nový, moderní interface, který zabezpečí nejen plynulejší a rychlejší výuku programu, ale obsahuje také nové funkce zjednodušující modelování a urychlující proces návrhu konstrukce. Přizpůsobitelné menu a snadno rozpoznatelné ikony šetří uživatelům čas a zvyšují efektivitu práce s programem.

ZDOKONALENÉ FUNKCE PRO MODELOVÁNÍ OCELOVÉ KONSTRUKCE
V Tekla Structures 2016 byla rozšířena celá řada modelovacích funkcí. Vylepšené je nyní například zachytávání úchopových bodů. Nově lze zachytávat body konstrukční kružnice a jejich průsečíky a zdokonalením prošlo také zachycování skrytých objektů – u neprůhledných ploch namodelovaných prvků jsou přísně odfiltrovány objekty, které nejsou v daném pohledu viditelné, a tak nedochází k nechtěnému zachycení bodů skrytých objektů.

Dále přibyl nový katalog Aplikace a komponenty, který umožňuje přehlednější uspořádání a rychlejší vyhledání požadovaného nástroje nebo komponentu z široké nabídky systémových nebo uživatelsky definovaných komponentů. Užitečnou novinkou je funkce Rychlé spuštění, která okamžitě vyhledá nástroj, funkci nebo komponent podle názvu. Výrazně spolehlivější je nyní také číslování prvků modelu, kde byly přidány funkce pro včasnou detekci kolizí a dalších potenciálních problémů.

ORGANIZACE A SPOLUPRÁCE
Využití informací z modelu pomocí nástroje Organizátor umožňuje rychlejší a snadnější orientaci v konstrukci a efektivnější zapracovávání změn nebo řízení projektu. Nové kategorie vlastností lze zapsat jako informaci do modelu a díky tomu je možné snadněji spravovat, řídit a sledovat průběh pracovních postupů jednotlivých částí stavby. Automatické vytváření podkategorií dále umožňuje automaticky vyplňovat informace z nativního nebo referenčního modelu, filtrovat obsah a rozdělovat prvky do podkategorií.

NEJVYŠŠÍ ÚROVEŇ SPRÁVY INFORMACÍ A SPOLUPRÁCE S OSTATNÍMI
Pro spolupráci na konstrukci jsou velmi důležité informace o tom, co je již hotovo a kým to bylo provedeno. Využití informací od jiných projekčních skupin je nyní jednodušší, plynulejší a spolehlivější. Díky pokročilým funkcím, jako je řízení změn modelu IFC, mohou uživatelé Tekla Structures vidět, k jakým změnám v referenčním modelu došlo. Propojování modelů je tak jednodušší a lze snadněji předcházet vzniku chyb při návrhu i detailování konstrukce.

ROZŠÍŘENÉ VÝSTUPY PRO CNC STROJE
Výrazné vylepšení zaznamenaly také výstupy pro CNC stroje. Nyní můžete nastavit specifická nastavení přístrojů a těžit ze zlepšené zpětné vazby. Lze nastavit pevné umístění razítka, použití dodatečné výstupní kontroly, přizpůsobení záhlaví DSTV a přibyla možnost odstranění nežádoucích čar.

STÁLE SILNĚJŠÍ EDITOR VÝKRESŮ
Vytváření a editace výkresů je nyní jednodušší, flexibilnější a spolehlivější díky celkově vylepšené funkcionalitě. Podstatně rozšířené jsou možnosti zachytávání, kopírování, kótování, organizace nebo vkládání textových souborů do výkresů (formát RTF), změn velikosti a zalamování textu nebo organizace výkresu. Zobrazení překrývajících se objektů ve výkrese je nyní přehlednější a vylepšení se dočkal také tisk výkresů, kde je nyní daleko jednodušší uchovávat a využívat tiskové standardy v rámci firmy nebo projektu.

KNIHOVNA DETAILŮ
Důležitým pomocníkem při vytváření výkresů je nově přidaný nástroj 2D knihovna. 2D knihovna je soubor vytvořených 2D detailů, jako jsou šrouby, spoje atd., kde si můžete vybrat konkrétní detail a vložit jej do výkresu. Není tedy nutné kreslit již vytvořený detail znovu na každém výkrese. Import, vytváření a opakované použití uživatelem definovaných 2D detailů ušetří mnoho času. Je také možné kdykoliv aktualizovat detaily a poznámky napříč všemi výkresy v projektu.

PŘESNÉ SVARY VE VÝKRESECH I PRO SLOŽITÉ DETAILY
Vylepšením prošlo také zobrazení svarů ve výkresech. Uživatelé byli zvyklí na přesné zobrazení svaru v modelu, což jim umožňovalo snadnou kontrolu a vytváření svarů při modelování. Nově je možné využívat přesného zobrazení svarů také na projekčních i výrobních výkresech. To umožňuje zřetelnou a jasnou prezentaci pozice svarů i pro složité detaily na vydaných výkresech.

TEKLA MODEL SHARING
Se službou Tekla Model Sharing získáte nové možnosti pro spolupráci s kolegy z celého světa. Členové týmu mohou pracovat na stejném modelu z libovolného místa nebo časového pásma, dodávat projekty rychleji a s větší pružností. Tekla Model Sharing nabízí snadné sdílení modelu prostřednictvím zabezpečeného on-line datového úložiště a využívá souborů o malé velikosti, díky čemuž jsou zapotřebí výrazně menší datové toky oproti práci v klasickém režimu práce více uživatelů, tzv. Multiuser. Tekla Model Sharing znamená spolehlivou spolupráci na stavebním projektu a sofistikované řízení a distribuci změn.

TEKLA BIMSIGHT
3D modely z programu Tekla Structures můžeme exportovat do programu Tekla BIMsight. Tento bezplatný nástroj slouží k výměně informací a zlepšení spolupráce v rámci projektu BIM. Program pracuje nejen s modely z programu Tekla, ale i s modely z jiných softwarů, které pracují na základě formátů IFC, XML, DWG, DGN, IGS, STP a mnoha dalších. Program umožňuje nejen prohlížení konstrukce, vyhledávání prvků v konstrukci a vzájemnou komunikaci účastníků projektu, ale také např. kontrolu kolizí mezi jednotlivými modely. Nově je možné k 3D modelu z programu Tekla Structures nalinkovat výkresy položek a dílců ve formátu PDF.

ZÁVĚR
Nejnovější Tekla Structures 2016 obsahuje daleko více novinek a vylepšení. V případě zájmu o další informace k programu navštivte www.teklastructures.com. Pokud si budete chtít vyzkoušet program Tekla Structures 2016, můžete navštívit stránky campus.tekla.com a zdarma si stáhnout testovací a výukovou verzi programu.

Tekla Structures 2016
On April 16, 2016, Trimble company introduced a new version of a program for designing, 3D modelling, creating design and production of documentation, as well as the management of construction projects – Tekla Structures 2016. The latest version brings a number of updated innovations and improvements in the area of cooperation and efficiency of the work procedures for designers of steel and concrete structures, structural engineers, designers and manufacturers, main suppliers, investors, as well as the end users of buildings. 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Nové uživatelské rozhraní Tekla Structures 2016 zabezpečí snadnější dostupnost všech funkcí programu.Tekla Structures 2016 – zachytávání bodů konstrukčních kružnic napomáhá rychlejšímu a přesnějšímu modelování.Díky funkci Řízení změn IFC modelu můžete sledovat, k jakým změnám v referenčním modelu došlo a porovnat je se stávající konstrukcí.DSTV soubory exportované z programu Tekla Structures 2016 lze dokonale přizpůsobit specifickým potřebám výrobce.Informační model těžební plošiny v programu Tekla Structures 2016.Fotografie realizované konstrukce.Tekla Structures 2016 nabízí přesné zobrazení svarů ve 3D modelu s možností současného vypnutí značky svarů, čímž dojde ke zlepšení přehlednosti modelu. Přesné svary můžeme zobrazit také na projekčních i výrobních výkresech.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (257x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (83x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (66x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice