KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Tekla BIMsight – profesionální nástroj spolupráce na projektu

Tekla BIMsight – profesionální nástroj spolupráce na projektu

Publikováno: 31.12.2012
Rubrika: Projektování

Jedním z nejdůležitějších cílů projektování pomocí BIM (Building Information Modelling) je spolupráce všech osob, které se účastní různých etap v průběhu celého životního cyklu konstrukce počínaje projektem přes výrobu, montáž a správu konstrukce až po případnou demolici. Důležitá je také integrace všech informací, které mohou pocházet od různých osob – architekta, statika, konstruktéra, projektanta TZB nebo investora, v rámci jednoho modelu. Tito lidé potřebují navzájem komunikovat i přesto, že používají různé programy, což v minulosti znemožňovalo plynulou spolupráci a přenos informací mezi modely.

Společnost Tekla rozšířila svoji nabídku o profesionální nástroj pro komunikaci Tekla BIMsight, který je navíc k dispozici zdarma. Všichni, kteří pracují s 3D modely, mohou využít tento nástroj usnadňující výměnu informací a řízení stavby. Tekla BIMsight funguje na zásadách OpenBIM, lze jej bezplatně stáhnout a používat bez jakýchkoliv omezení, a přesto nabízí při porovnání s podobnými placenými programy naprosto srovnatelné funkce. Nezáleží na tom, jaký program používají architekti, projektanti nebo výrobci, všichni mohou bez omezení využívat při své práci také program Tekla BIMsight.

Základním formátem používaným při přenosu dat je IFC, který se postupně stává normou pro programy BIM. Vlastníkem formátu IFC je organizace buildingSMART (jejímž členem je i společnost Tekla), která neustále rozvíjí moderní způsoby komunikace mezi různými případně i konkurenčními systémy. Tekla BIMsight ale podporuje i jiné formáty souborů. Projekt může obsahovat soubory s příponami IFC XML (.ifcxml), IFC ZIP (.ifczip), DWG (.dwg), DGN (.dgn) i Tekla Web Viewer (.xml). Žádné omezení neplatí ani pro 2D výkresy, které slouží jako základní plán konstrukce, nebo model jeřábu a další části staveniště. Projekt obsahující všechny vložené modely je zapsán do souboru s příponou .tpb.

Každý soubor vložený do Tekla BIMsight je zobrazen jako samostatný model. Seznam modelů obsahuje podrobné informace o každém z nich a umožňuje jednotlivé části podle potřeby zobrazit nebo skrýt. K dispozici je také výkaz všech prvků, které se nachází v jednotlivých modelech (viz obr. 1). Podrobný popis každého prvku obsahuje informace přenesené z původního programu (číslo dílce, pozice, profil, materiál, hmotnost, délka, název atd.). Díky tomu lze projekt rozdělit na tematické celky, např. nosná
konstrukce, TZB, architektonické prvky atd., a jednoduše zobrazit pouze tu část, kterou potřebujeme. V průběhu práce můžeme kdykoliv doplnit nové soubory do existujících skupin, vytvářet nové nebo aktualizovat stávající modely.

Ovládání je velmi snadné a intuitivní, k dispozici jsou standardní nástroje pro posouvání, natáčení i zoomování v ortogonálních pohledech nebo perspektivě. Elementy mohou být zobrazeny renderované, stínované nebo průhledné. Vnitřní části konstrukce snadno odkryjeme pomocí řezných rovin pohledu. Aktuální pohled je možné uložit včetně nastavení a kdykoliv jej znovu otevřít. Všechny pohledy jsou zobrazeny na dolní liště okna programu, což zjednodušuje výběr. Poslední verze umožňuje seskupit pohledy do alba a automaticky je přehrát jako prezentaci.

Důležitým nástrojem komunikace v Tekla BIMsight je doplňování poznámek. Jsou propojeny přímo s aktuálním pohledem modelu, který zobrazuje problematickou situaci, a uloženy s nastaveným stupněm důležitosti do projektu. Pomocí nástroje pro malování, můžeme požadované úpravy zvýraznit. Současně je možné do modelu doplňovat kóty v různých jednotkách – milimetrech, metrech a stopách. Osobě, které je poznámka určena, se automaticky zobrazí příslušné pohledy a neztrácí čas s vyhledáváním.

Tekla BIMsight umožňuje také kontrolu mezi všemi vloženými modely. Uživatel definuje pravidla, které části budou zkontrolovány a nastaví toleranci. Po proběhnutí kontroly jsou označena místa jednotlivých kolizí a vytvořen jejich seznam. Kolize lze uspořádat do skupin podle atributů nebo měnit jejich status v seznamu nebo v modelu (viz obr. 2). Pomocí Tekla BIMsight mohou projektanti zjistit a opravit kolize ještě ve fázi projektu před zahájením stavebních a montážních prací. Nová metoda přináší zmenšení ztrát použitých materiálů, času a nákladů. Do projektu můžeme také doplnit dokumentaci jednotlivých elementů, např. snímky staveniště, výkresy, výkazy a další.

Program Tekla BIMsight pracuje i na mobilních zařízeních. Již nyní Tekla zpřístupnila verzi pro iPad, přenosné tablety a připravuje verzi pro Android. Systém Tekla BIMsight lze nainstalovat na speciální mobilní zařízení firmy Trimble a využít jej i přímo v terénu (viz obr. 3).

Program je dostupný na internetové stránce www.teklabimsight.com, kde se nachází také multimediální materiály pro rychlé seznámení s obsluhou systému , diskuzní fórum a manuál.

Tekla BIMsight je úspěšně využíván na celém světě. Jako příklad můžeme uvést firmu Pozzoni Architects, která využila TeklaBIMsight při stavbě Zábavního centra v Godalmingu (viz obr. 4).

Program byl využit na kontrolu a propojení modelů zpracovaných v různých projekčních kancelářích. Díky plynulé kontrole bylo dosaženo přesného spojení jednotlivých konstrukčních řešení a také byly včas odhaleny kolize mezi modely. Nejvíce problémů způsobily rozpory mezi architektonickým modelem a ocelovou konstrukcí. Oblouková
fasáda, která charakterizuje celou stavbu, byla chybně vyprojektována ve výrobním modelu, kde vaznice zasahovaly do opláštění. K vyřešení těchto potíží přispěla komunikace pomocí Tekla BIMsight. Virtuální kontrola umožňuje předejít kritickým situacím a ušetřit čas a náklady na odstranění problémů na stavbě. Představitelé firmy vysoce oceňují pomoc Tekla BIMsight a plánují jeho využití na dalších projektech.

Program Tekla BIMsight je určen všem osobám, které se účastní celého stavebního procesu. Je to profesionální a současně bezplatný nástroj, který odpovídá koncepci „Spojuj, Kontroluj, Spolupracuj” a umožňuje nahradit staré způsoby komunikace a řízení projektů.

Tekla BIMsight – A Professional Tool for Project Cooperation
One of the most important goals of designing via BIM (Building Information Modelling) is the cooperation of all persons who take part in various stages during a course of a whole life cycle of construction beginning with a project through manufacturing, assembly and construction administration to its potential demolition. Integration of all information, which can come from various people – architect, structural engineer, design engineer, TZB (technické zariadenie budov = technical equipment of building) design consultant or investor, into a single model is likewise important. These people need to communicate mutually although they use various programmes, and this used to impede a fluent cooperation and information transmission among models in the past.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Přehledné uspořádání umožňuje jednoduchý přístup k seznamu modelů (1) a současně k informacím o jednotlivých objektech (2).Obr. 2 – Kontrola kolizí mezi modely v programu Tekla BIMsightObr. 3 – Přenosná zařízení s programem Tekla BIMsight zpřístupňují modely přímo na staveništi.Obr. 4 – Projekt Zábavního centra v Godalmingu – architektonická vizualizace a model Tekla BIMsight [zdroj Pozzoni Architects]

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (255x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (82x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (67x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice