KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Technologická konstrukce Mlýnice uhlí Dětmarovice

Technologická konstrukce Mlýnice uhlí Dětmarovice

Publikováno: 28.5.2009
Rubrika: Zajímavosti

Účelem stavby Mlýnice uhlí Dětmarovice je jemné mletí černého uhlí. Ocelová konstrukce je navržena dle ČSN 73 1401 – Navrhování ocelových konstrukcí, ČSN 73 0035 – Zatížení stavebních konstrukcí. Mimo stálá zatížení (vlastní tíha, střešní plášť, podlahy apod.) je ocelová konstrukce dimenzována na užitná zatížení na podlahách objektů, na zatížení od různých technologií a na klimatická zatížení větrem – III. větrová oblast a sněhem – II. sněhová oblast. Hlavní nosné konstrukce v SO 03, SO 04 a SO 07 jsou dimenzovány na 15 min. požární odolnost.

POPIS KONSTRUKCE
Nosné prvky OK jsou z oceli pevnostní třídy S235 se zaručenou svařitelností. Celý objekt se skládá z několika konstrukčních celků, ve kterých byl rovněž projektován.

  • SO 02 Přísun a skladování uhlí
  • SO 03 Předemletí uhlí
  • SO 04 Mletí a sušení uhlí
  • SO 07 Kompresorová stanice vzduchu
  • SO 08 Nakládka mletého uhlí
  • SO 09 Inertizace
  • PS 05 Skladování mletého uhlí

SO 02 PŘÍSUN A SKLADOVÁNÍ UHLÍ
Nosnou konstrukci zastřešení tvoří příčné rámy na rozpětí 21 m á 12 m s příhradovými příčlemi a plnostěnnými sloupy vetknutými v obou směrech pomocí těžkých mechanických kotev do základových patek. Mezi rámy jsou navrženy příhradové vazníky, které jsou připojeny k podélným rámovým průvlakům.

Dolní líc rámových příčlí, vazníků a průvlaků je v jedné rovině s minimální světlou výškou 6,5 m nad zpevněnou plochou. Tuhost konstrukce zajišťují příčné rámy a v podélném směru rámové průvlaky. Vaznice na rozpětí 6 m jsou připojeny na vazníkách a rámových příčlích. Krajní vaznice jsou s převislými konci. Profilovaný plech je uložen na vaznicích. Tuhost přístavby je zvýšená střešním podélným a příčným zavětrováním a příčnými i podélnými protipožárními železobetonovými stěnami vysokými 4 m. Rámové stojky umístěné mimo protipožární stěny budou do výšky 2,5 m obetonovány.

SO 03 PŘEDEMLETÍ UHLÍ
Nosnou konstrukci tvoří sloupový systém stabilizovaný stěnovými a střešními ztužidly. Sloupy zohledňují vrata a stěnové montážní otvory a jsou v modulu 2 × 3,5 + 5,5 × 6 m. Konstrukce podlaží +3,35 z nosníků a průvlaků je navržena kolem železobetonového základu pro mlýn s 50 milimetrovou dilatací, která bude stavebně utěsněná. Průvlak nad vraty je vynášen stěnovým ztužidlem. Z betonového podlaží je přístup na roštovou podlahu pod filtrem. Konstrukce je tvarově určena přístupem ke konstrukci dopravníku uhlí a na oboustranné lávky mostu z plošiny +1,110 m. Na podlaží +7,050 je požadován montážní otvor krytý poklopem, prostup TG skluzu a jeden stěnový otvor, který je lemován OK. V části podlaží s pozinkovaným roštem je uložen filtr a ventilátor. Střecha pultového tvaru je navržena z vaznic a vazníků.

Pod plošinami a střechou jsou zavěšeny kladkostrojové drážky nosnosti 5÷32 kN. Jednotlivá podlaží jsou propojena schodištěm se stupni betonovanými do vaniček. V řadě 4 je nad dopravníkem konzolová konstrukce se střechou pro zavěšení separátoru kovu.

SO 04 MLETÍ A SUŠENÍ UHLÍ
Nosnou konstrukci tvoří sloupy v systému vnějších stěn 6 a 4 m, vnitřních sloupů 6 a 8 m stabilizovaný svislými, vodorovnými stěnovými a střešními ztužidly, v provozním stavu také podlahovými a střešními železobetonovými deskami. Sloupy jsou z různých válcovaných průřezu a je nutno dodržet rovinnost vnějšího líce sloupů. Konstrukce podlaží +3,400; +6,800 a schodišťových podest je systém podlahových nosníků a průvlaků s profilovaným plechem pro betonovou desku. Plošinou +6,800 prostupuje a je na ní uložen vyvíječ teplého vzduchu. Velké prostupy plošinou +6,800 jsou pro potrubí nad mlýnem, kónickou výsypku předzásobníku a skluz váhy pod zásobníkem předemletého uhlí.

Na plošině +6,800 je v poli B3-C4 navržena demontovatelná část podlaží s podlahovým pozinkovaným roštem pro možnost montáže předzásobníku uhlí ze spodu (z ±0). Pod plošinou jsou požadovány dva nosníky pro montážní kladkostroje. Z betonového podlaží +6,800 je přístup na betonovou střechu objektu SO 07. Betonové podlahy jsou pro betonáž desek lemovány ohýbaným plechem ke stěnovému zdivu.

Na podlaží +10,500; +14,500 a +20,500 je podlahou PV plech. Na plošině +10,500 je v poli B3-C4 také navržena demontovatelná část plošiny s podlahovým roštem pro možnost montáže předzásobníku uhlí z hora. V roštu budou vyrobeny otvory pro prostupy potrubí z předzásobníku. Na plošině +14,500 jsou uloženy a prostupují podlažím zásobník předemletého uhlí a třídič. Na podlaží +20,500 je uložen dopravníkový most, který je technologickou dodávkou. V plošině +20,500 je otvor pro předzásobník uhlí. Z plechového podlaží +10,500 je přístup na roštovou podlahu pod filtrem objetu SO07. Podlaží +19,530 a +24,900 je kryto pozinkovanými rošty. Na plošině +19,530 jsou uloženy a prostupují podlažím dva cyklony a přístup na ni je z podlaží +20,500. Plošina +24,900 pro revizi kladkostroje je zavěšena na vaznicích, uložena na stěnovém sloupu a přístup na ni je z podlaží +20,500 žebříkem. Jednotlivá podlaží jsou propojena schodištěm se stupni betonovanými do vaniček. Střecha nesymetrického sedlového tvaru je navržena z vaznic a vazníků. Je zatížena betonovou deskou na profilovaném plechu a sněhem. Pod střechou jsou kladkostrojové drážky nosností 5 a 50 kN. Stěnový plášť je do úrovně +6,800 zděný a nad skládaný ze zateplených odzvučených kazet kladených vodorovně na sloupy. Vratový otvor ve zdivu je lemován OK.

SO 07 KOMPRESOROVÁ STANICE VZDUCHU
Nosnou konstrukci Kompresorové stanice vzduchu tvoří sloupy v systému vnějších stěn 4 m, vnitřních sloupů 8 m stabilizované svislým stěnovým a vodorovným podlahovým ztužidlem, v provozním stavu také střešní železobetonovou deskou. Sloupy jsou z různých válcovaných průřezů a je nutno dodržet rovinnost vnějšího líce sloupů 150 mm od systému řad sloupů v podélné stěně D, v příčné stěně řady 3 a 140 mm v příčné stěně řady 4. Konstrukce střechy je uložena také na sloupech řady C objektu SO 04. Střecha pultového tvaru je navržena z vaznic a vazníků. Vazník u řady C je spojitý nosník o dvou polích a uložen pomocí konzol na sloupech SO 04. Spád střechy je od řady 3 k řadě 4. Přístup na střechu je z betonového podlaží +6,800 objektu SO 04. Podlaží +10,500 je kryto pozinkovanými rošty.

Na plošině je uložen filtr a ventilátor. Filtr je kotven na zvýšenou konstrukci, která je v příčném směru zavětrována a v podélném směru vetknuta do podlahového nosníku. Rám ventilátoru a motoru je přišroubován přes silentbloky na výměny v podlaze. U průvlaku řady D jsou požadovány rámy pro uložení tlumiče hluku. Nosníky a průvlaky jsou prosté nosníky. Průvlaky jsou přímo uloženy na sloupech řady C objektu SO 04. Přístup na podlaží pod filtry je z plechové plošiny +10,500 SO 04. Stěnové sloupy zohledňují vrata a jsou v modulu 4 m. Stěnový plášť je do úrovně cca +6,800 zděný. Nad střechou je konstrukce pro filtr otevřená, venkovní.

SO 08 NAKLÁDKA MLETÉHO UHLÍ
Nosnou konstrukci budovy nakládky tvoří příčné rámy stabilizované stěnovými ztužidly. Rámové stojky jsou oboustranně vetknuty do betonových základových patek. Konstrukce střechy z plnostěnných vazníků a vaznic je pultového tvaru. Je zatížena nezatepleným trapézovým plechem. Stěnový nezateplený trapézový plech je přišroubován k předsazeným paždíkům. Na konzolové části plošiny s pozinkovaným roštem +13,592 (nad střechou) je uložen filtr a ventilátor.

Vnitřní plošiny +5,500 a +8,200 z nosníků a průvlaku jsou kryty PV plechem. Přístup do objektu nakládky je z vnějšího schodiště a jedné širší lávky podél dopravníků z PS05. Na dolní plošinu +5,500 navazuje konstrukce sklopné plošinky, která není dodávkou OK. Vnější plošina +9,640 je podepřena vzpěrami a zavěšena pod plošinou filtru. Tato plošina zajišťuje přístup na dopravníkový most a na plošinu +8,200. Vnější plošiny jsou kryty pozinkovaným roštem. Vnější schodiště je podepřeno vetknutým sloupem a vyztuženými schodišťovými rameny na nosnících popř. konzolách podlah.

Na předsazený spojitý průvlak je uložen příhradový prostorový most pro dopravník na rozpětí 16,6 m. Za kolejištěm je most s převislým koncem podepřen rovinnou podpěrou konického tvaru a převislý konec včetně lávek není uložen na PS 05. Ve všech příhradách jsou příčné rámy cca 0,5 × 1,2 m. Vodorovnou tuhost mostu zajišťují ztužidla pod lávkami po obou stranách mostu.

SO 09 INERTIZACE
Nosnou konstrukci zastřešení tvoří sloupový systém 5,4 × (2 × 4) m. Sloupy jsou kotveny pomocí mechanických kotev do vyspádované betonové desky zpevněné plochy. Vazník na rozpětí 5,4 m je kloubově uložen na sloupech řady A sousedního objektu SO 04 a na sloupech inertizace. Tuhost konstrukce zajišťují v příčném směru sousední budova a v podélném směru svislé ztužidlo. Vaznice na rozpětí 4 m jsou s převislými konci a jsou uloženy na vazníkách. Profilovaný plech je uložen na vaznicích.

PS 05 SKLADOVÁNÍ MLETÉHO UHLÍ
Provozní soubor PS 05 Skladování mletého uhlí, slouží k uskladnění mletého uhlí ve dvou skladovacích silech o kapacitě 2 × 500 m3 včetně napojení na zařízení, určených pro havarijní vypouštění a nakládku mletého uhlí.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Druh stavby: Novostavba, průmyslová stavba
Investor: Coal mill, a. s.
Projektant ocelových konstrukcí: HUTNÍ PROJEKT Frýdek – Místek a. s.
Dodavatel ocelových konstrukcí: FEMONT OPAVA, s. r. o.
Celková hmotnost ocelových konstrukcí: (pouze SO) 342 tun

Technological construction of the coal grinding plant Dětmarovice
The article introduces a project and construction of the technological structure of the coal grinding plant in Dětmarovice. The construction
consists of seven technological parts which comprise steel constructions. The supporting elements of steel structures are from steel of the strength class S325 with a guaranteed welding property.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
SO 03 – Předemletí uhlíCelkový pohledSO 04 – Mletí a sušení uhlí, PS 05 – Skladování mletého uhlíSO 04 – Mletí a sušení uhlí vč. SO 07 – Kompresorová stanice vzduchu, PS 05 – Skladování mletého uhlí, Dopravník uhlíSO 08 – Nakládka mletého uhlí vč. mostu pro dopravník

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (346x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (59x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice