KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2017    TA ČR učinila konkrétní strategický krok pro česko-německou spolupráci

TA ČR učinila konkrétní strategický krok pro česko-německou spolupráci

Publikováno: 1.3.2017
Rubrika: 2017

Technologická agentura ČR (TA ČR) vyhlásila 28. února 2017 ve spolupráci s německým ministerstvem pro vzdělávání a výzkum 4. veřejnou soutěž programu DELTA. Tematicky bude zaměřena na podporu projektů, které přináší tzv. čtvrtá průmyslová revoluce. Takové projekty mají zásadní přínos pro hospodářství obou zemí ve strategické oblasti změn známé jako Průmysl 4.0, jejíž podchycení je nezbytné pro naši budoucí konkurenceschopnost.

Cílem programu DELTA je zvýšit množství výsledků projektů aplikovaného výzkumu a vývoje v oblastech, v nichž existuje shoda se zahraničním partnerem, které budou úspěšně zavedeny do praxe a posílí tak konkurenceschopnost České republiky. Doposud bylo podpořeno 24 projektů aplikovaného výzkumu, v rámci předchozích tří veřejných soutěží v programu DELTA, částkou v celkové výši téměř 259 milionů Kč z českého státního rozpočtu.

„V rámci česko-německého strategického dialogu patří oblast vědy a výzkumu mezi ty, ve kterých jsme společně nejdále. Německo je pro naši zemi logickým partnerem a s kým jiným spolupracovat než se zemí, která je ve výzkumu, vývoji a v inovacích na světové špičce. Jsem proto velmi rád, že podobné výzvy ke společným projektům vznikají a přispívají k upevnění vzájemných vazeb," uvedl místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

„Spolupráce s Německem v aplikovaném výzkumu má i díky propojenosti obou našich ekonomik obrovský potenciál. Řešení otázek digitální transformace průmyslu je pro obě naše průmyslové země klíčem k budoucí konkurenceschopnosti. Jsem velice rád, že se nám podařilo, po intenzivních jednáních s německými kolegy, nalézt velmi rychle konsensus o podmínkách a zaměření výzvy,“ uvedl Petr Očko. Po vzájemných diskuzích bylo ve shodě dohodnuto, že v rámci čtvrté výzvy zaměřené na principy Průmyslu 4.0 budou podpořeny projekty, které budou řešit problematiku zejména, ne však výlučně v oblastech:

  • Software Engineering
  • Digitalization and software intensive embedded systems (Cyber Physical Systems)
  • IT-Applications in production (incl. service robotics)
  • Virtual technologies
  • Process and system simulation and control
  • Knowledge management
  • Usability
  • Software reliability, quality and safety
  • Data engineering and data driven systems
  • Parallelization and distributed systems
  • Cooperative robotics
  • System integration

Hlavními uchazeči o podporu mohou být pouze podniky. Výzkumné organizace mohou být v tomto případě pouze dalším účastníkem. Na každém projektu se musí podílet alespoň jeden zahraniční partner se sídlem ve Spolkové republice Německo a součástí řešitelského týmu musí být alespoň i jeden německý malý či střední podnik.

"Cílem je mimo jiné zapojovat i menší podniky do řešení změn, které Průmysl 4.0 přináší. Definice malé a střední firmy v tomto případě však bude otevřenější - jedná se o firmy o velikosti až do 1000 zaměstnanců a s ročním obratem do 100 milionů euro," upřesnil Petr Očko.

Více informací k vyhlašované 4. veřejné soutěži programu DELTA, jakož i k soutěžní lhůtě a podmínkám veřejné soutěže, je uvedeno na webových stránkách TA ČR v zadávací dokumentaci.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

„Mobilní aplikace pro budovu Five slučuje dohromady všechny služby, které jsou v budově dostupné,“„Mobilní aplikace pro budovu Five slučuje dohromady všechny služby, které jsou v budově dostupné,“ (35x)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE projektový manažer společnosti Skanska Property Czech Republic Ing. Oldřich Kup...
Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5 (32x)
Od dubna 2016 vyrůstala v pražských Nových Butovicích administrativní budova společnosti Livesport. Aspira Business Cent...
V ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionůV ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionů (28x)
Jedna ze dvou provozovaných vysokých pecí v huti ArcelorMittal Ostrava prošla náročnou opravou. Ta trvala 45 dní a stála...

NEJlépe hodnocené související články

Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5 (5 b.)
Od dubna 2016 vyrůstala v pražských Nových Butovicích administrativní budova společnosti Livesport. Aspira Business Cent...
Veleň bude mít novou školu. Postaví ji společnost HSF SystemVeleň bude mít novou školu. Postaví ji společnost HSF System (5 b.)
Stavební společnost HSF System staví novou budovu základní školy v obci Veleň ve Středočeském kraji. Výstavba proběhne v...
V ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionůV ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionů (5 b.)
Jedna ze dvou provozovaných vysokých pecí v huti ArcelorMittal Ostrava prošla náročnou opravou. Ta trvala 45 dní a stála...

NEJdiskutovanější související články

Lindab Safety: aby vaše střecha byla i v zimě bezpečnáLindab Safety: aby vaše střecha byla i v zimě bezpečná (1x)
Střechu obvykle vnímáme jako funkční objekt, který nám slouží a není třeba mu věnovat příliš pozornosti. To se ale může ...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice