KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Svařování a dělení    Svařování a řezání pod vodou - tvrdý oříšek i pro zkušené

Svařování a řezání pod vodou - tvrdý oříšek i pro zkušené

Publikováno: 12.12.2004, Aktualizováno: 18.12.2008 21:26
Rubrika: Svařování a dělení

O svařování, řezání a ostatních stavebních pracích pod vodou se v odborných kruzích moc nemluví. A přitom by spolupráce s firmami, které se touto činností zabývají, mohla v mnoha případech ušetřit investorům na stavbách spoustu peněz.

„V České republice chybí osvěta o problematice potápěčských prací. Jelikož nejsme přímořský stát, chybí i tradice velkých stavebně-potápěčských prací. Stále ještě málokdo tuší, co všechno potápěčské firmy ve stavebnictví dokáží. Prostě pro mnohé jsme jen exotičtí tvorové s kyslíkovou bombou na zádech, kteří občas něco vyloví z vody,“ říká Miloslav Haták, technický ředitel jedné z potápěčských firem. V tomto článku proto chceme čtenářům stavební práce pod vodou trochu přiblížit.

SVAŘOVÁNÍ
Svařování pod vodou je kvůli své technologické náročnosti spíše výjimečná záležitost. Nejde zde jen o provedení svaru, ale problémový je také svařovaný materiál. Na suchu jsou podmínky známé, zatímco pod hladinou je prostředí, které prudce ochlazuje svařovaný materiál. V případě kvalitního, prokalitelného materiálu sice může být svar perfektní, ale svařovaný materiál klidně praskne těsně vedle. Tyto problémy prý způsobily potopení jedné ropné plošiny v Severním moři. Nesouvisí to totiž jen s použitím vhodné elektrody pro svařování pod vodou, ale i s odborníkem, který přesně ví, jak se svary v tomto prostředí chovají.
Další problém je pracovní hloubka. V malých hloubkách je to až na zákal celkem bez problémů, ale ve větších hloubkách dochází k prosycení kapalného kovu plyny, takže se svar stává křehkým. Ve stometrové hloubce prostě nelze udělat absolutně pevný svar. Když si ropné společnosti objednají opravu potrubí, které praskne pod vodou, svařuje se v suchém prostředí v kabinách. Obalí se jakýmsi domkem, z kterého se vyčerpá voda a svar se provede v suchu. Jeden svar na takovém potrubí průměru asi 400 mm stojí okolo milionu dolarů.
Svary pod vodou jsou občas nutné. Nejdůležitější nástroj je v těchto případech elektroda. Svářeč musí mít předem zjištěno, jaký materiál bude svařovat. Podle slov Hatáka se k nám elektrody musejí dovážet ze zahraničí. Jedna elektroda přijde asi na dvě stě korun. „Největší množství svarů pod vodou jsme dělali při stavbě tunelů pražského metra. Jednalo se o zhruba 200 m pevnostních svarů. Pro zajímavost, jen asi tři čtvrtě milionu stály elektrody,“ konstatuje Haták.
Svařování ocelových konstrukcí pod vodou se provádí v podstatě shodně jako na suchu. Technologie je stejná. Nejdříve se vysokotlakým vodním paprskem očistí materiál od nárůstů a sedimentů, potom se standardně odbroušením nebo očištěním vzduchovým otloukačem odstraní rez. Před zahájením svařování musí být materiál stříbřitě lesklý bez jakýchkoliv stop po korozi.
Každopádně technolog musí vždy vypracovat postup svaru – jestli bude provařený na kořen s vybroušením profilu pro svar, položením kořenu, odstraněním strusky, očištěním a položením dalších vrstev požadovaných na konečný pevnostní svar, nebo jestli se jedná jen o pomocný svar bez zvláštních požadavků na pevnost.
„Náročnost svařování pod hladinou spočívá také v tom, že se v místě podvodního svaru vytváří velké množství bublin, které do něj omezují pohled. Teplota v oblouku totiž dosahuje asi 5.000 stupňů Celsia a rozkládá vodu, vzniká vodní pára a plyny, které občas vybuchují a před svářečem zní různé detonace. Záleží hlavně na zkušenosti a citu pracovníka. Vodní prostředí je opravdu náročné, není možné si pohodlně sednout ke svářecímu stolu, zapnout odsávání a upravit osvětlení. Svařuje se ve všech možných pozicích a velký problém je neprůhlednost vody. Téměř všechny potápěčské práce je možné dělat, i když není vidět, jen svařovat prakticky nelze. Ale při dostatečné průhlednosti vody, stačí i několik centimetrů, je možné pod vodou udělat stejně kvalitní svar jako na suchu,“ líčí práci potápěčů Haták.

ŘEZÁNÍ A PÁLENÍ
Svařování pod vodou je u nás však spíše okrajová záležitost. Potápěčské firmy častěji pod vodou řežou, což je výrazně jednodušší. Navíc k těmto pracím existují i potřebná oprávnění. K řezání pod vodou se prakticky používají dva systémy. První je řezání pomocí uhlíkové elektrody a druhý pomocí hypertermické tyče. Uhlíková elektroda má asi 10 milimetrů v průměru a uprostřed otvor, kterým proudí kyslík. Kov se v určitém bodě zahřeje na teplotu, kdy začne v kyslíku hořet, a usměrněný proud kyslíku ocel řeže. Například ocel o síle 200 mm, ponořená pod vodu, se při teplotě vody jeden stupeň ohřeje v místě kontaktu s elektrodou na teplotu, potřebnou k hoření, stejně jako na suchu. To je princip řezání uhlíkovou elektrodou. Ale k tomu, aby roztavil kov na teplotu hoření, potřebuje proud v několika stech ampérech. 400, 500ampérový proud je nutné dostat pod vodu. Slouží k tomu speciální svářečky a dimenzované kabely. Tyto práce jsou možné jen v místech, kde lze energii do vody dovést. Uhlíková elektroda potřebuje mít plus a minus a musí být v elektricky vodivém kontaktu. Například při řezání larsenové stěny, znečištěné betonem, je nejprve nutné odstranit beton a nečistoty z místa řezu a teprve po očištění je možné řezat.

Celý a nezkrácený článek včetně fotografií si můžete přečíst v prosincovém čísle 6/2004.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování slabých plechůSvařování slabých plechů (279x)
Nejprve to hlavní – co si představit pod pojmem slabý plech. Je to tenký plech válcovaný za studena plech tloušťky 0,6 –...
Používání WPS, WPQR při svařování i BPS, BPAR při pájení v praxi (220x)
Svařování a pájení jsou technologické procesy, kterými dále jsou lepení, tváření, lisování, slévání, obrábění, tepelné z...
Volba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označeníVolba konstrukčních ocelí pro stavební svařované konstrukce podle významu označení (191x)
Pro stavební svařované staticky, dynamicky a únavově namáhané konstrukce, pracující za teplot v podcreepové oblasti jsou...

NEJlépe hodnocené související články

První jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskemPrvní jeřábový hák na světě vyrobený 3D tiskem (5 b.)
První jeřábový hák na světě vyrobený technikou 3D tisku úspěšně prošel zátěžovými testy na 80 tun a souvisejícími kontro...
„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“„Robotické nahrazení svářeče u našich aparátů pro nejbližší budoucnost nevidím jako možné,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Lumír Al-Dabagh, generální ředitel ZVU STROJÍRNY, a. s....
Eurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbuEurazio center – největší předváděcí centrum laserů a CNC strojů zahájilo výstavbu (5 b.)
Časům nakupování průmyslových strojů na slepo, bez osobního vyzkoušení a podrobné znalosti strojů, provozních nákladů a ...

NEJdiskutovanější související články

Varianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalemVarianty obalených elektrod – obalené elektrody s dvojitým obalem (4x)
Svařování obalenou elektrodou rozhodně nepatří mezi zastaralé metody. Použití kvalitní obalené elektrody umožňuje vytvoř...
Použití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355MLPoužití ocelí normalizačně tepelně zpracovaných S355NL a termomechanicky zpracovaných S355ML (3x)
Při návrhu svařované mostní konstrukce pro městkou komunikaci v Praze Troji byla posuzována možnost použít místo klasick...
Hliník a možnosti jeho svařováníHliník a možnosti jeho svařování (2x)
Hliník se nesvařuje s takovou samozřejmostí jako jiné kovy. Jeho velká afinita ke kyslíku, rychlá tvorba kysličníku hlin...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice