KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2005    Studenti skákali přes zeď

Studenti skákali přes zeď

Publikováno: 10.3.2005, Aktualizováno: 18.12.2008 22:44
Rubrika: 2005

Pod dohledem patrona všech stavbařů, svatého Tomáše se uskutečnila na stavební fakultě VŠB – Technické univerzity Ostrava počátkem letošního března nyní již tradiční akce – 4. ročník skoku přes zeď. Jedná se o akci, při které musí studenti – tak zvaní fuxové – prokázat zkušební komisi a početnému auditoriu, jaké získali při studiu znalosti pro praktický život.

DLOUHODOBÝ PROCES
Skok přes zeď je však především několik hodin trvající proces, při němž se užije hodně zábavy, při níž se zároveň vypije hodně pivního moku. Za slavné a neomylné prezidium hovořil úvodem doc. Ing. Jaroslav Broul, CSc. Představil svého pravého adláta – doc. Ing. Jaroslava Kubu, CSc, a adláta levého – doc. Ing. Roberta Kořínka, CSc. J. Broul zdůraznil, že před zkoumáním vědomostí fuxů je nutné připomenout zásady pivního zákona, které stejně ale vlastně nikdo nezná. Sám J. Broul ve funkci slavného a neomylného prezidia ale nemůže slavnému kontrariu bez jeho souhlasu. Kontrarium mu slovo udělí nebo ne. Při skoku přes zeď se pivo nazývá mok, kterého vypije někdo deset kousků, jiný méně. Mok v každém případě u člověka a zejména mladých fuxů vyvolává vnitřní i vnější expanzi.
V průběhu celé akce se zpívá Studentská hymna, Gaudeamus Igitur, Nalámal se student Cestář, Tři fuxové čuníci, Stavěli tesaři a řada dalších.
Souhlas či nesouhlas s děním v sále a vystoupením jednotlivých řečníků se děje zásadně jen údery dlaněmi na stůl, ne třeba potleskem. Dále se hovořilo také o tom, že je nutné ověřit schopnosti políra, který bude zkoumat znalosti fuxů. Dále je potřeba formou předstupňů přijímat eminence – například eminenci chaosu, eminenci procesu a podobně.

SYSTÉM ZKOUŠENÍ
Otázky pro studenty byly tři, například jakým jazykem bude kdo hovořit – prý to může být v příští dekádě i arabsky. Otázkou také je, jak se třeba vyrovnat se studentkou po ránu a tak dále. Je nutné brát na vědomí, že vědění je nekonečné a vyhrává řemeslo. Součástí akce bylo i vystoupení adláta R. Kořínka, který na velkém schématu předvedl postup životem nesmělého muže. Prolíná jím první zamilování, nevěra, opilost a další problémy.
Po více než hodinovém úvodu začalo zkoušení jednotlivých fuxů. Ti v krátké či delší řeči přednesli většinou velmi žertovným způsobem, co zvládli a hodlají zvládnout dále. Zkoušky byly náročné a vyprahlo při nich, takže každý fux musel v závěru zkoušky vypít hodně piva z tupláku. Následovala volná zábava, k jejímuž příznivému průběhu přispěl i stálý dostatek moku.



Žádný z fuxů se nevyhnul po závěru zkoušky pití většího množství piva


Adlát R. Kořínek přednáší o životě nesmělého muže


J. Broul (stojící uprostřed, po jeho levici adlát R. Kořínek a po ruce pravé adlát J. Kuba)

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Allianz Arena pohledem fotografa (24x)
Na několika záběrech je zachycena stavba unikátního fotbalového stadionu, který se buduje na severu Mnichova. Finanční o...
Ústí nad Labem bude mít moderní železniční uzel (22x)
Cesta po železnici mezi Prahou a Děčínem bude pohodlnější a rychlejší, a to díky modernizaci průjezdu železničním uzlem ...
Ve Znojmě vyrostla další prodejní hala (20x)
Další prodejnu na Českém trhu otevřela společnost bauMax. Jedná se už o pětadvacáté prodejní místo. Celkem má obchodní ř...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice