KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2005    Stavební svět se opět sejde v září v Praze

Stavební svět se opět sejde v září v Praze

Publikováno: 2.8.2005, Aktualizováno: 18.2.2010 22:10
Rubrika: 2005

Letos již po šestnácté pořádá společnost ABF v termínu od 20. do 24. září 2005 v Pražském veletržním areálu Letňany Mezinárodní stavební veletrh For Arch 2005.

For Arch je tradičně netrpělivě očekávanou událostí v oboru stavebnictví. Za dobu své existence se vyprofiloval ve skutečně komplexní přehlídku všech stavebních oblastí i oborů přímo souvisejících, je charakterizován silnou mezinárodní účastí, maximálně širokou prezentací tuzemských firem a podniků a neutuchajícím zájmem návštěvníků z řad odborníků i laické veřejnosti. Pod pojmem For Arch si nejen odborná veřejnost vybaví jednoznačně široké spektrum nabídky výrobků, technologií a služeb ve stavebnictví. Návštěvníci již předem vědí, že zde s největší pravděpodobností najdou vše co hledají.

Díky množství vystavovatelů se mohou nechat inspirovat i dobře srovnávat. Význam pražského veletrhu zapůsobil i na zahraniční vystavovatele, kterých každým rokem přibývá, a veletrhu tak přinášejí důležité srovnávací měřítko i ceněný mezinárodní profil. O prezentačním poslání veletrhu takového rozsahu, jakým For Arch, asi nikdo nepochybuje. Stejně důležité je také kontraktační a obchodní hledisko. Vystavovatelé nadmíru pozitivně hodnotí komerční přínos veletrhu a tradičně jej zařazují jako stěžejní akci do svých marketingových plánů. Využívají jeho solidní platformy nejen pro propagaci svého sortimentu či prezentaci produktů a služeb, ale zároveň zde mají možnost navazovat nové obchodní kontakty a srovnávat svoji nabídku s konkurencí.

Veletrh splňuje všechna kritéria stěžejní veletržní akce - počtem vystavovatelů a návštěvníků, výstavní plochou, zahraniční účastí nebo rozsáhlým doprovodným a společenským programem, řadou prestižních soutěží, prezentací trendů, novinek a vizí či kvalitním výstavním prostorem. I letos připraven podat svědectví o současném stavu stavebnictví, jeho budoucnosti, stát se místem setkání profesních odborníků i zájemců z řad široké veřejnosti.

Odborný doprovodný program
Mezinárodní stavební veletrh For Arch každoročně provází řada soutěží a odborných doprovodných programů.

Soutěže:
STAVBA ROKU
DOPRAVNÍ STAVBA ROKU
Soutěž učňů stavebních oborů (SUSO)
Brána řemesel
Zlatá pečeť - soutěž o nejlepší odbornou publikaci
Grand Prix a Top Arch - soutěž o nejlepší expozici a výrobek
Fór pro FOR - výstava kresleného humoru
GRAND PRIX Obce architektů

Doprovodné výstavy:
Salón inovací a investic
Úhel pohledu - umělecká výstava malíře Franty

Odborné konference:
Fórum krajů měst a obcí - Stavební zákon
Mezinárodní konference - Energetická náročnost staveb
IBT - Inteligentní budovy a telekomunikace
Zadávání veřejných zakázek a nový
Bienále technických památek – Industriální stopy
Mezinárodní konference Hry a město
Inženýrský den
Konference AEM - Dopady na energetiku ČR po vstupu do EU
SII - Salón inovací a investic
ČKAIT - Setkání česko-německých odborníků

Stavba roku
Letos je to již potřinácté, co se nejlepší stavby realizované na území České republiky za uplynulý rok ucházejí o prestižní cenu STAVBA ROKU 2005. V tomto roce se do soutěže přihlásilo celkem 48 staveb. Statut soutěže i podmínky pro prezentované stavby jsou od počátku soutěže zaměřeny především na nejlepší stavební realizace, bez rozlišení kategorií dle finančního objemu nebo druhu stavby. Podmínky, které sleduje hodnotitelská porota složená z našich předních odborníků, jsou tradičně zaměřeny na kvalitu dokončených prací, vhodnost architektonického řešení a jeho zvládnutí dodavatelem stavby, spokojenost investora a uživatelů stavby.

Posláním soutěže je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury. Soutěž je vypsána na podporu kvalitní komplexní realizace stavebního díla, od hrubé stavby až po řemeslný detail. Je určena pro stavby realizované na území České republiky bez ohledu na státní příslušnost projektanta, architekta stavby a místo registrace realisátorských firem. Do soutěže mohou být přihlášena stavební díla ze všech oborů dokončená a uvedená do provozu nebo zkolaudovaná v období od června předcházejícího roku do května roku 2005. Prestižní titul Stavba roku je každoročně udělován pěti stavbám, bez rozlišení pořadí, jako ohodnocení komplexní kvality dokončeného stavebního díla. Každá z oceněných staveb se pak může pyšnit mosaznou plaketou umístěnou na čelním místě její fasády. Dvanáct let existence soutěže představilo přes pět set posuzovaných staveb a více něž pět desítek staveb nesoucích titul Stavby roku.

Dopravní stavba roku
Cílem 2. ročníku celostátní soutěže DOPRAVNÍ STAVBA ROKU 2005 je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s úrovní dopravních staveb a infrastruktury. Soutěž byla vypsána na podporu kvalitní komplexní realizace stavebního díla, od hrubé stavby až po detail. Určena je pro stavby realizované na území celé České republiky bez ohledu na státní příslušnost projektanta, architekta stavby a místo registrace realizátorských firem. Soutěž je vypisována ve čtyřech kategoriích - pozemní komunikace, železniční koridory, vnitrozemské vodní cesty a tunelové stavby. Jednotlivé stavby budou posuzovány zejména z hlediska ohleduplnosti k životnímu prostředí, technické náročnosti stavby, provedení stavby z hlediska uživatele a efektivity stavby. Pro nominaci na titul DOPRAVNÍ STAVBA ROKU vybere porota maximálně 12 staveb z celkem 23 přihlášených v letošním ročníku, ze kterých budou titulem oceněny nejvýše 4 díla. Také letos budou výsledky obou soutěží slavnostně vyhlášeny na galavečeru 16. ročníku mezinárodního stavebního veletrhu, který se uskuteční 20. září v Praze v paláci na Žofíně.

Energetický projekt
Soutěž ENERGETICKÝ PROJEKT si klade za cíl ocenit takové projekty, stavby a energetické systémy, které díky použití nejnovějších stavebních materiálů a konstrukcí vedou k minimální spotřebě energie a tím přispívají ke zdravému životnímu prostředí v ekonomicky reálných souvislostech. Do soutěže, která patří též mezi doprovodné programy veletrhu ECO CITY, je možné přihlašovat projekty a již dokončené investiční akce ve třech kategoriích:

  • Nízkoenergetické budovy pro bydlení, školství, zdravotnictví, sociální péči, kulturní a administrativní činnosti,
  • Snížení energetické náročnosti v průmyslu zavedením inovativních postupů, technologií, materiálů nebo modernizací stávajícího energetického hospodářství,
  • Energeticky efektivní územní systém.

Soutěž učňů stavebních oborů (SUSO)
Další soutěží mezinárodního stavebního veletrhu je 9. ročník SOUTĚŽE UČŇŮ STAVEBNÍCH OBORŮ. Jedná se o jeden z mála projektů podporujících výchovu praktických dovedností mladých řemeslníků. Důležitým posláním soutěže je i skutečnost, že si zaměstnavatelé stavebních firem mohou přímo na veletrhu vybrat nejlepší z účastníků a nabídnout jim touto příjemnou cestou perspektivu budoucího profesního uplatnění. Soutěžící se představí v tradičních v kategoriích zedník, obkladač, truhlář a montér suchých staveb. S myšlenkou organizovat soutěž po celé ČR přišla ABF již v roce 1996, kdy se uskutečnil její první ročník. Soutěž okamžitě zaujala odbornou i laickou veřejnost a brzy získala záštitu Hospodářské komory ČR, v roce 2000 také záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a v roce 2001 podporu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR i odborných cechů.

Zlatá pečeť FOR ARCHu – příležitost pro vydavatele odborné literatury
Doprovodnou akcí mezinárodního stavebního veletrhu bude již pošesté veřejná neanonymní soutěž ZLATÁ PEČEŤ. Pořadatel soutěže, ABF - Nakladatelství ARCH, se každoročně snaží odborníkům, ale i dalším zájemcům z řad široké veřejnosti představit nejzajímavější publikace z oboru urbanismu, architektury, stavitelství, bydlení a interiéru. Kritéria pro hodnocení publikací jsou široká. Patří k nim jak výběr tématu, užitečnost a přínos oboru, tak kvalita redakčního, grafického a knihařského zpracování. Nezanedbatelným momentem při hodnocení je i počet vydaných výtisků a cena publikace, nebo její dostupnost pro širší okruh uživatelů.

Posláním soutěže je především prezentace knižních novinek daného oboru zájemcům z řad návštěvníků veletrhu FOR ARCH. Ti si mohou od začátku veletrhu všechny publikace přihlášené do soutěže prohlédnout v prostorách knihkupectví ve Vstupní hale Pražského veletržního areálu Letňany. V nabídce bude tradičně reprezentativní množství kvalitních knih od většiny domácích vydavatelů i stále více vyhledávané překlady zahraničních novinek. Prodejní výstava však není pouze jedinečnou příležitostí pro ty, kteří si chtějí udělat radost koupí knížky nebo se zorientovat v knižní nabídce. Vysoká publicita soutěže zároveň umožňuje účinnou a cílenou propagaci všech nakladatelů. To oceňují především ti menší, kteří se snaží podporovat obor a vydávat odborné publikace i přesto, že v podmínkách tuzemského trhu často podobné tituly dotují.

GRAND PRIX FOR ARCH 2005
Podmínkou pro zařazení do soutěže GRAND PRIX je exponát, který je novinkou na českém trhu, musí být v České republice již vyráběn nebo distribuován. Jeho technické parametry jsou doloženy dokumentací, která dostatečně exponát charakterizuje v českém jazyce. Výrobek musí splňovat ekologická hlediska, chemickou a biologickou nezávadnost, energetickou úspornost.

Pro posouzení jednotlivých exponátů je jmenována odborná porota, složená z předních zástupců jednotlivých oborů, zastoupených v nomenklatuře For Arch. Porota výrobky hodnotí jednak v předstihu a dále osobně přímo na veletrhu. Je rozdělena do skupin podle odbornosti, posuzuje jednotlivé výrobky podle daných parametrů a uděluje ceny. Veškeré přihlášené výrobky jsou viditelně označeny v expozicích firem, jejich seznam je k dispozici v tištěném katalogu veletrhu i na webových stránkách ABF.

TOP ARCH
Cena TOP ARCH je udělena expozici, která splňuje veškerá kritéria kladená na nejlepší expozici veletrhu. Jedná se nejen o estetické ztvárnění expozice, ale především o její dispoziční řešení, nápad a invenci při jejím vytváření a v neposlední řadě i přístup obchodníků a hostesek k zákazníkům. Výrobky a expozice jsou hodnoceny odbornou porotou a ceny předány na galavečeru.

Odborné konference
V průběhu 16. ročníku mezinárodního stavebního veletrhu se uskuteční také celá řada odborných konferencí. Palác Žofín bude dne 20. 9. od 11.00 hostit konferenci s mezinárodní účastí s názvem Energetická náročnost staveb, která bude zaměřena na zavádění energetické certifikace budov jako nástroje veřejné informovanosti o energetické kvalitě budov pro bydlení a terciální sektor. Konferenci pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu v odborné spolupráci s ČEA. Tvůrci nového stavebního zákona seznámí laickou i odbornou veřejnost s jeho obsahem na konferenci uspořádané při příležitosti jeho přijímání (jedná se především o změny ve stavebním zákoně, změnovém zákoně a zákoně o vyvlastnění). Konference s názvem Stavební zákon se koná dne 23. září.

V prostorách Pražského veletržního areálu Letňany se uskuteční dne 21. 9. konference spojená s výstavou Inteligentní budovy a telekomunikace. Konference představí možnosti integrovaných řídících systémů pro budovy a byty včetně telekomunikačních pojítek a představí tak zcela nový trend stavění. První ročník konference bude zaměřen na komerční budovu a je cílený na developery, inženýry a projektanty a další stavební odborníky.

Vyústěním cyklu konferencí, výstav a kulturních akcí bude 3. ročník mezinárodního bienále s názvem INDUSTRIÁLNÍ STOPY 2005 o možnostech, smyslu a úskalí konverze industriálních objektů. Bienále proběhne současně v Praze a Kladně.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Allianz Arena pohledem fotografa (28x)
Na několika záběrech je zachycena stavba unikátního fotbalového stadionu, který se buduje na severu Mnichova. Finanční o...
Ústí nad Labem bude mít moderní železniční uzel (27x)
Cesta po železnici mezi Prahou a Děčínem bude pohodlnější a rychlejší, a to díky modernizaci průjezdu železničním uzlem ...
Další velký ocelářský gigant je na světě (22x)
V Číně se zřejmě spojí dvě ocelářské firmy. Dvojka na největším ocelářském trhu nejlidnatější země stavě, Angang, se spo...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice