KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2017    Studenti architektury vytvořili na nádvoří radnice obří dřevěný objekt

Studenti architektury vytvořili na nádvoří radnice obří dřevěný objekt

Publikováno: 10.1.2017
Rubrika: 2017

Páteř nebo dračí ocas, tak začali kolemjdoucí přezdívat netradičnímu dřevěnému objektu, který se v pátek 6. ledna 2017 objevil na nádvoří radnice Brna-střed. Tři metry vysoká a čtyři a půl metru dlouhá multifunkční konstrukce slouží jako lavička i přístřešek. S projektem přišli studenti čtvrtého ročníku Fakulty architektury VUT v Brně v rámci experimentálního ateliéru. Odborná porota nakonec vybrala návrh studentky Petry Kovaříkové, ta jej následně se svými spolužáky postavila s pomocí zkušeného architekta Martina Kaftana.

„Úkolem bylo navrhnout víceúčelový architektonický objekt, který není jen městským mobiliářem za účelem odpočinku, ale zároveň vytváří prostředí pro interaktivitu mezi občany města. Vzhledem k omezeným finančním prostředkům jsme od začátku pracovali s latěmi ze smrkového dřeva. Latě jsou spojovány pomocí dřevěných spojů a dále zpevněny bukovými čepy a lepidlem,“ přiblížil studentský projekt Martin Kaftan.

Patnáct studentů experimentálního ateliéru původně chtělo celý objekt smontovat přímo na místě, kvůli nepříznivému počasí jej ale nakonec vytvořili v dílnách a na místě pouze spojili tři konstrukční části. „Díky tomu, že se celý projekt uskutečnil, jsme si vyzkoušeli práci různých profesí, například když jsme krátili latě na pile, nebo pak stloukali celou konstrukci dohromady. Když si vyzkoušíte sestavit konstrukci od začátku až do konce, tak vás to hodně poučí, jak příště navrhovat účelněji, rychleji a levněji,“ okomentovala své dílo Spine for Brno jeho autorka Petra Kovaříková.

"Z mého pohledu objekt vzdáleně připomíná kostru draka, který je jako symbol města Brna charakteristický. Po Staré radnici tak získá svého moderního draka také radnice Městské části a pevně věřím, že se stane jeho novou dominantou," uvedl radní MČ Brno-střed Michal Doležel. Dřevěné dílo zůstane na nádvoří radnice až do dubna, plně jej tak Brňané ocení pravděpodobně až na jaře.

„Inspirací nám byl mezinárodní workshop Mood for Wood, jehož jsme se i s našimi studenty zúčastnili v Poznani. Spolupráce akademického prostředí a města, a následná realizace v rámci omezených finančních a časových podmínek, je křest ohněm, ale výsledky z Poznaně i jiných měst nás neustále motivují,“ dodala koordinátorka projektu Nicol Galeová.

Své spolužačce při realizaci díla pomáhal i Filip Vítek: „Začátek byl obtížnější, vždy trvalo, než jsme se shodli na jednom názoru. Postupně jsme se jako tým sehráli a společná práce na jednom projektu nás začala bavit. Od chvíle, kdy jsme věděli, že se bude realizovat, se stal naším společným dílem. Každý z nás měl svoji funkci a podílel se na celkové podobě díla,“ připomenul student architektury z brněnské techniky.


Martin Kaftan vystudoval New Jersey Institute of Technology v USA a Bartlett School of Architecture ve Velké Británii. Jako architekt pracoval v New Yorku a Londýně, zejména pro kancelář Foster+Partners jako specialista na parametrické modelování a optimalizace komplexních konstrukcí. Podílel se na návrzích a realizací staveb od pavilónu po mrakodrap na všech kontinentech. Na akademické půdě působil na Bartlett School of Architecture, FA ČVUT a v současné době pracuje na TU Graz a FA VUT.

Produkce: Nicol Galeová a Petr Šmídek (FA VUT); konzultace statiky a konstrukce: Elmar Hess (Hess Engineers Graz) a Monika Petříčková (FA VUT).

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Studenti architektury vytvořili na nádvoří radnice obří dřevěný objektStudenti architektury vytvořili na nádvoří radnice obří dřevěný objektStudenti architektury vytvořili na nádvoří radnice obří dřevěný objekt

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

„Mobilní aplikace pro budovu Five slučuje dohromady všechny služby, které jsou v budově dostupné,“„Mobilní aplikace pro budovu Five slučuje dohromady všechny služby, které jsou v budově dostupné,“ (35x)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE projektový manažer společnosti Skanska Property Czech Republic Ing. Oldřich Kup...
Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5 (32x)
Od dubna 2016 vyrůstala v pražských Nových Butovicích administrativní budova společnosti Livesport. Aspira Business Cent...
V ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionůV ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionů (28x)
Jedna ze dvou provozovaných vysokých pecí v huti ArcelorMittal Ostrava prošla náročnou opravou. Ta trvala 45 dní a stála...

NEJlépe hodnocené související články

Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5 (5 b.)
Od dubna 2016 vyrůstala v pražských Nových Butovicích administrativní budova společnosti Livesport. Aspira Business Cent...
Veleň bude mít novou školu. Postaví ji společnost HSF SystemVeleň bude mít novou školu. Postaví ji společnost HSF System (5 b.)
Stavební společnost HSF System staví novou budovu základní školy v obci Veleň ve Středočeském kraji. Výstavba proběhne v...
V ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionůV ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionů (5 b.)
Jedna ze dvou provozovaných vysokých pecí v huti ArcelorMittal Ostrava prošla náročnou opravou. Ta trvala 45 dní a stála...

NEJdiskutovanější související články

Lindab Safety: aby vaše střecha byla i v zimě bezpečnáLindab Safety: aby vaše střecha byla i v zimě bezpečná (1x)
Střechu obvykle vnímáme jako funkční objekt, který nám slouží a není třeba mu věnovat příliš pozornosti. To se ale může ...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice