KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Forum Karlín    „Stavět v takové krásné čtvrti, jako je Karlín, vyžaduje nejen velké know-how,“

„Stavět v takové krásné čtvrti, jako je Karlín, vyžaduje nejen velké know-how,“

Publikováno: 30.9.2014
Rubrika: Forum Karlín

tvrdí Ing. Ondřej Špalek, jednatel společnosti Forum Karlín.

Co všechno obnáší investovat a hlavně stavět v tak specifické oblasti, jakou je pražský Karlín?
Náš projekt zahrnuje dvě budovy – rekonstruovanou budovu bývalé Kotlárny ze 30. let minulého století, kterou jsme otevřeli v červenci loňského roku a druhou administrativní budovu dostavěnou v letošním roce. Myslím si, že spojení starého a nového se dokonale povedlo a velmi citlivě reflektuje lokalitu Karlína a jeho genius loci. Stavět v takové krásné čtvrti, jako je Karlín, vyžaduje nejen velké know-how, ale také jistý vztah k tomuto místu a trpělivost pro specifika, které development v několik století staré městské zástavbě přináší. O citlivosti našeho přístupu také například svědčí to, že bývalá Kotlárna, ve které nyní sídli vydavatelství Economia, bude kulturní památkou.

Stavba původně počítala se sofistikovanou protipovodňovou ochranou, od které bylo nakonec upuštěno…zvýšily by se její realizací výrazně náklady na stavbu?
Společně s architekty a urbanisty jsme pečlivě zvažovali protipovodňové stavební prvky, ale nakonec jsme nový pražský protipovodňový systém shledali jako dostačující pro běžná rizika známá z posledních let.

Jedná se o moderní budovu ve staré zástavbě. Jak složitá jsou jednání například s památkáři? Musel se díky nim projekt nějak výrazně upravovat?
Naším cílem bylo vytvořit takový areál, který svojí architekturou obohatí Karlín. Také z tohoto důvodu se na projektu podílel i světoznámý architekt Ricardo Bofil, který má Prahu a zejména Karlín velmi rád a je mistrem ve vytváření takové městské architektury, která umně kombinuje moderní i tradiční prvky. Například při návrhu nové budovy bylo záměrem vytvořit abstraktní, téměř čtvercovou fasádu, která zapadne do lokality a lépe tak splyne s původní zástavbou. Proto autoři projektu navrhli vnější plášť budovy vyrobený z transparentního materiálu „U glass“ (copylit), který je na konzolách předsazen před fasádu otočenou do Pernerovy ulice a skrývá tak charakteristické členění budovy.

Stavba má určitě celou řadu netradičních řešení. Můžete vyzdvihnout některá, která stojí za zmínku a jsou třeba běžnému návštěvníkovi skryta?
V samém srdci Karlína vznikl unikátní komplex nabízející nejen nejmodernější kancelářské prostory s menšími obchodními jednotkami a inspirativní relaxační zónou, ale také multifunkční kongresový a společenský sál jako jedinečné a zajímavé místo pro pořádání nejrůznějších akcí. Tato společenská hala Forum Karlín se nachází v prvních dvou nadzemních podlažích a v prvním podzemním podlaží nové budovy a má kapacitu až 2 000 míst k sezení. Zajímavé je její architektonické řešení – speciální konstrukce s ocelovými překlady vytvořila dvanáctimetrovou šířku haly bez jediného podpěrného sloupu, který by rušil výhled návštěvníků haly. Kromě vynikající akustiky navíc disponuje hala i výbornou zvukovou izolací od ostatních částí budovy a exteriérů.

Nemyslíte si, že staveb podobného multifunkčního charakteru je v Praze dostatek? Jaký byl důvod samotné realizace?
Jsem přesvědčený, že tento projekt je výjimečný. Jak už jsem zmiňoval, nejenže dokonale kombinuje historickou a moderní architekturu, ale přináší kombinaci kultury, zábavy a byznysu a to podle mě na trhu dlouhodobě chybělo. Zájem pořadatelů koncertů, konferencí, plesů a jiných vzdělávacích či společenských akcí o pronájem haly Forum Karlín ukazuje, že jsme se v našich předpokladech nemýlili.

Jakou zkušenost jste si z realizace odnesl Vy sám?
Radost z realizace nového jedinečného projektu v lokalitě, kterou mám rád.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Ing. Ondřej Špalek

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Forum Karlín – moderní open space v centru PrahyForum Karlín – moderní open space v centru Prahy (78x)
Kancelářská část Fora Karlín, které vyrůstá v Pernerově ulici v pražském Karlíně, byla úspěšně zkolaudována. Nová budova...
Karlín Hall 2 – využití předpjatého betonu v pozemním stavitelstvíKarlín Hall 2 – využití předpjatého betonu v pozemním stavitelství (30x)
Předpjatý beton není ve stavebnictví žádnou novinkou. První zmínky o předpjatém betonu se datují již ke konci devadesátý...
Zvláštnosti Fora Karlín – multifunkční sál a pochozí střechyZvláštnosti Fora Karlín – multifunkční sál a pochozí střechy (26x)
Novostavba ve staré pražské části má hned několik zvláštností. Kromě multifunkčního sálu jsou to především pochozí zelen...

NEJlépe hodnocené související články

1 600 m2 skla ve střeše a nad pasáží moderního open space v Praze1 600 m2 skla ve střeše a nad pasáží moderního open space v Praze (5 b.)
Pasáž vstupu do objektu Karlín Hall 2 je pokračováním ocelové konstrukce rekonstruované výrobní haly historického objekt...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice