KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Stavební veletrhy Brno pomáhají rozvoji stavebnictví – i letošní ročník splnil tento účel

Stavební veletrhy Brno pomáhají rozvoji stavebnictví – i letošní ročník splnil tento účel

Publikováno: 28.6.2012
Rubrika: Zajímavosti

Jarní Stavební veletrhy Brno společně se souběžně konanými veletrhy MOBITE X, URBIS INVEST, URBIS TEC HNOLOGIE a ENVIBRNO přinesly komplexní informace ze světa stavebnictví, technického zařízení budov a vybavení interiéru. Tradičně tuto problematiku doplnily prezentace investičních a inovačních příležitostí, komunální technologie a letos nově také stále aktuální aspekty ochrany životního prostředí.

Veletrhu se zúčastnilo 809 vystavovatelů z 19 zemí světa a prohlédlo si je na 60 000 návštěvníků z 31 zemí světa i přesto, že se letos neprezentoval obor stavebních strojů. Přes 70 % návštěvníků plánuje v následujícím roce rekonstrukci či stavbu rodinného domu, nebo změnu ve vybavení interiéru.

ÚSPORY NEJEN PENĚZ, ALE I ENEGIÍ
Stavební veletrhy Brno přinesly ucelený přehled o možných úsporách nejen peněz, ale i energií při stavbě či provozu budovy. Tato stále aktuální problematika se prolínala výstavními expozicemi, doprovodným programem a stala se jedním z hlavních bodů nezávislého odborného poradenství.

ZAHAJOVACÍ KONFERENCE SE VĚNOVALA OBNOVĚ PAMÁTEK
Letošní zahajovací konference se věnovala problematice obnovy historických a církevních staveb. O konferenci byl velký zájem, neboť obnova církevních staveb je v centru pozornosti měst, obcí, ale i stavbařů. V teoretické rovině se řešila především právní problematika, možnosti financování nebo správa církevního majetku. V praktické části pak stavebně technická problematika a samotná realizace rekonstrukce.

DALŠÍ ODBORNÉ KONFERENCE A SEMINÁŘE DOPROVODNÉHO PROGRAMU
Tradiční součástí Stavebních veletrhů Brno byl odborný doprovodný program, kde se všichni zájemci mohli dozvědět aktuální informace ze všech oborů stavebnictví a technického zařízení budov. Za všechny můžeme jmenovat například seminář Systémy TZB pro budovy s téměř nulovou spotřebou energie, konferenci Energie v budovách a komplexech v budov, Bezbariérové užívání staveb z pohledu právních předpisů a technických norem. O nejnovějších poznatcích souvisejících s mosty se hovořilo na tradičním mezinárodním symposiu MOSTY 2012. Již tradiční praktické ukázky protipovodňových opatření probíhaly v bazénu před pavilonem Z.

KONTRAKT-KONTRAKT
Už 9. ročník salonu obchodních příležitostí malých a středních firem Kontakt-Kontrakt se uskutečnil v expozici Regionální hospodářské komory Brno v pavilonu A2. Na dvoudenní akci se zaregistrovalo 68 firem, z nichž byla jedna třetina zahraničních. Organizátoři pro ně připravili celkem 478 jednání. Tato iniciativa podpořila především malé a střední podniky i výzkumné instituce při hledání obchodních partnerů, zákazníků a dodavatelů a při transferu technologií.

SYMPOZIUM MOSTY 2012
Prezentovala se řada příkladů zdařilých novostaveb mostních konstrukcí, se kterými se můžeme chlubit nejen u nás, ale i v zahraničí. Předseda přípravného výboru sympozia Jiří Chládek v úvodu uvedl, že přes obecně známý nedostatek finančních prostředků v hospodaření ČR náš stát vynakládá poměrně vysoké finance na dobudování chybějící sítě pozemních komunikací a na rekonstrukci železničních tratí.

POSTAVILI JSME PASIVNÍ DŮM
Letošní novinkou Centra pasivního domu byla možnost sledovat stavbu plně funkčního pasivního mobilního domu, který byl v průběhu veletrhu postaven v pavilonu V. Stavbou domu a jejími klíčovými momenty návštěvníky provedli zkušení odborníci, kteří navrhují, vyrábějí nebo dodávají komponenty pro stavbu budov v pasivním standardu. Samotnou stavbu doplnil seminář Pasivní domy v teorii, praxi a životě.

ZLATÉ MEDAILE IBF A SHK
V rámci slavnostního večera Stavebních veletrhů Brno 2012 byly v Rotundě pavilonu A vyhlášeny vítězné exponáty, které obdržely ocenění Zlaté medaile IBF a SHK 2012. Zlaté medaile IBF získaly vystavovatelé: HELUZ cihlářský průmysl, Promat, FAKRO CZECH, Bramac střešní systémy. Zlaté medaile SHK získaly vystavovatelé ATTACK, ATREA, RAVAK a USSPA.

DOBRÁ RADA NAD ZLATO - U NÁS ZDARMA
Jedině se Stavebními veletrhy Brno a veletrhem MOBITEX měli návštěvníci možnost postavit celý dům včetně vybavení pod vedením zkušených nezávislých odborníků. Poradenství bylo poskytováno zcela zdarma ve všech oblastech stavebnictví, technického zařízení budov a vybavení interiéru. Nejčastější dotazy se týkaly výběru vhodných stavebních materiálů, technologických postupů, úspor nejenom financí, ale také energií. Stranou zájmu nestál ani výběr vhodné barvy či vybavení interiéru. Letošní novinkou bylo poradenské centrum Sdružení obrany spotřebitelů Jihomoravského kraje.

KULATÝ STŮL NA TÉMA ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
Diskusní kulatý stůl s názvem „Časovaná bomba z Bruselu“, nebo „Naděje pro české stavebnictví?“ se zamýšlel nad přijetím evropské směrnice 20-20-20 o energetické náročnosti budov. Zástupci architektů, projektantů, akademické sféry i firem se za účasti médií shodli na přínosnosti energetické politiky směrnice. Konstatovali však její nedostatečnou podporu ze strany politiků i širší veřejnosti.

Z podkladů Veletrhy Brno, a. s.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Výstavba pasivního domu proběhla přímo na výstavišti.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (546x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (204x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
K navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah podle eurokódů (55x)
Problematika navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah doznala zrušením původních českých technických norem a jeji...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice