KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Stavebně konstrukční řešení Centra vodní zábavy Kdyně

Stavebně konstrukční řešení Centra vodní zábavy Kdyně

Publikováno: 20.9.2010
Rubrika: Zajímavosti

Ve Kdyni na Plzeňsku vyrostlo jedinečné kryté Centrum vodní zábavy (CVZ) a slovo unikátní je skutečně na místě. Nový víceúčelový bazén má nepravidelný tvar, hlavní vana není z betonového monolitu, ale ze dvou nerezových těles, z vody není cítit chlor a předehřívá ji třicet solárních kolektorů na střeše. Vše je situované na okraj pětitisícového města do sousedství sportovního areálu mezi vzrostlou zeleň.

„Technologie zvolená pro úpravu vody je zcela unikátní a v případě centra vodní zábavy ve Kdyni jde o pilotní projekt v rámci České republiky,“ uvádí Ing. Tomáš Malina, projektový manažer společnosti SYNER, s. r. o., která areál postavila. „Jedná se o uzavřený kompaktní systém určený pro filtraci vody za použití dezinfekce vyráběné elektronickou aktivací kuchyňské soli. Návštěvníci z vody neucítí žádnou chemii, metoda je zdravotně zcela nezávadná, oproti tradičnímu čištění plynným chlorem zamezuje výskytu alergických reakcí kůže nebo očí, navíc náklady ve srovnání s tradičními mechanismy jsou podstatně nižší,“ vysvětlil Malina.

Bazénová hala je zastřešena konstrukcí z lepených dřevěných vazníků s umístěním solárních panelů pro ohřev vody. V hale je umístěn tobogan s dojezdem do bazénu, víceúčelový bazén s integrovanými atrakcemi – vířivky, whirpool, masážní trysky. Zvlášť je dětský bazén. Další atraktivitou je welness se saunou, párou, laconiem a sprchami. Novostavba objektu CVZ je převážně jednopodlažní, v technologické části je podzemní podlaží.

STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ
Základové konstrukce – piloty a hlavy pilot
Založení pasů, stěn a železobetonových konstrukcí je provedeno pomocí velkoprůměrových pilot. Hlavy pilot, jsou rozšířeny s ohledem na ohybové momenty a napojení železobetonových vodorovných základových pasů ve směru osy x, y a pokračování svislých rámových příčlí a sloupů z této konstrukce.

Pilotové základy byly určeny na základě IGP dané oblasti. Na horní část se osadila hlava piloty, která je zhotovena z betonu C25/30-XC2, C30/37-XC2 a ocelové výztuže 10 505, 10 216. Hlava má vnější rozměr 1 500 × 1 500 × 1 000 mm. Sloup je umístěn do kalichu o rozměru paty 465 × 465 mm, hloubky 600 mm s horní úrovní 480 × 480 mm.

Konstrukce betonové stěny, sloupy, průvlaky v části prefa v 1. PP
Betonové konstrukce suterénu jsou osazeny vzhledem k vysoké hladině a agresivitě spodní vody do izolované železobetonové vany, která je utěsněna proti vodě.

Železobetonová konstrukce je zhotovena z betonu C30/37-XC2, XA1-C35/45. Železobetonové desky a stěny mají tloušťky 200, 230, 300 a 400 mm. Horní překrývající deska má tloušťku 200–230 mm. Základová deska byla betonovaná na podkladní beton třídy B15+. Z hlediska statické výhodnosti konstrukčního návrhu a požárního zabezpečení jsou konstrukce zasypány nebo obsypány pískem. Kolem je provedena drenáž z flexi trubek profilu 200 s napojením na kanalizaci.

Sloupy železobetonové příčle jsou zhotoveny z betonu C25/30-30/37-C35/45 a oceli 10 505. Betonová konstrukce sloupů v suterénu je tvořena vyztuženým profilem T a je provedena na dvě části a to spodní v PP a vrchní v 1. NP.

Střešní konstrukce – bazénová část
Střešní konstrukce je navržena jako jednoplášťová oblouková konstrukce z obloukových lepených vazníků. Statické schéma představuje spojitý nosník s obloukovou střednicí. Výška je proměnlivá a to 800, 100, 1 400, 1 600, 1 800 mm. Třída dřeva je S13. Nosníky jsou podepřeny posuvně a to na železobetonové rámové příčli a na předních šikmých sloupech.

Veškeré pomocné ocelové konstrukce, ložiska, bodky a styčníkové plechy jsou žárově zinkované materiály řady 50. Kotveny jsou pomocí chemický kotev Ø 20–28 mm HILTI CC. Uložení vazníku je v systému kloub váleček (čep). Rozteč, osová vzdálenost je 6 000 mm. Střešní trám, krokev po vlašku a střešní vaznička jsou řešeny jako prosté nosníky osazené na hlavní obloukovou konstrukci pomocí styčníkových plechů a bodek proti usmyknutí po 1 000 – 1 250 mm. Jejich profil je 180 × 280 mm, 180 × 240 mm a jsou ukotveny kloubem. Plnostěnný lepený profil je ukotven pomocí styčníkového žárově zinkovaného plechu. Zavětrování je tvořeno střešní vodovzdornou překližkou tl. 50–60 mm. Křižné zavětrování je provedené pomocí táhel Halfen Deha o Ø 20 mm s koncovkami a středovým mezikružím.

Přístup na střechu je řešen po žebříku umístěném na fasádě. Na střeše jsou na ocelových konstrukcích a roštech umístěny sluneční panely a vzduchotechnická zařízení. Tyto konstrukce jsou samonosné. Plášť konstrukce střechy je ve skladbách. Jen z požárního hlediska je v úžlabí mezi vazníkem a pevnou střešní konstrukcí nad technologií proveden pás o šířce 2 + 2 m = 4 m ze samozhášlivého vrchního hydroizolačního souvrství na střešním plášti.

Construction solution of the Water entertainment centre Kdyně
In Kdyně in Plzeňsko a unique indoor Water entertainment centre (WEC) was built and the word unique describes it just right. The new multi-purpose pool is of irregular shape, the main tank is not made of concrete monolith but of two stainless bodies, the water does not smell of chlorine and it is being pre-heated by 30 solar collectors on the roof. It is all situated at the edge of a 5,000 inhabitant to in the vicinity of sports premises in the middle of full-grown green.


Z podkladů Ing. arch. Hana Pálková – projekční kancelář a Ing. Petra Kesla (statik)

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Bazénová hala s whirpool s průhledem ke vstupní haleBazénová hala s viditelnou železobetonovou konstrukcí a šikmou prosklenou fasádní stěnouDělící stěna mezi bazénovou a vstupní halou s přiznanou nosnou konstrukcíBazénové těleso a dělící stěna mezi halou a zázemímStřešní konstrukce z lepených dřevěných vazníků

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (545x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (202x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
K navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah podle eurokódů (54x)
Problematika navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah doznala zrušením původních českých technických norem a jeji...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice