KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2013    Stavbaři dosáhli nejnižšího bodu stavby, Quadrio už poroste pouze do výšky

Stavbaři dosáhli nejnižšího bodu stavby, Quadrio už poroste pouze do výšky

Publikováno: 18.6.2013
Rubrika: 2013

Výstavba multifunkčního komplexu Quadrio ve Spálené ulici dosáhla nejnižší hranice pod úrovní terénu. V následujícím období už bude postupovat pouze vzhůru, a to až do výšky, ze které bude vidět panoráma Pražského hradu. Na místě, kde je nyní otevřená hluboká stavební jáma, vyroste ojedinělá budova v centru Prahy, která nabídne kvalitní prostory jak pro byznys, tak pro bydlení a volný čas. Jak postupuje stavba, mohou nyní Pražané sledovat přímo z ulice díky speciálně upravenému oknu, které jim umožňuje nahlédnout do míst, kam zatím mohou pouze stavbaři.

„Kolemjdoucím, kteří mají možnost pozorovat postup výstavby, můžu prozradit, že práce probíhají v hloubce 24 metrů pod zemí. Je to tedy jedna z nejhlubších otevřených jam v Praze. 

V  této části instalujeme izolace a monolitickou konstrukci vzduchotechnického kanálu metra, který se nachází pod samotnou základovou deskou objektu Quadrio,“ říká Radovan Aulík, vedoucí projektu ze společnosti Metrostav, která provádí výstavbu.

Komplex budov bude mít 8 nadzemních a 4 podzemní podlaží. Hlavní vnitřní objekt zaujme pozoruhodným exteriérem, který v části objektu dotváří unikátní 3D fasáda připomínající rozlámané sklo. Díky nízkoenergetickým parametrům bude Quadrio aspirovat na zisk prestižního zeleného certifikátu LEED Silver.

„Stavba bude přehlídkou moderních technologií. Z nich bych vyzdvihl například v současné době realizované antivibrační rohože, kterými obalíme celý suterén a základovou desku. Díky nim ochráníme budovu proti vibracím od průjezdů tramvají i vlakových souprav metra,“ dodává Radovan Aulík z Metrostavu.

Název Quadrio má symbolický rozměr. Evokuje například neobvyklé architektonické řešení ve tvaru čtyřlístku, které maximalizuje kontakt interiérů s denním světlem. Symbolika vychází také ze čtyř funkcí, které komplex poskytne: nákupní galerii, administrativní prostory, rezidenční dům s luxusními byty a také místo vhodné k odpočinku. Mezi ulicemi Vladislavova a Charvátova totiž vznikne malé náměstí s parkovou zelení, lavičkami a zahrádkami restaurací.

Spálená ulice, v níž Quadrio vyrůstá, se nachází na rozhraní Starého a Nového města. V minulosti to byla významná dopravní spojnice Pražského hradu s Vyšehradem. Je zajímavé, že s Quadriem sem zavane i trocha této historické tradice. Vznikne zde totiž významná křižovatka pro pěší, která díky návaznosti na metro a přilehlý obchodní dům My propojí kromě všech světových stran také různé výškové úrovně.

Kancelářské, obchodní, bytové a volnočasové centrum Quadrio buduje společnost Metrostav od loňského července. Součástí projektu je i rekonstrukce stanice metra Národní Třída. Podle harmonogramu by výstavba měla být dokončena na podzim příštího roku. Investorem projektu je společnost CPI Group.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Stavbaři dosáhli nejnižšího bodu stavby, Quadrio už poroste pouze do výšky (zdroj: Josef Husák, Metrostav)Stavbaři dosáhli nejnižšího bodu stavby, Quadrio už poroste pouze do výšky (zdroj: Josef Husák, Metrostav)Stavbaři dosáhli nejnižšího bodu stavby, Quadrio už poroste pouze do výšky (zdroj: Josef Husák, Metrostav)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Zlatý pohár Linde 2013 (91x)
Vyhlašovatelem a pořadatelem 17. ročníku mezinárodní soutěže žáků středních škol ve svařování pod názvem „Zlatý pohár Li...
Požární odolnost lehkých skládaných plášťů při zkoušce ve Veselí nad LužnicíPožární odolnost lehkých skládaných plášťů při zkoušce ve Veselí nad Lužnicí (38x)
Šestý článek o požárních zkouškách na dvoupodlažním experimentálním objektu ve Veselí nad Lužnicí v září 2011 přináší in...
Technické a systémové zajištění kvality pásové oceli válcované za studenaTechnické a systémové zajištění kvality pásové oceli válcované za studena (20x)
Příspěvek pojednává o dvou základních přístupech k zajištění kvality dodávek pásové oceli dodávané válcovnami za studena...

NEJlépe hodnocené související články

Ostravská huť uvedla do provozu modernizované kontilití. Slavnostního aktu se zúčastnil i premiér České republikyOstravská huť uvedla do provozu modernizované kontilití. Slavnostního aktu se zúčastnil i premiér České republiky (5 b.)
ArcelorMittal Ostrava uvedla do provozu zařízení plynulého odlévání oceli (tzv. kontilití), které prošlo rozsáhlou moder...
ČK LOP – Na světlo se v boji o energetické úspory často zapomíná (5 b.)
Stavební svět kolem nás je provázen slovem energetické úspory, nižší spotřeba energií, zateplení budov, trojsklo, dvojsk...
MSV-Světová premiéra pásových pil převratné koncepce od firmy Pilous (5 b.)
Světovou novinku - zcela novou řadu plně automatizovaných pásových pil s NC zařízením převratné koncepce ARG 330 prezent...

NEJdiskutovanější související články

Novela zákona o veřejných zakázkách přinesla pokles počtu i hodnoty zakázek Novela zákona o veřejných zakázkách přinesla pokles počtu i hodnoty zakázek (1x)
Pokles počtu veřejných zakázek i jejich hodnoty, to je výsledek stávajícího zákona o veřejných zakázkách. V pondělí se n...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice