KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Stanovení tlaků ve styku mobilní výztuže s počvou

Stanovení tlaků ve styku mobilní výztuže s počvou

Publikováno: 9.4.2012, Aktualizováno: 10.4.2012 08:40
Rubrika: Zajímavosti

Na obr. 1 je vidět dvojdopravníková sekce (mobilní důlní výztuž BMV-2,0-3,5/1,75, výrobce Hornonitrianske bane zamestnanecká, a. s., Prievidza, Slovensko, hmotnost cca 23 400 kg), která je určená k dobývání uhlí v hrubých uhelných slojích nadstropovaním („Top Coal Caving“).

Bylo zadáno provedení výpočtu rozložení tlaků ve styku spodní části výztuže s počvou a to pro šest variant polohy při různých pojistných tlacích, viz např. obr. 2.

Pro řešení byla využita metoda konečných prvků (software MSC.MARC/MENTAT 2008 r1). Vzhledem k neurčitým vlastnostem podloží (tj. počva může být z různých materiálů s různou tuhostí a s různým stupněm defektů vzniklých důlní činností – reálná situace při důlní těžbě), se nabízí modelování s uvažováním pružného podkladu Winklerova typu, viz [1] až [4].

Nutno podotknout, že použití mechanického kontaktu (nelineární úloha) není vzhledem ke složitostem a neurčitostem stykové plochy vhodné. Z tohoto důvodu je uvažování jednoduššího pružného podkladu lepším a přesnějším modelem než aplikace mechanického kontaktu.

STYK SPODNÍ ČÁSTI VÝZTUŽE S POČVOU - MODEL SÍTĚ KONEČNÝCH PRVKŮ, OKRAJOVÉ PODMÍNKY A METODIKA ŘEŠENÍ
Dle zadaných rozměrů a podkladů dodavatele, byl vytvořen model spodní části výztuže a síť konečných prvků, viz obr. 3.

Celý model obsahuje 43 574 objemových čtyřstěnových prvků s meziuzly „tetra10“ a 82 406 uzlů s třemi hledanými neznámými posuvy v každém uzlu a to ve směru os kartézského souřadného systému.

Symbol „PODLOZI_K“ (obr. 3) značí působení pružného podkladu (tj. uložení na podloží o modulu podloží K [Nmm–3] – nahrazení počvy spojitým pružným podkladem dle Winklerovy teorie, pro který byly zvoleny čtyři hodnoty: 0,1 Nmm–3, 1 Nmm–3, 3,5 Nmm–3 a 6 Nmm–3, a to tak aby respektovaly měkké až tuhé podloží. Vyšší hodnota K znamená vyšší tuhost podloží (počvy). Podloží zachycuje reakční účinky na dosedací ploše výztuže (tj. na dvou spodních obdélníkových plochách), viz také obr. 3. Podrobné informace o okrajových podmínkách (uchycení, zatížení, nesymetrie atp.) jsou uvedeny v knihách [3] nebo [4].

Dle zadání bylo tedy provedeno celkem 6 × 4 = 24 výpočtů (tj. pro šest variant A1 až B3 a to vždy ještě pro další čtyři subvarianty související s rozdílnou tuhostí podloží K: 0,1 Nmm–3, 1 Nmm–3, 3,5 Nmm–3 a 6 Nmm–3).

Materiál výztuže (tj. ocel) byl považován za homogenní, izotropní a lineární, kde modul pružnosti 210 000 MPa a Poissonovo číslo 0,3. Vliv plastických deformací oceli není třeba uvažovat.

Vzhledem ke zrychlení výpočtu bylo využito paralelizace a úloha byla řešena paralelně na čtyřech procesorech (běžný počítač) pomocí metody doménové dekompozice s aplikací FETI algoritmu (tj. moderní trend využití výkonu počítače pro řešení soustavy rovnic), viz rozdělení sítě konečných prvků na čtyři domény na obr. 4.

STYK SPODNÍ ČÁSTI VÝZTUŽE S POČVOU - VÝSLEDKY
Dle zadání z kapitoly byly provedeny výpočty různých variant styku spodní části mobilní výztuže s počvou, viz např. obr. 5 (výsledné celkové průhyby) a obr. 6 (průhyby v [mm] ve směru osy Y a také rozložení tlaků ve styku spodní části výztuže s počvou).

Dle Winklerovy teorie pružného podkladu totiž platí, že vypočtený tlak je přímo úměrný průhybu v (tj. p = -Kv). V obrázcích 6 je také vyznačena poloha maximálního tlaku pMAX a minimálního tlaku pMIN. Je zřejmé, že kontaktní tlak je proměnlivý.

Z rozboru výsledků, viz podrobněji [3] a [4], lze stanovit následující. S velikostí modulu podloží K (tj. se zvětšující se tuhostí podloží) roste nelineárně velikost tlaku pMAX (respektive nelineárně klesá velikost tlaku pMIN) u variant A i B, viz obr. 7. Je zřejmé, že získané hodnoty tlaků ve styku s počvou se mění především v závislosti na velikosti modulu podloží. Podle průběhů tlaků ve styku s počvou, lze tedy považovat varianty A1 až A3 za téměř shodné (dále v textu nazýváno jako varianty A). Ze stejných důvodů lze také považovat varianty B1 až B3 za téměř shodné (dále v textu nazýváno jako varianty B).

Zajímavý je také průběh tlaku p v řezu A-A po šířce styku a řezu B-B po délce styku důlní výztuže s počvou, viz obr. 8. Tyto řezy, provedené vždy přes polohu místa maximálního tlaku, jsou znázorněny na obr. 6d. Obrázek 8 tedy prokazuje značnou proměnlivost po šířce i délce stykové plochy spodní části výztuže. Tato podélná i příčná proměnlivost je také dobře patrná z obr. 6. Tlak pMAX dosahuje u variant A i B maximálních teoretických hodnot pMAXA TEOR = 15,857 MPa a pMAXB TEOR = 14,1127 MPa, viz [3] a [4]. Uvedený výpočet je teoretické povahy (uvažuje konstantní rovnoměrnou a spojitou tuhost po obou obdélníkových stykových plochách důlní výztuže, dokonalý kontakt a samozřejmě ideální neporušené a hladké podloží bez poruch). Pro přesnější výpočet je vhodné tlaky pMAXA TEOR a pMAXB TEOR vynásobit koeficientem respektujícím reálnou situaci uložení konstrukce v dolech. Pro tento koeficient lze navrhnout hodnotu 1,15 (tj. bezpečné navýšení o 15 %). Pro reálný odhad maximálních hodnot tlaků pro varianty A, B pak platí:

pMAXA SKUT = 1,15 x pMAXA TEOR = 18,24 MPa,
pMAXB SKUT = 1,15 x pMAXB TEOR = 16,23 MPa,

kde pMAXA SKUT respektive pMAXB SKUT jsou tedy odhady skutečných maximálních tlaků působících ve styku výztuže s počvou pro velmi tuhá podloží (situace kdy K = 6 Nmm–3), které lze použít pro další potřebu (např. výpočet pevnosti podkladu počvy atp.). Nutno podotknout, že takto vypočtené hodnoty pMAXA SKUT a pMAXB SKUT mají jen lokální charakter (tj. vyskytují se jen jako lokální špičky).  Vzhledem k obvyklé neznalosti a velké variabilitě vlastností podloží v dolech, je vhodné pro návrhové výpočty používat hodnoty pMAXA SKUT respektive pMAXB SKUT.

ZÁVĚR
Uvedeným postupem byly pomocí MKP stanoveny tlaky ve styku mobilní důlní výztuže s počvou a použity při návrhu provozu a posouzení uhelných slojí v daném dole. Blíže viz [3] nebo [4].

Článek vznikl v rámci projektu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR FT-TA4/018 „Moderní trendy zvyšování spolehlivosti zařízení pro povrchovou těžbu užitkových nerostů“.

LITERATURA:
[1] Frydrýšek, K.: Nosníky a rámy na pružném podkladu 1 (Beams and Frames on Elastic Foundation 1, Faculty of Mechanical Engineering, VŠB – Technical University of Ostrava, ISBN 80-248-1244-4, Ostrava, Czech Republic, 2006, pp. 463
[2] Frydrýšek, K., Jančo, R.: Nosníky a rámy na pružném podkladu 2 (Beams and Frames on Elastic Foundation 2), Faculty of Mechanical Engineering, VŠB – Technical University of Ostrava, ISBN 978-80-248-1743-9, Ostrava, Czech Republic, 2008, pp. 516
[3] Frydrýšek, K., Nikodým, M.: Beams and Frames on Elastic Foundation 3 (Nosníky a rámy na pružném podkladu 3), ISBN 978-80-248-2257-0, VŠB – Technical University of Ostrava, Ostrava, Czech Republic, 2010, pp. 611
[4] Frydrýšek, K., Fries, J.: Aplikace konstrukcí na pružném podkladu, ISBN 978-80-248-2361-4, VŠB – Technical University of Ostrava, Ostrava, Czech Republic, 2010, pp. 204

Determination of Pressures in the Contact Between the Powered Mining Supports and Foot-wall
Pressures in the contact between the powered mining supports and foot-wall were determined in article by the means of MKP and were used during the operation proposal and corner lodges in particular mine.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Mobilní důlní výztužObr. 2 – Jedna z variant výpočtuObr. 3 – Síť konečných prvků spodní části výztuže a okrajové podmínkyObr. 4 – Dělení sítě konečných prvků při aplikaci FETI algoritmu při paralelním výpočtuObr. 5 – Výsledné průhyby pro modul podloží pro K = 0,1; 1; 3,5 a 6 Nmm–3 (varianta A1, vykresleno ve 20násobném zvětšení deformací)Obr. 6 – Průhyby počvy a tlaky v počvě pro modul podloží pro K = 0,1; 1; 3,5 a 6 Nmm–3 (varianta A1)Obr. 7 – Závislost maximálních a minimálních tlaků ve styku s počvou (tj. v podloží) na velikosti modulu podloží (teoretický výpočet)Obr. 8 – Průběhy tlaků v řezech ve styku dolní části výztuže s počvou (varianty A, B, K = 6 Nmm–3, teoretický výpočet)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (382x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (68x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (61x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice