KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Stadiony pro světový fotbalový šampionát v Rusku

Stadiony pro světový fotbalový šampionát v Rusku

Publikováno: 30.5.2011
Rubrika: Zajímavosti

O výstavbě stadionů pro evropský fotbalový šampionát v Polsku jsme již v časopise KONSTRUKCE nedávno psali. Tentokrát se podíváme, jak se na další sportovní podnik – Mistrovství světa ve fotbale 2018, připravili ruští architekti.

Společným znakem stadionů navržených pro šampionát ve fotbale v Rusku jsou jejich nevšední tvary, které mnohým připomínají schránky mořských živočichů. Inspirace organickými tvary je pro tyto ambiciózní modely typická.

Šampionát bude hostit 16 stadionů v 13 městech. Třináct stadionů bude postaveno speciálně pro tuto akci. Tři stadiony již existují, zbytek je v plánech projektantů nebo již začala jejich výstavba. Zatím jsou připraveny jen moskevské Lužniky, stadiony v Petrohradě a Soči mají být hotovy v roce 2013. Celková plánovaná investice bude podle odhadů 3,82 miliard dolarů.

VTB Arena Dynamo Moskva
Hlavním stadionem turnaje bude přestavěný fotbalový svatostánek Dynama Moskva. Pro mistrovství jeho přestavbu navrhnul nizozemský architekt Erick van Egeraat a jeho ruský partner Michail Posokhin ze studia Mosproekt-2. Projekt VTB Arena – Stadion Dynamo Moskva patří se svojí rozlohou 300 000 m2 k největším stavbám v Rusku. Nová VTB Arena se má stát jedním z největších moderních designérských projektů v této zemi.

Původní fasáda stadionu bude zachována. Zbytek ale projde radikální přestavbou. „Náročná stránka zpracování návrhu a vybudování této stavby přímo ztělesňuje ruské tradice, které musíme dodržet a ctít. Navrhli jsme design, který zahrnuje historii i kontext stadionu Dynamo i Petrovského parku a vytváří moderní ikonu 21. století,“ vysvětlil Erick van Egeraat. Rekonstrukce stadionu má být dokončena v roce 2016.

Organický design
Oblé a prohnuté tvary a fasády připomínající hřbety mořských živočichů jsou pro řadu nově plánovaných stadionů typické. Řada staveb ruských stadionů svými tvary připomíná například cirkusové šapitó. Největším hostitelským stadionem bude stavba v Moskvě – Lužnikách – tam je kapacita cca 90 tisíc diváků, v Petrohradě bude kapacita o dvacet tisíc diváků menší.

Nové stadiony vyrostou v Jaroslavli, Jekatěrinburgu, Kaliningradě, Kazaňi, Krasnodaru, Moskvě, Nižnij Novgorodě, Rostově, Petrohradě, Samaře, Saransku, Soči a Volgogradě.

Ambiciózní projekty mají přilákat ještě větší zájem diváků z celého světa. Stadiony sice postrádají jednotnou architektonickou koncepci, ale jako jednotlivé stavby rozhodně zaujmou.

Stadiums for World Football Championship in Russia
We have written recently in the magazine KONSTRUKCE about the construction of stadium for the European Football Championship in Poland. This time we will have a look at how the Russian architects have prepared for another sports company – World Football Championship 2018.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Model Dynama, které se má v této podobě stát hlavní budovou šampionátu. Po rekonstrukci bude areál kromě stadionu obsahovat také kulturní, zdravotní a sportovní centra a hotel. (Foto: Erick van Egeraat; www.erickvanegeraat.com)Pohled na vizualizaci nového stadionu Dynamo Moskva z výšky (Foto: Erick van Egeraat; www.erickvanegeraat.com)Stadion Yubileyny vznikne v SaratověModel stadionu, který bude rekonstruován ve Volgogradě.Model stadionu KrasnodarStadion Rostov na Donu bude mít kapacitu přes 43 tisíc diváků.Model stadionu Shinnik ve městě JaroslavlJekatěrinburský Tsentralny Stadium.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (380x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (67x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (61x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice