KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Stadion stvořený k rekordům

Stadion stvořený k rekordům

Publikováno: 28.1.2015
Rubrika: Projektování

V červnu 2015 bude nový Olympijský stadion v Baku hostit vůbec první Evropské hry. Zúčastnit se jich má více než 6 000 sportovců ze 49 států Evropy, kteří budou zápolit v 15 z 28 olympijských sportů. První mezinárodní závod ale na místě budoucího sportoviště začal dávno před prvním startovním výstřelem. Supermoderní stadion se zatažitelnou střechou, který pojme 68 000 diváků, má být totiž dokončen již v březnu 2015, pouhých 18 měsíců od prvního návrhu. Monumentální dílo navíc vzniká na místě nedávno vysušených mokřin, v seizmicky aktivní oblasti a samozřejmě musí splňovat přísná kvalitativní a bezpečnostní kritéria vyžadovaná Unií evropských fotbalových asociací (UEFA).

Mezinárodní tým společností podílejících se na projektu se dohodl na spolupráci pomocí nejmodernějších nástrojů firmy Tekla pro projektování ve 3D s možností sdílení stále aktuálních a detailních informací o konstrukci. Příběh realizace ázerbájdžánského národního stadionu je tou nejlepší odpovědí na otázku, kam až se posunula úroveň a možnosti kooperace na stavebních projektech.

MEZINÁRODNÍ TÝM
Jihokorejský architekt, statický výpočet v USA a místo realizace stavby v Ázerbájdžánu. Za projekční práce byly od počátku zodpovědné společnosti z Řecka a Turecka. V Turecku se také nachází sídlo generálního dodavatele a probíhá odtud řízení výměny dat na základě BIM.

Sdílení jediného přesného a stále aktuálního 3D modelu konstrukce umožnilo rychlou a účinnou komunikaci změn v projektu. Spolupráce při řešení problémů probíhala skoro stejně snadno, jako by se partneři potkávali několikrát denně tváří v tvář. Tím bylo minimalizováno riziko práce s neaktuálními daty, drahé a časově nákladné pracovní schůzky, papírování a cestování bezmála kolem celého světa.

KOMPLETNÍ VÝROBNÍ DOKUMENTACE ZA OSM MĚSÍCŮ
Při vytváření 3D modelu stadionu v programu Tekla Structures spolupracovala istanbulská firma Tekfen Engineering s řeckou projekční společností Sdeng a statickou kanceláří Thorton Tomassetti z New Yorku. Vznikl tak kompletní model obsahující ocelovou konstrukci tribun, příhradovou konstrukci střechy a vnější ocelovou konstrukci pro uchycení opláštění včetně svarů a šroubů. Součástí modelu byly i veškeré betonové prvky a rozvržení výztuže, takže vyprojektovaný stadion do posledního konstrukčního detailu odpovídal plánované skutečnosti. Plastové desky vnější fasády a jiné architektonické prvky byly do modelu Tekla Structures vloženy v podobě referenčních modelů z programů 3Ds Max a Revit.

Základy sportoviště o rozloze 225 000 m2 byly navrženy jako kombinace 1 720 nosných pilířů a robustní základové desky. Tento systém, typický spíše pro výškové budovy, umožnil lépe reagovat na změny v projektu a navíc vyhovoval vyšším nárokům na odolnost konstrukce vůči zemětřesení. Statické výpočty urychlilo testování vlivu seizmických jevů na různé rozvržení sloupů a nosníků pomocí interních nástrojů firmy Thorton Tomassetti, pracujících nad 3D modelem Tekla Structures.

Kompletní výrobní dokumentaci, automaticky vygenerovanou z modelu, obdržel generální dodavatel v Turecku ani ne za tři čtvrtě roku.

„Použití programu Tekla Structures k vytvoření detailního modelu konstrukce znamenalo neuvěřitelný přínos zejména po stránce produktivity. Podařilo se nám vytvořit výkresy a ostatní výrobní dokumentaci pro složitou ocelovou konstrukci o hmotnosti 17 000 tun v průběhu pouhých osmi měsíců,“ řekl k tomu prezident společnosti Tekfen Engineering, pan Alparslan Gure.

MODEL ŽIJE S PROJEKTEM
3D model stadionu naplněný aktualizovanými daty se stal naprosto přirozeným nástrojem komunikace všech zúčastněných stran i v dalším průběhu realizace projektu. Mezinárodní tým využil model například pro ověřování správnosti postupu výstavby, plánování instalace střechy stadionu nebo koordinaci prací.

Zhotovitel projektu, firma Tekfen, se odhodlala naučit své zaměstnance na staveništi využívat nástroj pro snadnou 3D komunikaci stavebního projektu – Tekla BIMsight. Prosadit používání tabletů pro vizualizaci, revize a získání zpětné vazby prostřednictvím poznámek nebylo jednoduché. Logicky to s sebou přinášelo nutnost prolomení počáteční nedůvěry k nasazení digitálních technologií v drsném prostředí staveniště. Praxe však prokázala, že se jednalo o správný krok, který se bohatě vyplatil.

„Tekla BIMsight je obrovský pomocník sloužící k zpřehlednění procesu realizace stavební konstrukce a minimalizaci papírování. Neocenitelnou roli sehrál při dorozumívání spolupracujících stran se sídlem na opačné straně zeměkoule,“ myslí si Aris Theodorou z řecké projekční firmy Sdeng.

ZÁVĚR
Olympijský stadion v Baku je dnes již z 90 % dokončen a má být předán k užívání na jaře příštího roku. Podle plánů spolyká tento gigantický mezinárodní projekt celkem 350 000 m3 betonu, 52 500 t výztuže a 17 000 t oceli. Na stavbě se podílelo až 4 500 pracovníků, 300 kusů těžké mechanizace a devět velkých jeřábů.

Na místě, kde se ještě v roce 2012 rozléhaly mokřiny, budou v červnu 2015 zahájeny vůbec první Evropské hry. Nová sportovní tradice bude zahájena na největším a nejmodernějším stadionu v regionu postaveném v rekordním čase.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:
Název stavby: Olympijský stadion Baku
ZÁKLADNÍ DATA A POUŽITÉ MATERIÁLY:
  17 000 tun oceli
  350 000 m3 betonu
  52 500 tun výztuže

Střecha a nosný systém vnějšího opláštění:

příhradová ocelová konstrukce
Tribuny:  ocelová konstrukce kombinovaná s prefabrikovanými betonovými panely
Sloupy stadionu: železobeton
Vnější opláštění: plastové desky ETFE-01 (ethylen-tetrafluorethylen).
Opláštění střechy: plastové desky PTFE-02 (polytetrafluorethen).
Dopravní okruh okolo stadionu: kamenné dlaždice
SPOLEČNOSTI ZÚČASTNĚNÉ NA PROJEKTU:
Investor: Socar, státem vlastněná těžařská společnost (Ázerbájdžán)
Generální dodavatel: Tekfen Construction and Installation Co. (Turecko)
Architektonická kancelář: Heerim Architects & Planners Co., Ltd. (Soul, Jižní Korea)
Statika: Thornton Tomasetti (New York, USA)
Projektování a řízení BIM spolupráce: Tekfen Engineering (Istanbul, Turecko) a deng (Volos, Řecko)
Inženýrské sítě: Woowon M&E inc. (Soul, Jižní Korea)

Stadium Built for Records
In June 2015, the new Baku Olympic Stadium is to host the very first 2015 European Games. More than 6,000 athletes from 49 countries of Europe is to participate and compete in 15 of 28 Olympic sports. However, the first international competition on this future sports venue had already begun before the first starting shot. The construction of the ultramodern retractable roof stadium with a capacity of 68,000 should be finished already in March 2015, only 18 months after the first draft. Furthermore, the location of this monumental piece of work is in the recently dried marshlands in the seismically active area, so the strict qualitative and safety standards of The Union of European Football Associations (UEFA) will have to be met.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Globální spolupráce – jihokorejský architekt, statický výpočet v USA, projekce v Řecku a Turecku; stadion bude stát v Ázerbájdžánu…Vizualizace olympijského stadionu na břehu slaného jezera Boyuk Shor v Baku. Zde budou v červnu 2015 zahájeny první Evropské hry.Komplexní model Tekla Structures zahrnoval i dopravní „prstenec“ okolo stadionu a architektonické prvky opláštění vložené jako referenční objekty.Řez stadionem. Model Tekla Structures kombinující ocelové a železobetonové prvky komplexní konstrukce tribun a střechy.Detail střešní konstrukce. Výrobní dokumentace byla automaticky generována z modelu Tekla Structures, který obsahoval informace o každém šroubu.Propojení materiálů. Příhradová konstrukce střechy opírající se o železobetonový nosný sloup.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (225x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (70x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420 (55x)
Ekonomika stavebního díla je dnes velmi důležitým parametrem. Svařované příhradové střešní vazníky vždy byly a i v souča...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice