KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Stadion Euro 2012 PGE Aréna Gdaňsk – Tekla Structures na dosah ruky!

Stadion Euro 2012 PGE Aréna Gdaňsk – Tekla Structures na dosah ruky!

Publikováno: 23.3.2012
Rubrika: Projektování

Program Tekla Structures je moderním nástrojem pro 3D modelování a detailování stavebních konstrukcí, který byl použit při projektování stadionu PGE Aréna. Ta bude nyní stejně jako jantar nebo Baltské moře reprezentovat Gdaňsk po celém světě.

Již za několik měsíců se Polsko stane hostitelskou zemí jedné z nejdůležitějších sportovních událostí tohoto roku – mistrovství Evropy ve fotbale UEFA EURO 2012. Velkou úlohu při něm budou hrát i nové moderní stadiony, které se v průběhu zápasů v očích fanoušků promění na fotbalové „svatostánky“. Po celém světě lze najít mnoho konstrukcí, které se staly ikonami moderní architektury: stadion ve Wembley, olympijský stadion Khalifa v Kataru nebo „Ptačí hnízdo“ v Pekingu. Tyto a mnoho dalších stadionů spojuje jedna společná věc – byly vyprojektovány v programu Tekla Structures. V červenci 2011 přibyl do této skupiny nový stadion PGE Aréna v Gdaňsku.

Ocelovou konstrukci stadionu vyrobila firma Martifer z Gliwic na základě projekční dokumentace konsorcia RKW – Rhode, Kellerman, Wawrowski GmbH & Co.KG. Martifer je členem mezinárodní skupiny, jejíž hlavní sídlo se nachází v Portugalsku. Pobočka, která se nachází v průmyslovém sektoru Gliwic, je jedním ze tří výrobních závodů skupiny Martifer. Výrobní hala (s výměrou přibližně 22 000 m2) a roční produkcí okolo 10 000 tun umožňuje realizaci všech typů projektů v celé Evropě.

TEKLA STRUCTURES
Jako hlavní nástroj pro vytváření výrobní dokumentace vyráběných ocelových konstrukcí používá firma Martifer systém Tekla Structures (obr. 1). Jedná se o samostatný program pracující na zásadách BIM umožňující maximální kontrolu projektu i výroby. Tekla Structures poskytuje přesné dynamické 3D prostředí, které mohou současně sdílet výrobci, projektanti, konstruktéři i investor. Je určen nejen pro ocelové konstrukce, ale obsahuje také efektivní nástroje pro modelování prefabrikovaných i monolitických železobetonových konstrukcí.

STADION
Stadion v Gdaňsku je určený pro 42 000 diváků, jeho tvar a opláštění evokuje vzhled jantaru a základní prvky konstrukce (nosníky a desky) se chovají jako lodní rám. Konstrukce spojuje různé materiály: ocel, železobeton a moderní polykarbonát. Fasádní desky, které byly z polykarbonátu vyrobeny, posloužily k naplnění koncepce „jantaru“ architekta prof. Wojciecha Grabanowskiego. Konstrukce stadionu se skládá z 82 hlavních nosníků o hmotnosti 65 tun (obr. 2 a 3). Celková hmotnost ocelové konstrukce realizované firmou Martifer je 3 900 tun.

PRÁCE TÝMU PROJEKTANTŮ
Projektové práce fotbalové arény byly zahájeny v listopadu 2009 a ukončeny v červnu 2010. Celkem tvořilo tým projektantů programu Tekla Structures pět osob. Díky unikátnímu způsobu zápisu informací o konstrukci je velikost souboru databáze modelu velmi malá v porovnání s jinými programy BIM. Toho se využívá i v režimu multi-users, který umožňuje bezproblémový přístup a práci více projektantů současně na jednom modelu. Sdílení aktuálních informací modelu omezuje vznik chyb a urychluje modelování konstrukce a generování dokumentace. Jedním z cílů týmu projektantů bylo navržení geometrie hlavních nosníků stadionu a současně jejich rozmístění po obvodu „koruny“ stadionu shodně s projektem. Kromě modelu konstrukce, byla pomocí Tekla Structures vytvořena veškerá výrobní i montážní dokumentace (výkresy dílců, položek, projekční výkresy) a vygenerovány výkazy prvků optimalizované pro firmu Martifer, např. výpisy položek a dílců, šroubové sestavy, výkazy materiálu pro objednávky a montážní sestavy. Speciální výpisy byly využity pro plánování výroby a montáže konstrukce. Tekla Structures také automaticky generuje soubory NC-DSTV včetně údajů o umístění a čísle konkrétní připojené položky, typu připojení a velikosti svaru, které mohou být pomocí tzv. scribingu vyryty do povrchu elementů. Nová technologie usnadňuje montáž a omezuje vznik chyb. Martifer Gliwice je vybaven nejmodernějšími stroji CNC: pálící  stroje, pilo-vrtací centrum pro nosníky i plechy. Tým projektantů mohl velmi rychle posílat data přímo do výroby. Každá část uvedené dokumentace je neustále svázána s 3D modelem Tekla Structures. Informace o prvcích jsou nepřetržitě aktualizovány, což omezuje vznik chyb a poskytuje možnost sledovat změny provedené různými uživateli.

SPOLUPRÁCE
Při výrobě tak rozsáhlé a komplikované konstrukce bylo nutné spolupracovat také s dalšími výrobními subjekty. Díky komplexní dokumentaci vygenerované v Tekle byla jistota, že všechny elementy konstrukce budou na sebe správně navazovat. Při spolupráci s dalšími firmami bylo nezbytné použití odpovídajícího programu pro výměnu dat mezi jednotlivými subjekty, které se účastnily stavby konstrukce. Firma Martifer využila možnost prezentovat model pomocí internetového prohlížeče (Tekla Web Viewer) a od začátku roku 2011 se osvědčil také bezplatný prohlížeč Tekla BIMsight. Tento program, který lze stáhnout z internetových stránek www.teklabimsight.com, je profesionálním řešením založeném na 3D modelech pro výměnu informací a řízení projektu. Současně s hlavním projektem byl připravován také model podpůrné konstrukce potřebné během montáže rámů stadionu. Hmotnost dočasné konstrukce dosáhla 1 400 tun. 3D modely hlavní a podpůrné konstrukce byly vloženy do jednoho modelu a po kontrole kolizí mezi prvky byla jednoduše opravena problematická místa. Kontrola usnadnila montáž konstrukce, která díky ní probíhala bez větších problémů.

VŠESTRANNOST TEKLA STRUCTURES
Stadion PGE Aréna v Gdaňsku není první konstrukcí, u které Martifer využil program Tekla Structures. Předcházely mu stavby viaduktů a mostů v Miedzyrzeczu, Płocku a Mszanie, průmyslových hal v Laskowicach (Jelcz), Dąbrowie Górniczej (SGG Polska) a letiště ve Varšavě. Různorodost jednotlivých konstrukcí je nejlepším důkazem všestrannosti programu.

Euro 2012 PGE Arena Gdansk Stadium – Tekla Structures Within Reach!
The programme Tekla Structures is a modern tool for 3D modelling and detailing of constructions that was used for projecting the PGE Arena. This as well as amber or Baltic Sea will represent Gdansk around the world. It is possible to find many buildings that became icons of modern architecture: Wembley stadium, Khalifa Olympic Stadium in Qatar or “Bird nest” in Beijing. These and many other stadiums are connected with one common thing – they were projected in Tekla Structures programme. In June 2011 a new stadium was added into this group – PGE Arena in Gdansk.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Model a realita – snímek stadionu PGE Aréna z průběhu montáže v roce 2010 a model Tekla StructuresObr. 2 – Hlavní nosníky stadionu s podpůrnou konstrukcí použitou během montážeObr. 3 – Prvek konstrukce nosníku s tvarovaným styčníkovým plechem a speciálními podložkami pro polykarbonátové deskyObr. 4 – Přesný 3D model Tekla Structures umožňuje rychlou práci a zabraňuje vzniku chyb

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (231x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (91x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420 (64x)
Ekonomika stavebního díla je dnes velmi důležitým parametrem. Svařované příhradové střešní vazníky vždy byly a i v souča...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice