KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Společnost SSŽ dokončila rekonstrukci sportovního areálu v Jablonci nad Nisou

Společnost SSŽ dokončila rekonstrukci sportovního areálu v Jablonci nad Nisou

Publikováno: 16.7.2006, Aktualizováno: 21.2.2010 23:37
Rubrika: Zajímavosti

Město Jablonec nad Nisou jistě potěšilo všechny místní příznivce fotbalu, neboť v těchto dnech uvedlo do provozu novou Tribunu Východ ve zdejším sportovním areálu Střelnice. Tato stavba však není jedinou novou dominantou hřiště. V září 2004 bylo totiž postaveno první moderní hlediště – Tribuna Jih a ještě předtím nový atletický stadion. Generálním zhotovitelem rekonstrukce stadionu byla firma Stavby silnic a železnic.

TRIBUNA JIH
Jedná se o montovanou železobetonovou konstrukci z prefabrikovaného rámu složeného ze sloupů a průvlaků založenou na plošných monolitických základech. Sloupy jsou vytaženy nad vlastní tribunu a slouží pro kotvení ocelové konstrukce zastřešení.

Kapacita tribuny je 1.827 diváků včetně sektoru pro 273 vlajkonošů a hostů. Prostory pod tribunou jsou připraveny pro vestavbu sociálního zařízení a kiosků pro diváky, popř. jako skladové plochy pro zázemí fotbalového klubu. Řešení Tribuny Jih splňuje podmínky vydané Českomoravským fotbalovým svazem pro stadiony 1. fotbalové ligy.


Pohled na staveniště

TRIBUNA VÝCHOD
Je to stavba s jedním podzemním a dvěma nadzemními podlažími, nosnou konstrukcí z prefabrikovaného a monolitického železobetonu, s ocelovou konstrukcí zastřešení a vnitřní vestavbou zázemí fotbalového klubu.

Kvůli výstavbě byla odstraněna původní tribuna, vyhloubeny základy s použitím trhacích prací, vybetonovány monolitické železobetonové opěrné zdi a na ně namontovány prefabrikované prvky tribuny s ocelovou konstrukcí zastřešení. Do nosné konstrukce byly vestavěny kanceláře a vybavení pro zázemí fotbalového klubu. V prvním podzemním podlaží jsou kabiny mužstev včetně sociálního zařízení, rehabilitační prostory, šatny rozhodčích, trenérů a delegáta, zázemí kustoda, ošetřovny, místnost antidopingové kontroly, zázemí technického personálu, garáž pro techniku údržby a kryté rozcvičovací plochy z umělého trávníku III. generace.

V prvnímnadzemním podlaží je umístěno zázemí vedení klubu a médií. Dále jsou zde sociální zařízení pro diváky a stánky s občerstvením. Druhé nadzemní podlaží je určeno pro VIP hosty a místnosti hlavního pořadatele, velitele policie, místního rozhlasu a monitoringu. Hlediště s kapacitou 3.244 míst je uspořádáno do dvaceti řad s místy pro 2.836 diváků, 154 míst je vyhrazeno pro píšící novináře, 24 pro komentátory, pro VIP hosty je připraveno 230 sedaček s přímým vstupem do 2. NP. Řešení Tribuny Východ splňuje podmínky vydané ČMFS pro stadiony 1. fotbalové ligy.


Řez východní tribunou

Konstrukční řešení
Po architektonické stránce stavba výškově i polohově navazuje na stavby jižní, západní a budoucí dostavbu severní tribuny. Tribuna je dlouhá 105 m, v nejširším místě je široká 28,1 m, rozdělena do modulu 6 m. Objekt je rozdělen do tří dilatačních celků 25,5 + 54,0 + 25,5 m, dilatace je provedena v ocelové části oválnými otvory, v betonové části dilatační spárou nebo nezabetonovanými trny, základy dilatovány nejsou. Celá tribuna má kombinovaný konstrukční systém – spodní část je tvořena železobetonovým prefabrikovaným skeletem uloženým na železobetonových základových kalichových patkách 2 × 2 × 1,1 m a opěrných stěnách tl. 400–600 mm. Ocelová konstrukce střechy je kotvena v části s budovou do prefabrikované konstrukce hlediště, v ostatních částech pak do základu a je opřena o prefa konstrukci. Z horního líce opěrných stěn vystupují monolitické sloupy, na které jsou uloženy prefabrikované průvlaky hlediště. V budově je trojramenné monolitické železobetonové schodiště betonované do ocelového nosníku profilu U140. Výtahová šachta je provedena ze železobetonových stěnových prefabrikátů tl. 150 mm z betonu C30/37 XC1.

Sloupy ocelové konstrukce jsou nepravidelného průřezu výšky 300–750 mm s pásnicí z plechu 30 × 300 mm a stojinou tl. 16 mm. Ve střední části jsou všechny sloupy opatřeny půlkruhovým plechem s otvorem pro připojení prefa konstrukce. Příčle tribuny je tvořena profilem IPE400, v místě styku se sloupem je zvýšen na 600 mm vevařeným plechem. Spoj příčle – sloup je sešroubovaný, příčle je vyvěšena ze sloupu táhly z hranatých trubek 140 × 140 × 8–12 mm. Na příčle jsou šroubovými spoji připojeny vazničky IPE180, na vazničkách je uložen trapézový plech T50R-1.000-0,88 v negativní poloze, při spodním líci opatřený antikondenzační vrstvou.

Konstrukce je ztužena v podélném směru rámovou příčlí v úrovni střechy a hlediště profilem U120, mezi základem a úrovní hlediště pozinkovanými diagonálami Detan Ø 27 mm. V čele tribuny a v místech styku táhla s příčlí je příhradový vazník tvořený U120, IPE120 a diagonály z L50 × 50 × 4 mm.

Zhotovitelská společnost Stavby silnic a železnic, provedla komplexní modernizaci dalších českých fotbalových stadionů. Šlo například o výstavbu tréninkového centra na Strahově pro AC Sparta Praha (rok 2001) a rekonstrukci stadionu FC Slovan Liberec (1998–2005). Kromě těchto stadionů rekonstruovala firma ještě další stadiony, například Strahovský stadion, FC Viktoria Plzeň, FK Teplice a 1. FC Slovácko Uherské Hradiště.

Tribuna Jih – technické údaje
Půdorysný rozměr tribuny: 85,3 × 14,3 m
Celková výška: 15,0 m
Výška hlediště: 6,0 m
Kapacita hlediště: 1.827 diváků
Termín výstavby: 5/2004–9/2004

Tribuna Východ – technické údaje
Půdorysný rozměr tribuny: 102,0 × 28,4 m
Celková výška: 17,1 m
Výška hlediště: 6,0 m
Kapacita hlediště: 3.244 diváků
Termín výstavby: 6/2005–5/2006

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:
Investor: Město Jablonec nad Nisou
Zhotovitel: Stavby silnic a železnic, závod Liberec
Projektant:

  • Tribuna Jih - Storing
  • Tribuna Východ - Unirelax
Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (346x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (60x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice