KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Společnost Schindler CZ, a. s. radí „Jak nakupovat výtah“

Společnost Schindler CZ, a. s. radí „Jak nakupovat výtah“

Publikováno: 3.12.2014
Rubrika: Zajímavosti

Většina vlastníků budov s původními výtahy si uvědomuje, že starý výtah přináší rizika a je nutné s ním něco udělat. Hovořím především o výtazích uvedených do provozu v devadesátých letech minulého století. Předpokládám, že dnes už má každý vlastník protokol z inspekční prohlídky, kde inspekční orgán pojmenoval rizika a určil termíny jejich odstranění. Jistě již nastal čas, kdy tato rizika měla být vyřešena. Důvodů, kvůli kterým vlastníci odkládají nákup nového výtahu, je více. V první řadě jsou to finanční náklady. Ovšem situace na trhu v České republice byla sotva kdy příznivější tomuto druhu investice. Konkurenční boj srazil ceny dodávek výměny výtahů na úplné dno. U běžného panelového domu se zděnou šachtou a devíti patry hovoříme o investici ve výši cca 970 000 Kč s DPH.

Absurdním argumentem bývá tvrzení, že starý výtah sloužil 20 let, proč by nemohl fungovat dalších 20 let. Na to lze odpovědět příměrem: stoupnu-li si na balkon tohoto devítipatrového domu a podívám se na parkoviště, tak nikde nevidím 22 let staré auto, kterému by někdo z obyvatel denně svěřoval svůj život i životy svých blízkých. V případě automobilu každý myslí na svou bezpečnost a ve vlastním zájmu vyžaduje a používá moderní, bezpečné technologie. Výtah je také dopravní prostředek a jezdíme s ním dokonce častěji než vlastním vozem, to by si měl každý uvědomit.

V okamžiku, kdy padne souhlasné rozhodnutí vlastníků o pořízení nového výtahu, dostavují se rozpaky: „Já tomu přece vůbec nerozumím, jak mám vybírat nový výtah?“ Takový názor má své opodstatnění, výtah je vyhrazené zařízení a odbornost je nutná jak při přípravě nabídky, tak při samotné realizaci. Na druhou stranu i s pomocí selského rozumu může zodpovědně smýšlející pověřená osoba vybrat vhodného dodavatele.

JAK SPRÁVNĚ POSTUPOVAT?
Nejprve musí vlastníci jednoznačně odsouhlasit tento záměr a pověřit skupinu osob provedením výběrového řízení. Tito lidé (většinou je to představenstvo Družstva nebo Společenství vlastníků) následně osloví vybrané potenciální dodavatele s poptávkou. Volte jen takové dodavatele, o kterých máte k dispozici dostatek informací, získejte reference od jiných zákazníků a samozřejmě také hledejte na internetu. Obesláno by mělo být maximálně 5 – 6 firem. Čím více firem oslovíte, tím více si zamotáte hlavu při výběru vítězné společnosti.

CO NESMÍ CHYBĚT V ZADÁNÍ?
Velkou pozornost je třeba věnovat správnému a přesnému zadání. Do poptávky uveďte především tyto požadavky:

  1. Objednatel požaduje splnění všech platných norem, předpisů, vyhlášek a nařízení a to zejména: NV 27/2003 Sb., ČSN EN 81-1 (2), ČSN EN 81-80, ČSN EN 81-28, ČSN EN 81-21 a vyhlášku 389/2009 Sb.
  2. Veškeré komponenty budou dodány nové. Z původního výtahu nebude žádný komponent ponechán nebo využit. 
  3. Jednoznačně si definujte (následně vyhodnoťte) vaše priority a funkce nového výtahu a jeho parametry (viz tabulka).
  4. Dalším bodem jsou záruční a platební podmínky, termín realizace.
  5. Posledním bodem jsou kvalifikační předpoklady a také kopie pojistných smluv (pojištění odpovědnosti za škody způsobené dodavatelem).

Po obdržení nabídek od vybraných dodavatelů můžete začít posuzovat. Doporučuji si kritéria seřadit do srovnávací tabulky, ze které pak jasně posoudíte splnění požadavků a výhodnost nabídek.

OPATRNOSTI NENÍ NIKDY DOST
Pokud si netroufáte samostatně rozhodnout, soudní znalci v oboru výtahové techniky a autorizované osoby nabízejí pomoc se zadáním a výběrem firmy, tuto službu mohu doporučit.

Další obtížnou fází je jednání o smlouvě a její uzavření. Většina společností má připravenu svoji, zpravidla vyváženou smlouvu, kterou vám předloží. Je na vašem zvážení, zda využijete služeb právníka nebo se chopíte posouzení správnosti smlouvy sami. Připravte se na to, že oslovený právník se na věc dívá ze svého úzce profesního pohledu a nepohlíží technologické souvislosti, patrně bude mít připomínky k těmto smlouvám o dílo. Při vlastní realizaci je třeba důkladně kontrolovat, zda dodavatel plní vše, co v nabídce přislíbil.

CO V TÉTO OBLASTI NABÍZÍ SCHINDLER?
Všichni naši pracovníci mají dlouholeté zkušenosti s celkovými výměnami výtahů, o čemž svědčí dnes již tisíce úspěšných zakázek v celé České republice. Společnost Schindler nabízí především kvalitní produkty, přísné bezpečnostní a realizační postupy a odborné poradenství. Pracuji u společnosti přes 18 let a s čistým svědomím mohu Schindler doporučit každému, kdo se rozhoduje pro výměnu výtahu a hledá spolehlivého partnera.

VÝTAH ZNAČKY SCHINDLER
Schindler udává směr celému výtahovému průmyslu, v naší společnosti neustále vyvíjíme a inovujeme. Smyslem naší práce není jen vyrobit a namontovat výtah, ale nabídnout zákazníkovi trvalé řešení.

Parametry výtahu
Část výtahu Požadujte tyto parametry
Kabina Uveďte maximální velikost kabiny a nosnost klece, barevné nebo nerezové provedení klece.
Šachetní a kabinové dveře  Uveďte, jaké požadujete šachetní dveře, ruční nebo automatické, lakované nebo nerezové, jakou požadujete požární odolnost dveří (určuje hodnota EW).
Pohon Požadujte bezpřevodový trakční pohon (výtah s protiváhou je nejefektivnější a nejekonomičtější systém) a zvýšení rychlosti alespoň na 1 m/s.
Řízení výtahu Uveďte, jakou má mít výtah funkci sběru osob, pouze dolů nebo oba směry nebo žádný sběr, pokud jde o více výtahů, zda mají být řízeny duplexně nebo samostatně.
Nástupiště Definujte, zda požadujete digitální ukazatele polohy klece ve všech stanicích nebo jen v základní stanici.U duplexního řízení jestli požadujete dva ovladače nebo jeden společný.
Úspory/efekt výměny Požadujte LED technologii a energetickou třídu výtahu A nebo B, požadujte snížení hlučnosti (možné doložit měřením hluku).
Jiné Definujte, zda požadujete vyřízení stavebního povolení, tzv. zakázku na klíč, u výtahů ve společné šachtě požadujte instalaci přepážky mezi výtahy po celé výšce šachty (pokud není instalována).
Servis Požadujte cenu záručního a pozáručního servisu.

VYSVĚTLENÍ K UVEDENÝM NORMÁM A PŘEDPISŮM:

  • NV 27/2003Sb. – Výtah musí mít posouzení shody, musí být odstraněna všechna provozní/bezpečnostní rizika.
  • ČSN EN 81-1 (2) Základní norma – Konstrukce a montáž elektrických (hydraulických) výtahů.
  • ČSN EN 81-80 – Norma zaměřená přímo na Zvyšování bezpečnosti provozu existujících výtahů určených pro dopravu osob nebo osob a nákladů.
  • ČSN EN 81-28 – Dálková nouzová signalizace u výtahů určených pro dopravu osob.
  • ČSN EN 81-58 – Požadavky na Požární odolnost šachetních dveří (obdoba ČSN EN 1634-1).
  • Vyhláška 389/2009 Sb. – Vyhláška o obecných požadavcích bezbariérového užívání staveb (sedátko v kabině, maximální velikost kabiny, braillovo písmo, akustický hlásič stanic v kabině a ve stanicích, zvukové znamení rozdílné pro směr jízdy nahoru a pro směr jízdy dolů, indukční smyčka, gong, madlo a zrcadlo, maximální šíře dveří).

The Schindler CZ, a. s. advises “How to buy a lift”
Majority of building owners equipped with original lifts is aware of the fact that an old lift poses a risk requiring a solution. I am speaking especially about the lifts put into operation during the 1990s. Although I assume that today every owner has an inspection protocol where risks and date of their elimination were determined by an inspection authority, certainly, the time when these risks should have been eliminated has already gone. There are several reasons why owners postpone purchase of a new lift. It is mainly due to financial costs. However, a situation in the Czech market has hardly ever been more favourable to this type of investment than today. Competition lowered prices of lift reconstruction to the very bottom. In case of a standard eightstorey high-rise block with a brick shaft, the investment amounts approximately to CZK 970,000, VAT included. 

Bookmark
Ohodnoďte článek:
Diskuse

Společnost Schindler CZ, a. s. radí „Jak nakupovat výtah“

právník
 Dnes je všechno tak komplikované, že je lepší mí svého právníka :( Už tolikrát jsem potřebovala využít rad různých právníků, hlavně na kontroly smluv, spolupracuji...
počet příspěvků: 1 | poslední příspěvek: 21.8.2018 15:36vstup do diskuse >>

Fotogalerie
Rekonstruovaný Schindler výtah v činžovním doměSchindler výtahy v pastelových barváchSvěží interiér nového výtahuSvěží interiér nového výtahuRekonstruovaná výtahová šachta v činžovním domě

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (300x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (91x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (61x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice