KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2015    „Spojení statiky a stavařiny velmi usnadňuje komunikaci uvnitř projekčního týmu,“

„Spojení statiky a stavařiny velmi usnadňuje komunikaci uvnitř projekčního týmu,“

Publikováno: 28.11.2015
Rubrika: 2015

uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Zdeněk Muška, jednatel a spolumajitel projekční kanceláře Building s. r. o.

Vaše společnost Building s. r. o. se stala vítězem v mezinárodní soutěži „The Art of Structual Desing“, co pro Vás toto ocenění znamená?
Do této soutěže bylo přihlášeno 134 významných projektů z celého světa. Zvítězit v tak silné konkurenci pro nás znamená nejen ocenění naší snahy být vždy profesně na špici jak svými znalostmi a zkušenostmi, tak i využíváním nejmodernějšího softwaru a sledováním progresivních trendů v projektování staveb. Obdrželi jsme zvláštní cenu poroty za projekt administrativní budovy AVIATICA v Praze zpracovaný v BIM. Je samozřejmě příjemné přečíst si hodnocení poroty, ve kterém se uvádí, cituji: „Projekt je výjimečný velmi pokročilým využitím Open BIM a použití formátu IFC k výměně modelů mezi Allplan Engineering a SCIA Engineer ve fázi návrhu a následně využití celého modelu pro budoucí správu objektu jsou skutečně famózní.“

V tomto čísle časopisu je věnován prostor rovněž výstavbě Administrativních budov DELTA v areálu BB Centra. Na tomto projektu jste se podíleli také?
Ano. DELTY, jde totiž o dvě propojené administrativní budovy, jsou pro nás dalším projektem, který jsme zpracovávali v rámci výstavby na území BB Centra Brumlovka – Bárovka. Již od roku 1995 jsme pro architektonický atelier Aulík Fišer architekti navrhovali technické řešení budov, ve kterých dnes sídlí velké nadnárodní společnosti, jakými jsou Hewlett Packard, 3M, GE Money bank, ale také například ČEZ. 

Znamená to tedy, že se vaše kancelář zaměřuje především na projekty administrativních budov?
To rozhodně ne. V posledních letech jsou v objemu našich zakázek v převaze spíše projekty obytných souborů. Již přibližně před patnácti lety jsme navázali dlouhodobou spolupráci s developerskou společností FINEP a právě pro tuto společnost zpracováváme technické řešení řady zajímavých projektů bytových domů. Jedná se například o výstavbu celého bytového komplexu v Praze Stodůlkách známý pod názvem Britská čtvrť a o rozsáhlé projekty bytových domů v dalších částech Prahy.

Kancelář Building s. r. o. má dvě sekce – konstrukční a stavařskou, což není zcela typické mezi projekčními ateliery. Je toto spojení pro získávání významných zakázek a v důsledku i pro celý projekční proces výhodou? 
Od samého vzniku Building s. r. o. jsme navrhovali jak technické řešení projektů, tzn. stavební část, tak i statickou část a koordinaci celého projekčního procesu. Toto spojení statiky a stavařiny velmi usnadňuje komunikaci uvnitř projekčního týmu. Tam, kde zpracováváme pro klienty pouze konstrukční část, často narážíme na nedostatečnou provázanost architektonicko‑stavebního řešení se statikou a dodatečně se pak řešení na příklad otázky vibroizolací apod. Takových problémů jsme při projektování obou částí našimi projektanty ušetřeni.

Vzpomenete si ještě na vaše projekční začátky?
Významné ocenění, které jsme získali, nás tak trochu vybízí ohlédnout se zpět a uvědomit si, jakým vývojem a zásadní přeměnou projektování staveb prošlo. V roce 1992, kdy jsme společnost Building zakládali, jsme měli k dispozici rýsovací prkna a tužová pera. Kreslilo se na pauzovací papír. Fax a kopírka pro nás tehdy byly žhavými technickými novinkami. Je neuvěřitelné, jakého pokroku bylo za těchto více než 23 let dosaženo. Dnes zpracováváme projektovou dokumentaci digitálně ve 3D. Software umožňuje nejen vizualizaci exteriéru a interiéru projektované stavby, ale i automatické generování výkazů a tabulek použitých výrobků. V současnosti je možné pružně reagovat na změny zadání, se kterými přichází klient v průběhu zpracování projektové dokumentace. To by bylo v době, kdy se každá odstraňovaná čára musela vyškrábat žiletkou, nemožné.

Ve statice se společnost Building s. r. o. specializuje především na železobetonové konstrukce. I v této oblasti je zřejmě pokrok veliký?
Vzpomínám si, že asi před třiceti lety, kdy jsem se podílel na návrhu zavěšeného mostu v Táboře, jsem musel nejdříve zadání výpočetní úlohy připravit na děrné štítky a pak odjet autobusem do Brna, kde byl jeden ze dvou počítačů v tehdejším Československu, který byl schopen danou úlohu řešit. Připadá mi to z pohledu softwarového a hardwarového vybavení, které máme aktuálně k dispozici, téměř neuvěřitelné. Pro analýzu konstrukcí využíváme program SCIA INGENNER, který umožňuje analyzovat jak prostorově zakřivené konstrukce, tak předpjaté konstrukce i konstrukce dynamicky namáhané. To jsme také využili při návrhu nosné konstrukce oceněné budovy AVIATICA.

Takže pro Vás není problém navrhnout jakoukoliv konstrukci?
Teď jste mě dostal. Jako ředitel firmy bych měl říct, že není. Ale jestli chcete vidět dokonale navrženou a realizovanou konstrukci, tak se, prosím, podívejte na uměleckou fotografii za mnou, kterou jsme vydražili v charitativní aukci občanského sdružení Cesty domů. Jde o křídlo hmyzu. Takové konstrukce navrhuje a realizuje příroda. Na to Building nestačí, alespoň zatím ne.

Ještě poslední otázka na závěr, zaujalo mě docela nezvyklé motto na vašich webových stránkách – „Nestaví‑li dům Hospodin, nadarmo se namáhají stavitelé.“ Co má vlastně znamenat?
Jsem rád, že jste naše motto v tomto rozhovoru zmínil. Jde o citaci z Bible, z jednoho ze žalmů. Když jsme vytvářeli nové webové stránky, byl jejich zpracovatel naším rozhodnutím uvést právě toto motto tak trochu zaskočen. Je ale uvedeno zcela záměrně, protože my, jak v obchodním styku s našimi klienty, tak při tvorbě projektové dokumentace, ctíme křesťanské hodnoty, na kterých vznikla západní civilizace, tedy zodpovědnost, čestnost a dodržení daného slova. Naše společnost také více jak 10 let významně přispívá do charitativního nadačního fondu Sounáležitosti, který pomáhá lidem v těžkých životních situacích.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Ing. Zdeněk MuškaAdministrativní budova AVIATICA – 3D BIM model – nosná konstrukce objektuAdministrativní budova AVIATICA – 3D výpočetní model – svislé deformace

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

6. odborná konference KONSTRUKCE 20156. odborná konference KONSTRUKCE 2015 (27x)
Harmony Club Hotel ve Špindlerově Mlýně se stal 12. listopadu dějištěm šestého ročníku odborné konference České asociace...
Česká rodinná firma RWT expanduje na japonský trh, sází na pokročilé strojírenské technologieČeská rodinná firma RWT expanduje na japonský trh, sází na pokročilé strojírenské technologie (22x)
Česká rodinná firma RWT, přední evropský výrobce brousících strojů, rozšiřuje své exportní destinace a expanduje na vyso...
Válcovna každý den vyrobí drát dlouhý jako trasa z Česka do ArgentinyVálcovna každý den vyrobí drát dlouhý jako trasa z Česka do Argentiny (21x)
Kontidrátová trať v Třineckých železárnách denně chrlí tisíce kilometrů kvalitního drátu. Ročně ho vyrobí více než 800 t...

NEJlépe hodnocené související články

Nový pětisettunový mostový jeřáb v ArcelorMittal Ostrava přesouvá pánve s tekutou ocelí o hmotnosti 330 tunNový pětisettunový mostový jeřáb v ArcelorMittal Ostrava přesouvá pánve s tekutou ocelí o hmotnosti 330 tun (5 b.)
V ocelárně huti ArcelorMittal Ostrava byl uveden do ostrého provozu nový mostový jeřáb. Kolos o hmotnosti 500 tun, šířce...
Česká rodinná firma RWT expanduje na japonský trh, sází na pokročilé strojírenské technologieČeská rodinná firma RWT expanduje na japonský trh, sází na pokročilé strojírenské technologie (5 b.)
Česká rodinná firma RWT, přední evropský výrobce brousících strojů, rozšiřuje své exportní destinace a expanduje na vyso...
Regus otevírá páté business centrum v Praze, celkově sedmé v ČRRegus otevírá páté business centrum v Praze, celkově sedmé v ČR (5 b.)
Společnost Regus, největší globální poskytovatel flexibilních pracovišť, dnes oznámila otevření nového business centra P...

NEJdiskutovanější související články

Právě dokončovaná administrativní budova CRYSTAL směřuje k ocenění BREEAM ExcellentPrávě dokončovaná administrativní budova CRYSTAL směřuje k ocenění BREEAM Excellent (2x)
Certifikace BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) se pro nově stavěné kancelářské bud...
Pronájem průmyslových prostor a logistických center bude dražší (1x)
Jak potvrdilo 75 % ředitelů developerských společností,  firmy využívající  v Česku logistická a průmyslová centra potře...
Lindab dodá systém tlumičů hluku pro budoucí největší výletní loď na světěLindab dodá systém tlumičů hluku pro budoucí největší výletní loď na světě (1x)
Lindab, přední světový výrobce vzduchotechniky a systémů chlazení a vytápění, byl lodní společností Royal Caribbean Crui...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice