KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Špindlerův Mlýn ovládli místo lyžařů oceláři

Špindlerův Mlýn ovládli místo lyžařů oceláři

Publikováno: 12.12.2016, Aktualizováno: 13.12.2016 12:33
Rubrika: Zajímavosti

Sedmý ročník odborné konference KONSTRUKCE 2016 hostil 3. listopadu po roční přestávce Harmony Club Hotel ve Špindlerově Mlýně. Pro více než 130 přihlášených účastníků konference připravili organizátoři z České asociace ocelových konstrukcí a KONSTRUKCE Media s. r. o. osmnáct přednášek systematicky mapujících aktuální vývoj v projektování, výrobě a údržbě ocelových konstrukcí.

Zahájení konference vzal na svá bedra tradičně prezident ČAOK Ing. Antonín Pačes a krátkou zprávu o činnosti a představení asociace podal její tajemník Ing. Marek Janda. Následoval odborný program, který vervou sobě vlastní odstartoval zprávou o novinkách z technické komise ČAOK Ing. Dalibor Gregor. Nový český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT představil z pohledu projektanta a statika Ing. Jindřich Beran ze společnosti EXCON, a. s. Nové typy rovnoramenných úhelníků v projektu výstavby stožárů VN prezentoval Ing. Zdeněk Vašek z ArcelorMittal Ostrava a ocelové konstrukce nového technologického, vývojového a administrativního centra v Dobrušce představili společně Ing. Lenka Shánělová ze společnosti SKÁLA & VÍT, s. r. o. a za dodavatele této stavby PSV Stavební, s. r. o. Ing. Petr Ptáček.

Po obligátní přestávce na kávu přišli na řadu zinkaři. Ing. Petr Strzyž z Asociace českých a slovenských zinkoven informoval všechny přítomné výrobce oceli, jak správně navrhnout součásti pro úspěšné žárové zinkování. Ještě více se do problematiky žárového zinkování položil Ing. Vlastimil Kuklík z ČVUT v Praze, který vysvětlil záludnosti procesů zinkování vysokopevnostních ocelí. Ing. Petr Koval – odborník na tryskání  ocelových konstrukcí ve své přednášce Tryskání a hlavní příčiny, které snižují životnost OK, představil výrobcům a dodavatelům konstrukcí způsob, kterým lze ušetřit náklady na jejich povrchovou úpravu a údržbu. Svou know-how pro spojování a zemnění ocelových konstrukcí prezentoval Vratislav Valenta ze společnosti HILTI, spol. s r.o. a konkrétní příklad zajímavé rekonstrukce OK historické haly Hlavního nádraží v Praze prezentoval Ing. Miloslav Lukeš ze společnosti EXCON, a. s. Tím, jak se za astronomické částky staví stadion s unikátní výsuvnou střechou v Sankt-Petěrburgu ještě před obědovou přestávkou všechny přítomné ohromil Ing. Pavel Svoboda ze společnosti Stráský, Hustý a partneři s. r. o.

Odpolední blok zahájil svižně prof. František Wald z ČVUT v Praze, který s optimismem sobě vlastním predikoval vývoj navrhování styčníků podle EN 1993-1-8 po roce 2020. U normotvorby zůstala i další přednáška v podání Ing. Martina Sondela z Českého svářeč ského ústavu Ostrava, který představil požadavky normy EN 1090 na výrobu konstrukcí z vysokopevnostních ocelí.

Své nezastupitelné místo mají na konferenci KONSTRUKCE mosty. Úvod do této problematiky zajistil s přednáškou o financování dopravní infrastruktury Ing. Zbyněk Hořelica, ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury. Plány státu na financování výstavby jsou, soudě podle dlouhé a vášnivé debaty, kterou přednáška přinesla, zajímavým tématem nejen pro všechny mostaře. Neméně pozornosti si zasloužila rovněž prezentace Ing. Jiřího Hlavatého z Ředitelství silnic a dálnic ČR věnovaná ocelovým mostům na silnicích a dálnicích, kterou kvůli nepřítomnosti autora přednesla jeho kolegyně Ing. Martina Mrvová. Svou troškou do mlýna přispěli k tématice mostů na železnici i Ing. Milan Kučera a Ing. Zdeněk Podlipný ze SŽDC, s. o.

Konkrétní zkušenosti z výstavby mostních objektů v posledním přednáškovém bloku prezentovali Ing. Libor Švec ze společnosti Metrostav a. s. – Rekonstrukce železničního mostu na trati Chomutov – Cheb, železniční most na trati Hohenau-Přerov představil Ing. Petr Šťasta z Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby, a. s. a finále patřilo Ing. Martinu Sedmíkovi ze společnosti Valbek, spol. s r. o., který referoval o společném projektu se společností Metrostav na dálničním mostu mezi tunely.

Finále to ale bylo pouze zdánlivé. Po necelých dvou hodinách od skončení oficiálního bloku se všichni účastníci konference sešli na společenském večeru s bohatým rautem, na jehož začátku byla udělena cena za vynikající diplomovou práci v oboru ocelových konstrukcí, kterou získala Ing. Monika Kubzová z VŠB-TU Ostrava. Vůbec
poprvé v historii konání konference byla rovněž udělena Cena Pavla Juchelky – dlouholetého prezidenta ČAOK, který nás bohužel v loňském roce navždy opustil. Prvním laureátem této ceny se stal a ocenění převzal prof. Jiří Studnička, a to za celoživotní přínos v oboru ocelových konstrukcí.

Sluší se rovněž poděkovat partnerům konference, bez kterých dnes akci podobného rozsahu prostě nelze udělat kvalitně. V letošním roce jimi byli Asociace českých a slovenských zinkoven, EXCON, MUT Tubes a STACO Rošty CZ. Dnes je možné říci, že konference KONSTRUKCE 2016 byla v celé řadě ohledů úspěšnou a v tomto duchu chtějí pořadatelé pokračovat i v dalším ročníku.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Konferenci KONSTRUKCE 2016 zahájil prezident ČAOK Antonín PačesPohled do sálu konference KONSTRUKCE 2016Předsálí konference KONSTRUKCE 2016Předsálí konference KONSTRUKCE 2016Předsálí konference KONSTRUKCE 2016Předsálí konference KONSTRUKCE 2016Marek Janda, tajemník ČAOKDalibor Gregor, ČAOKJindřich Beran, EXCON, a.s.Zdeněk Vašek, ArcelorMittal Ostrava, a.s.Lenka Shánělová, SKÁLA & VÍT, s.r.o., Petr Ptáček, PSV Stavební, s.r.o.Předsálí konference KONSTRUKCE 2016Předsálí konference KONSTRUKCE 2016Předsálí konference KONSTRUKCE 2016Petr Strzyž, Asociace českých a slovenských zinkovenVlastimil Kuklík, InPÚ z.ú.Petr Koval, Wista s.r.o.Vratislav Valenta, Hilti ČR, spol. s r.o.Miloslav Lukeš, Excon, a.s.Pavel Svoboda, Stráský, Hustý a partneři s.r.o.František Wald, ČVUT v PrazeMartin Sondel, Český svářečský ústav s.r.o.Zbyněk Hořelica, Státní fond dopravní infrastrukturyMartina Mrvová, Ředitelství silnic a dálnicMilan Kučera, Správa železniční a dopravní cesty, státní organizaceVáclav Podlipný, Správa železniční a dopravní cesty, státní organizaceLibor Švec, Metrostav a.s., divize 3, Provoz ocelových konstrukcíPetr Šťasta, Firesta – Fišer, rekonstrukce, stavby, a.s.Martin Sedmík, Valbek, spol. s r.o.Prezident ČAOK Antonín PačesSpolečenský večer konference KONSTRUKCE 2016Prezindent ČAOK Antonín Pačes předává ocenění za vynikající diplomovou práci v oboru Ocelové konstrukce Monice Kubzové.Prezindent ČAOK Antonín Pačes předává ocenění za vynikající diplomovou práci v oboru Ocelové konstrukce Monice Kubzové.Prezindent ČAOK Antonín Pačes předává Cenu Pavla Juchelky za celoživotní dílo Jiřímu Studničkovi.Prezindent ČAOK Antonín Pačes předává Cenu Pavla Juchelky za celoživotní dílo Jiřímu Studničkovi.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (298x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (93x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (70x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice