KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2013    Špatné výsledky průmyslu pomůže zlomit nová síť průmyslových parků

Špatné výsledky průmyslu pomůže zlomit nová síť průmyslových parků

Publikováno: 6.2.2013
Rubrika: 2013

Propad průmyslové produkce, který dnes potvrdily výsledky statistického úřadu, by mohla pomoci zlomit nová síť průmyslových parků vznikající v České republice v návaznosti na velké středoevropské automobilky na pozemcích, které dosud nebylo možné využít převážně kvůli nevyřešeným vlastnickým vztahům. Její hlavní výhodou bude to, že umožní dodavatelům začít vyrábět v nových značně zkrácených termínech, které zejména automobilky začaly v krizové době striktně vyžadovat.

Připravujeme průmyslové parky tak, aby investoři mohli začít vyrábět už do osmi měsíců od chvíle, kdy podepíší kontrakt. Obvykle to přitom v Čechách trvá rok a půl,“ vysvětluje Milan Kratina, specialista na průmyslové nemovitosti a Managing Partner skupiny Accolade, která spolu s Panattoni Europe, nadnárodním developerem průmyslových nemovitostí, za novou sítí průmyslových zón stojí.

Velcí odběratelé, tedy zejména automobilky u nás i za hranicemi, v souvislosti s krizí razantně zkrátily termíny pro své dodavatele. Kde v minulosti stačil i rok a půl, se dnes požaduje nejvýše osm měsíců. Bohužel stávající síť průmyslových areálů v ČR dnes těmto požadavkům nevyhovuje a velké procento průmyslových zón jednoduše neumí dostát časovým požadavkům na termín dokončení staveb. Mnoho investorů tak staví raději v Polsku a v Německu, kde je celý povolovací proces podstatně jednodušší a o zhruba osm měsíců kratší,“ říkáPavel Sovička, Managing Director Panattoni Europe v České republice.

Nám se kratších termínů daří dosahovat díky tomu, že parky připravujeme do mnohem pokročilejšího stadia – pro každý už máme zpracovaný projekt ‚univerzálních‘ průmyslových hal, které stačí upravit podle požadavků konkrétního investora, ať už jde o standardní nebo specializovanou výrobu – kouzlo je v tom, že tyto projekty máme připravené včetně všech potřebných povolení,“ říká Milan Kratina.

Pro investory je dnes naprosto nezbytné mít ihned po podpisu smlouvy se zákazníkem co nejrychleji připravenou, postavenou, výrobní halu, a to s ohledem na dlouhý testovací provoz před spuštěním plánované sériové produkce výrobků. Požadované krátké termíny s minimálním rizikem pozdního dodání významně omezují výběr lokalit, kde může výrobní závod stát. Na základě těchto znalostí jsme se rozhodli připravit síť průmyslových parků, která vyhovuje současným post-krizovým požadavkům velkých firem,“ zdůrazňuje Pavel Sovička.

Skupina Accolade nabízí společně s Panattoni Europe prvních sedm průmyslových parků ve strategických lokalitách jako je Mladá Boleslav, Kvasiny – Rychnov nad Kněžnou, Plzeň ale také Cheb nebo Aš. Společnost Panattoni Europe jen během posledního roku a půl stavěla průmyslové areály v žatecké zóně Triangle, ve východních Čechách, středních Čechách a v současné době pracuje na výrobním areál u Plzně. Jakmile se naplní plány jednotlivých investorů, vytvoří v České republice několik tisíc nových pracovních míst jak ve výrobní fázi, tak při stavbě samotných průmyslových zón.

Komentář k aktuálním výsledkům průmyslové a stavební produkce:
„Domácí výsledky průmyslové produkce a stavebnictví nejsou dobré, je ale potřeba podívat se do zahraniční – Spojené státy se letos s největší pravděpodobností vrátí na předkrizovou úroveň i po očištění od inflace, z chování světových trhů lze vyčíst to, že věří, že na své dno už si sáhla i Evropa. Z toho vyplývá, že růst by měl čekat ve střednědobém horizontu i nás – pokud k tomu vytvoříme podmínky v podobě na jedné straně jednoduchého stavebního zákona a na druhé straně kvalitní infrastruktury,“ říká Milan Kratina, Managing Partner skupiny Accolade.

„Na výsledcích českého průmyslu a na vysoké míře nezaměstnanosti zejména v příhraničních regionech i přes jejich vynikající napojení na potenciální odběratele zejména z automobilového, strojírenského a elektrotechnického průmyslu v Německu se negativně projevuje to, že tu velcí výrobci dosud prostě neměli kde stavět, respektive nedokázali najít dobře připravenou lokalitu, kde by mohli začít dostatečně rychle vyrábět, “ Pavel Sovička, Managing Director Panattoni Europe v České republice.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Zlatý pohár Linde 2013 (93x)
Vyhlašovatelem a pořadatelem 17. ročníku mezinárodní soutěže žáků středních škol ve svařování pod názvem „Zlatý pohár Li...
Požární odolnost lehkých skládaných plášťů při zkoušce ve Veselí nad LužnicíPožární odolnost lehkých skládaných plášťů při zkoušce ve Veselí nad Lužnicí (37x)
Šestý článek o požárních zkouškách na dvoupodlažním experimentálním objektu ve Veselí nad Lužnicí v září 2011 přináší in...
Technické a systémové zajištění kvality pásové oceli válcované za studenaTechnické a systémové zajištění kvality pásové oceli válcované za studena (26x)
Příspěvek pojednává o dvou základních přístupech k zajištění kvality dodávek pásové oceli dodávané válcovnami za studena...

NEJlépe hodnocené související články

Ostravská huť uvedla do provozu modernizované kontilití. Slavnostního aktu se zúčastnil i premiér České republikyOstravská huť uvedla do provozu modernizované kontilití. Slavnostního aktu se zúčastnil i premiér České republiky (5 b.)
ArcelorMittal Ostrava uvedla do provozu zařízení plynulého odlévání oceli (tzv. kontilití), které prošlo rozsáhlou moder...
ČK LOP – Na světlo se v boji o energetické úspory často zapomíná (5 b.)
Stavební svět kolem nás je provázen slovem energetické úspory, nižší spotřeba energií, zateplení budov, trojsklo, dvojsk...
MSV-Světová premiéra pásových pil převratné koncepce od firmy Pilous (5 b.)
Světovou novinku - zcela novou řadu plně automatizovaných pásových pil s NC zařízením převratné koncepce ARG 330 prezent...

NEJdiskutovanější související články

Novela zákona o veřejných zakázkách přinesla pokles počtu i hodnoty zakázek Novela zákona o veřejných zakázkách přinesla pokles počtu i hodnoty zakázek (1x)
Pokles počtu veřejných zakázek i jejich hodnoty, to je výsledek stávajícího zákona o veřejných zakázkách. V pondělí se n...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice