KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Spasí PPP projekty české pozemní stavitelství?

Spasí PPP projekty české pozemní stavitelství?

Publikováno: 15.4.2010
Rubrika: Zajímavosti

V souvislosti s přetrvávající hospodářskou krizí a nezadržitelně blížícím se termínem, po kterém se výrazně omezí příliv evropských dotací, se zraky stále většího množství stavebních firem upírají směrem k PPP projektům. Ve srovnání se zahraničím jsou projekty veřejně-soukromých partnerství (public-private partnerships, PPP) v Česku sice známým pojmem, avšak jejich praktikování je zatím reprezentováno pouze několika prvními vlaštovkami. Nejčastěji je tento fakt připisován malé politické vůli a nedostatečné informovanosti o problémech, které PPP projekty mohou přinést.

Definice PPP projektů není zcela jednoznačná. Všeobecně se tímto termínem označují formy spolupráce mezi orgány veřejné správy a podnikatelským sektorem, s cílem zajistit financování výstavby, rekonstrukce, provozu a údržby veřejné infrastruktury nebo pomocí této infrastruktury umožňuje poskytovat služby. PPP přitom mohou být realizovány několika formami, které se veskrze liší mírou rozdělení rizik mezi veřejným a soukromým sektorem.

Jedním z důvodů, proč se PPP projektů využívá je fakt, že v případě dodržení smluvních pravidel, nemusí být investiční náklady na projekt zahrnuty ani do státního rozpočtu, ani do dluhu veřejného zadavatele. Mezi hlavní důvody, proč se projektů PPP ve světě využívá, patří jejich prokazatelná ekonomická efektivita v porovnání s klasickými metodami zadávání zakázek. Zejména zkušenosti ze zahraničí dokazují, že stavby dodávané formou PPP jsou dokončeny rychleji a je u nich dodržena rozpočtová disciplína.

Výsledkem dobře připraveného PPP projektu je vzájemně spokojená dlouhodobá spolupráce obou sektorů, ze které plynou výhody oběma. Soukromý sektor získává možnost dlouhodobých příjmů ze zajímavého projektu a veřejný vyšší hodnotu za své peníze, vyšší kvalitu za stejné náklady nebo stejnou kvalitu za nižší náklady. Je nežádoucí, aby se projekt vyvinul v nevyvážený vztah, kdy jedna strana benefituje na úkor druhé.

Klíčovým předpokladem úspěšného PPP projektu je kvalifikovaná příprava a oboustranně prospěšný flexibilní smluvní vztah. Rozhodující podmínkou vhodného PPP projektu je ekonomická výhodnost pro veřejný sektor. Soukromý sektor musí realizovat projekt za náklady pro veřejný sektor nižší než v případě, že si stejný projekt zajistí veřejný sektor sám ze svých zdrojů. Pokud neexistují předpoklady, že tato podmínka bude splněna, daný projekt nemá význam realizovat formou PPP.

KDY JE VHODNÉ VYUŽÍT PPP?
Každý orgán veřejné správy, který zvažuje realizaci určitého projektu, si musí předem zhodnotit, zda existují předpoklady, že řešení formou PPP přinese požadované výsledky, a zda PPP je realisticky možná varianta řešení. Pokud má být PPP potencionálním řešením, musí být splněny následující předpoklady:

  • Veřejný sektor musí mít jasno, proč chce spolupracovat se soukromým sektorem.
  • Musí existovat politická vůle a závazek veřejného sektoru aktivně se podílet na projektu a zapojit do něho soukromý sektor.
  • Na základě předběžných zhodnocení musí existovat předpoklad, že spolupráce se soukromým sektorem může přinést vyšší hodnotu za peníze v porovnání s ostatními dostupnými způsoby realizace projektu.
  • Musí existovat jasně specifikované a vzájemně sdílené cíle veřejného i soukromého sektoru.
  • Spolupráce musí nabídnout kompenzaci za převzetí zodpovědnosti za rizika projektu (zúčastněné strany přejímají taková rizika, která dokáží nejlépe řídit) a rizika musí být pro tento účel převoditelná nebo sdílitelná.
  • Podmínky spolupráce musí být jasně dány dříve, než veřejný sektor vstoupí do partnerství se soukromým sektorem, oproti tomu zadání musí dát dostatečný prostor soukromému sektoru k vlastnímu přínosu do projektu.
  • Musí existovat dostatečný zájem na straně soukromého sektoru účastnit se projektu navrhovanou formou PPP.

NA KOHO SE OBRÁTIT?
V souladu se záměry vlády ČR a podstatou projektů PPP, které předpokládají partnerství veřejného a soukromého sektoru, byla v roce 2004 založena Asociace pro podporu projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru v České republice (dále jen „Asociace PPP“), za podmínek stanovených zákonem č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, v platném znění, a to jako sdružení fyzických a právnických osob působících v oblasti investic a služeb poskytovaných veřejnému sektoru. Základním cílem Asociace PPP je podpora a rozvoj investování a služeb formou PPP v České republice.

„Asociace PPP se aktivně podílí na tvorbě podmínek a pravidel napomáhajících dosažení transparentních principů této formy investic a služeb. Prosazuje ochranu dobrých mravů a posílení obecné důvěry v efektivní formy spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Za tímto účelem a v souladu s obecně závaznými právními předpisy, stanovami Asociace PPP a metodickými postupy EU Asociace PPP napomáhá svým členům a veřejnému sektoru při vytváření souborů pravidel, zásad a postupů směřujících k úspěšné realizaci PPP projektů,“ vysvětluje výkonný ředitel Asociace PPP Ing. Vladimír Sloup.

Dalším užitečným pomocníkem může být PPP Centrum. PPP Centrum v souladu se svým posláním asistuje pouze veřejnému sektoru, a to jak centrálním úřadům, tak i představitelům územních samospráv. Jediný finanční příjem ve vztahu k projektům PPP pochází výhradně od Ministerstva financí a zadavatelů projektů na straně veřejného sektoru. Aktivity PPP Centra nalezneme v oblasti metodiky a podpory projektů. Organizace disponuje týmem expertů z řad projektových managerů, jejichž úkolem je profesionálně, efektivně a odborně podporovat veřejný sektor při přípravě projektů, a zkušenosti získané z přípravy projektů účinně přenášet na ostatní projekty a zapracovávat je do metodiky PPP.

POMŮŽE KRIZE PPP?
Finanční krize by mohla pomoci rozvoji PPP projektů v České republice. V době, kdy klesají daňové příjmy a hledají se cesty, jak udržet investice například do infrastruktury, může být PPP vhodným řešením. Česká republika je v oblasti PPP stále ve fázi pilotních projektů. Současná přechodná vláda s největší pravděpodobností již nestihne udělat průlom ve využívání modelu PPP a bude až na nové vládě, aby současný stav změnila.

Novou vládu tak čeká práce na novém koncesním zákonu a novelizace zákona o veřejných zakázkách. Podle Andy Cartyho z European PPP Expertise Centre (EPEC) není třeba hledat chybu v současném nedostatku jednotlivých projektů, zásadní je podle něj programový přístup a legislativní rámec, který v ČR není dokončený. Česká republika podle něj navíc musí počítat s velkou konkurencí na poli PPP projektů. Vzhledem k absenci zkušeností s realizací PPP projektů Česká republika není členem EPEC. Tento poradní orgán Evropské investiční banky a Evropského parlamentu čítá 27 členů. Z členských zemí EU ze střední a východní Evropy nejsou členy ČR a Maďarsko.

Will the PPP projects save the Czech civil engineering?
In connection with the ongoing economic crisis and fast approaching deadline after which the inflow of EU subsidies would be greatly restricted, the attention of a growing number of construction companies is focused on PPP projects.

Bookmark
Ohodnoďte článek:
Diskuse

Spasí PPP projekty české pozemní stavitelství?

Pozemní stavby
Našel jsem zajímavý odkaz ohledně pozemních staveb (http://www.pozemni-stavby.info/), kde popisují zejména základní druhy a rozdělení......
Tesařství
Hezky napsané.Také zkouším psát http://tesarstvi.blogspot.com/2010/04/tesarstvi-stavitelstvi.html...
počet příspěvků: 2 | poslední příspěvek: 4.8.2010 13:31vstup do diskuse >>

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (546x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (204x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
K navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah podle eurokódů (55x)
Problematika navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah doznala zrušením původních českých technických norem a jeji...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice