KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Spalovna pro papírnu Saica – Partington ve Velké Británii

Spalovna pro papírnu Saica – Partington ve Velké Británii

Publikováno: 22.12.2011
Rubrika: Projektování

Na začátku roku 2011 vyprojektovala společnost SKÁLA & VÍT, s. r. o. konstrukci pro technologickou součást papírny Saica ve Velké Británii. Jednalo se o stavební ocelové konstrukce a opláštění spalovny o tepelném výkonu 22 MW, která zajišťuje výrobu technologické páry pro provoz továrny na kartonový papír v Partingtonu poblíž Manchesteru. Roční kapacita výroby
je 400 000 tun 100% recyklovaného papíru. Z hlediska provozního propojení tvoří spalovna jeden celek, který lze stavebně rozdělit na tři výrobní a tři komunikační části, které jsou těsně propojeny a navázány na vlastní produkční součásti provozu spalovny.

PROJEKTOVÁNÍ
Projektové práce byly prováděny mezi lednem a březnem 2011 podle norem BS EN. Zahrnovaly část ocelové konstrukce a opláštění ve stupni prováděcího projektu, včetně statického výpočtu. Podkladem byla technická specifikace generálního dodavatele technologie vypracovaná v úrovni tendrové dokumentace. Tato obsahovala kromě klasických 2D výkresů i 3D vstupy ve formátu dwg, nwd a sdn. Vzhledem k časové náročnosti a vzhledem k propojenosti stavební části s technologickou se ukázalo velmi výhodným použít 3D vstupy pro statický a konstrukční model. Pro statické výpočty byl použit program SCIA Engineer, pro výkresovou část konstrukce program TEKLA Structures. V průběhu projekčních prací tohoto typu konstrukce nutně nastávaly situace, kdy bylo třeba zapracovávat revize. Velmi užitečným se ukázal import revidovaných sdn souborů. Program TEKLA Structures umožňuje označení změněných částí, což výrazně urychluje orientaci v revizích a přispívá k menší chybovosti práce. Obdobný princip byl využit pro přenos informací mezi statickým a konstrukčním modelem a pro kontrolu kolizí a návazností jednotlivých profesí.

POPIS KONSTRUKCE
Výrobní části výškově dominuje objekt přiléhající ke kotli. Jedná se o věžovou stavbu o půdorysných rozměrech 5,20 × 3,40 m a výšce 28,2 m. Po výšce je členěna několika obslužnými plošinami. Druhým, objemově největším, je objekt pro obsluhu spalovací jednotky, jeho rozměry jsou 16,25 × 11,30 m, výška hřebene sedlové střechy je 15,80 m. Stavba je výškově rozdělena do čtyř podlaží. Produkční část uzavírá objekt tzv. ekonomizeru. Znovu se jedná o věžový objekt o rozměrech 3,30 × 3,30 m a výšce 15,9 m. K přístupu na jednotlivá patra plošin jsou navrženy dvě schodišťové věže. Pro uložení provozních liniových vedení slouží potrubní most.

Staticky jsou konstrukce navrženy jako prostorové rámy s nepravidelnými stěnovými ztužidly respektujícími požadavky na průchody technologií. Sloupy jsou kloubově kotveny do základů. Pro údržbu a instalaci zařízení byly navrženy čtyři jeřábové drážky s nosností 1 t. Na konstrukci byly použity standardní profily HEB, HEA, IPE a U v jakosti S235 a S355.

VÝROBA A MONTÁŽ
Konstrukce byla vyráběna v České republice. Vzhledem k požadovaným termínům bylo nutno nasadit větší počet konstruktérů. Při existenci prostorového TEKLA modelu pracovali konstruktéři na dílčích částech jedné konstrukce současně. Typické rozdělení konstrukce bylo například: rámy – ztužidla – zábradlí a rošty.

Montáž konstrukce prováděl výrobce. První část konstrukce byla vztyčena v březnu 2011. Jako součást dokumentace byl vždy dodáván prohlížecí model v programu TEKLA Web Viewer, který sloužil k lepší orientaci montážníků ve složité konstrukci. Předpokládaný termín uvedení do provozu je únor 2012.

TECHNOLOGIE BIM
Technologie BIM je proces spolupráce na stavebním projektu, kterého se mohou účastnit různé firmy, používající různé programy. Cílem je získat maximální množství přesných informací, které jsou průběžně aktualizovány a jsou přístupné všem stranám. Vzájemná provázanost a snadná dostupnost dat uložených v modelu BIM umožňuje rychlou reakci na změny, zdržení a jiné problémy, které se mohou v průběhu různých etap projektu vyskytnout. BIM není majetkem ani značkou jediné softwarové společnosti. BIM je novým přístupem k realizaci konstrukce od návrhu přes výstavbu až k údržbě a provozu stavby. BIM je detailně zpracovaná kombinovaná konstrukce reprezentovaná jediným modelem. 3D model programu Tekla Structures plně využívá výhod, které technologie BIM přináší. Vedle přehledného grafického zobrazení konstrukce obsahuje každý prvek množství databázově uložených dat, popisujících jak prvek, tak proces jeho výroby. Provedené změny mohou být okamžitě exportovány (např. ve formátu IFC) a zobrazeny dalšími stranami, což usnadňuje plánování a zvyšuje možnost kontroly nad projektem.

TEKLA BIMSIGHT
Tekla BIMsight je bezplatný prohlížeč 3D modelů, který umožňuje načítat formáty dwg, dgn, xml a moderní formát IFC, který přenáší mnohem více informací o prvcích. V programu Tekla BIMsight lze filtrovat modely, měřit vzdálenosti a kontrolovat kolize. Všichni účastníci projektu mohou doplňovat asociativní poznámky a sdílet je s ostatními. Poslední verze umožňuje přiložit soubory PDF, 2D dwg výkresy nebo obrázky. Práce s modely je jednoduchá a intuitivní. Názorná videa s ukázkou jednotlivých funkcí umožňují rychlé seznámení s programem. Všechny potřebné informace, včetně možnosti stažení aplikace, najdete na internetové adrese www.teklabimsight.com.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Název stavby Papírna Saica
Investor Saica
Místo stavby Partihgton, Velká Británie
Rozsah projektové dokumentace Ocelová konstrukce, opláštění
Hmotnost konstrukce 152 t
Zpracovatel projektové a výrobní dokumentace SKÁLA & VÍT, s. r. o., Hradec Králové

Incinerator for Paper Mill Saica – Partington in the United Kingdom
At the beginning of 2011, company SKÁLA & VÍT, s. r. o. designed a structure for the technological part of paper mill Saica in the UK. It was a civil steel structure and cladding of the incinerator with a heat output of 22 MW, which ensures the production of process steam for the operation of factory producing the board paper in Partington near Manchester. Annual production capacity is 400,000 tons of 100 % recycled paper. In terms of operational connection the incinerator consists of one unit, which can be structurally divided into three production and three communication parts that are closely connected and related to a production part of the incinerator operation.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Technologie BIMKonstrukce schodiště při montážiKonstrukce schodiště v Tekla StructuresMontáž konstrukce spalovny s technologiííKonstrukce spalovny s technologií v Tekla StructuresSpalovací jednotka v realizaciSpalovací jednotka v Tekla StructuresCelkový pohled na spalovnu při montážiCelkový pohled na spalovnu v Tekla StructuresModel v Tekla Structures bez technologieSpalovna v Tekla Structures s kompletní technologií

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (256x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (82x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (68x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice