KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2012    Slovenský stavební trh poklesne mnohem výrazněji než loni

Slovenský stavební trh poklesne mnohem výrazněji než loni

Publikováno: 16.3.2012
Rubrika: 2012

V roce 2012 bude podle většiny ředitelů slovenských stavebních společností pokles stavebního trhu nejen pokračovat, měl by dokonce klesnout až o 6,9 %. Už v roce 2013 by ale podle výsledků Kvartální analýzy slovenského stavebnictví 2/2012, připravené společností CEEC Research ve spolupráci s KPMG Slovensko mohlo dojít k opětovnému mírnému růstu trhu. Zlatým partnerem tohoto výzkumu je Považská cementárna, stříbrným partnerem společnost Terrastroj.

V pokles trhu v roce 2012 věří podle výzkumu 78 % ředitelů stavebních společností. „Obavy ředitelů slovenských stavebních společností ohledně budoucího vývoje dále rostou, klíčovým momentem pro další směřování celého sektoru bude rozhodnutí nové vlády o případné proinvestiční nebo naopak restriktivní fiskální politice v této oblasti,“ komentuje výsledky výzkumu Jiří Vacek, ředitel CEEC Research. Slovenské stavebnictví klesá konzistentně už tři roky. Loni podle nejnovějších údajů Slovenského štatistického úradu došlo k poklesu trhu o 1,8 %, CEEC Research přitom predikoval v Kvartální analýze slovenského stavebnictví publikované v květnu 2011 pokles o 1,8 %.

Pokles tržeb očekává letos mírně nadpoloviční většina slovenských stavebních společností (51 %). „Pokles ve stavebním průmyslu nás čeká i v roce 2012. Jeho další rozvoj závisí od více faktorů, mezi které mimo jiné patří vývoj situace okolo evropské dluhové krize, anebo i postoj nové slovenské vlády k investicím v tomto sektoru,“ říká Ľuboš Vančo, Managing Partner KPMG na Slovensku. Vývoje se obávají zejména střední a malé firmy. „Nedá se jednoznačně určit, zda slovenské stavebnictví má to nejhorší za sebou. Přestože na Slovensku byly vysoutěženy velké tendry v oblasti dopravních staveb, ceny jsou hodně napjaté z hlediska nepředvídatelné inflace a dalšího vývoje,“ říká zástupce jedné z velkých společností, Vlastislav Šlajs, generální ředitel Strabag SK. Stejně jako u vývoje celého stavebního trhu ale stavaři věří, že už v roce 2013 by se tržby měly vrátit k růstu.

Propad sebedůvěry stavebních firem, který byl způsoben říjnovým pádem slovenské vlády, se už vstřebal a sebedůvěra se vrátila opět na srpnové hodnoty. Aktuálně tak překonání konkurence očekává 56 % stavebních firem, v srpnu loňského roku to bylo 61%, zatímco v listopadu jen 36 %.

Vytíženost kapacit stavebních společností se aktuálně propadla na 58 %, pro srovnání v listopadu se pohybovala na úrovni 75 %. I přesto, že na tento výsledek má vliv aktuální mimosezóna, jde o velmi nízkou hodnotu vytíženosti kapacit firem, která je dlouhodobě neudržitelná. Firmy tak budou muset letos buď vytíženost zvýšit, nebo redukovat své kapacity, jinak jim hrozí zánik. „Vlivem citelného nárůstu fyzického objemu stavebních prací na projektech infrastruktury ale i očekávaného mírného růstu v sektoru pozemních staveb, bude růst využití stavebních kapacit firem a živnostníků,“ myslí si Dušan Šamudovský, generální ředitel Doprastavu, vzápětí však připojuje obavu z toho, že firmy budou hlavně na infrastrukturních projektech pracovat za takové ceny a pod takovými smluvními riziky, které způsobí velké problémy nejen velkým firmám, ale i jejich subdodavatelům. „K růstu fyzického objemu práce tedy dojde určitě, ale bez odpovídajícícho finančního vyjádření,“ dodává Dušan Šamudovský.

Za nejefektivnější způsob výběru dodavatelů podle Kvartální analýzy slovenského stavebnictví 02/2012 velké společnosti považují výběrová řízení, malé a střední firmy se spoléhají na dlouhodobé kontakty. Klíčovým kritériem při výběru jsou cena a zkušenosti dodavatele. Miroslav Lapunik, obchodní ředitel Metrostavu SK zmiňuje vícero hlavních ukazatelů: „Klíčové jsou především zkušenosti s předmětem dodávky, reference z předchozí spolupráce, cena, termín realizace, nabídka alternativních řešení a akceptace smluvních a platebních podmínek.“ Nejméně důležitým kritériem je podle výsledků výzkumu velikost dodavatelské firmy.

Nejnovější informace a diskusi s představiteli Vlády SR a generálními řediteli až 180 stavebních společností přinese Setkání lídrů slovenského stavebnictví 2012, které se koná 30. května v hotelu Kempinski Bratislava (více na www.studieStavebnictvi.cz).

Kvartální analýza slovenského stavebníctví 2/2012 je v plné verzii ke stažení zdarma na internetových stránkách společnosti CEEC Research www.studieStavebnictvi.cz, kde je možné také získat více informací.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VIDEO: Pasivní dům lze postavit už za čtyři dny, ukázal stavební veletrh (34x)
Zhruba šedesát tisíc návštěvníků zavítalo na konci dubna do Brna na tradiční stavební veletrhy. Kromě nových stavebních ...
V České republice otevřeli moderní vývojové a konstrukční centrum V České republice otevřeli moderní vývojové a konstrukční centrum (23x)
Pro 200 techniků je připraveno místo v novém vývojovém a konstrukčním centru, které otevřeli ve společnosti Huisman Kons...
14. konference Ocelové konstrukce 2012 Karlova Studánka14. konference Ocelové konstrukce 2012 Karlova Studánka (21x)
Pouhé tři měsíce na přípravu měli v letošním roce, kvůli změně majitele společnosti SEKURKON, s.r.o., noví organizátoři ...

NEJlépe hodnocené související články

AČSZ – Ústav strojírenské technologie na Fakultě strojní ČVUT v Praze se stal novým přidruženým členem asociaceAČSZ – Ústav strojírenské technologie na Fakultě strojní ČVUT v Praze se stal novým přidruženým členem asociace (5 b.)
Udržitelný rozvoj strojírenských technologií na Fakultě strojní ČVUT v Praze....
VIDEO: Pasivní dům lze postavit už za čtyři dny, ukázal stavební veletrh (5 b.)
Zhruba šedesát tisíc návštěvníků zavítalo na konci dubna do Brna na tradiční stavební veletrhy. Kromě nových stavebních ...
AZ Tower – Brněnská dominanta zdárně rosteAZ Tower – Brněnská dominanta zdárně roste (5 b.)
Území kolem ulic Heršpická a Pražákova, jižně od brněnského historického centra, zatím stále dominuje prosklená budova M...

NEJdiskutovanější související články

Výrobce modulových staveb Touax uspořádal svůj první golfový turnajVýrobce modulových staveb Touax uspořádal svůj první golfový turnaj (1x)
Výrobce modulových staveb Touax uspořádal v úterý 22. května první golfový turnaj pro své obchodní partnery. Na hřišti G...
LOPin.cz – nová příležitost pro prezentaci firem na oborové sociální sítiLOPin.cz – nová příležitost pro prezentaci firem na oborové sociální síti (1x)
Portál LOPin.cz je určen především stavebním a dodavatelským firmám, jako jsou sklenáři, fasádníci, výrobci profilů a rá...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice