KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Skelet administrativní budovy z ocelové konstrukce

Skelet administrativní budovy z ocelové konstrukce

Publikováno: 19.7.2006, Aktualizováno: 21.2.2010 23:42
Rubrika: Zajímavosti

Popisovaná novostavba administrativní budovy s hlavní nosnou ocelovou konstrukcí se nachází v pražské městské části Zličín v areálu obchodu a služeb nedaleko nákupního komplexu. Objekt bude využíván jako sídlo firmy, částečně k pronájmu kancelářských a obchodních prostorů. Třípatrový klimatizovaný objekt o užitné ploše 1.500 m2 má v každém podlaží kancelářské prostory a sociální zázemí.

Hlavní nosnou konstrukcí objektu (se středovým komunikačním prostorem) je ocelový skelet prostorového charakteru o půdorysném rozměru 24 × 22 m s výškou atiky +10,9 m. Sloupy nosného skeletu jsou v rastru 6 × 6, resp. 6 × 4 a 4 × 4 m. Základním nosným profilem sloupů, nosníků a stropnic ocelové konstrukce jsou I-profily svařované z plechů. Celková tuhost objektu je zajištěna stěnovými ztužidly a vodorovnými železobetonovými monolitickými deskami betonovanými do trapézových plechů o výšce vlny 40 mm, které jsou ke stropním nosníkům „přistřeleny“. Materiálem, použitým pro dílce nosného ocelové skeletu, je výhradně ocel S235. Pro montážní spojení jednotlivých dílců ocelové konstrukce je využito především šroubové spojení.


Axonometrie – administrativní budova

OPLÁŠTĚNÍ
Obvodový plášť severovýchodní a jihovýchodní stěny je ze sendvičovýchpanelů s minerální plstí tloušťky 100 mm s krytým spojem zámků panelů ve světle béžovém odstínu. Otvory jsou v této části objektu osazeny plastovými okny s tmavě modrými rámy. Severozápadní a jihozápadní stěna je opláštěna kombinací fasády (systém sklo – hliník) z tmavomodrých fasádních profilů a modrošedého zavěšeného keramického obkladu. Výplně otvorů v zavěšené fasádě jsou osazeny hliníkovými okny, opět v tmavomodrém odstínu. Jihozápadní stěna je ve 2. a 3. nadzemním podlaží doplněna o obloukový balkon s nerezovým zábradlím (matově leštěným).
Dvouplášťová plochá střecha s odvodem dešťové vody zaatikovým titanzinkovým žlabem, obíhajícím obrubník střešního světlíku, je provedena následujícím způsobem:

K nosné stropní ocelové konstrukci je přikotven trapézový plech s betonovou monolitickou deskou z keramzitbetonu. Skladba střešního pláště pokračuje distančními tenkostěnnými profily zajišťujícími příslušný spád střechy, vodovzdornou překližkou tl. 10 mm, tepelnou izolací s minerální plstí o tl. 140 mm a 1,5mm hydroizolační fólií. Středový komunikační prostor je prosvětlen střešním rozměrným obloukovým světlíkem v systému sklo – hliník v tmavomodrém odstínu zasklívacích profilů. Půdorysné rozměry světlíku jsou 8 × 10 m. Zasklení tvoří dvojsklo s koeficientem prostupu tepla U = 1,4 W/m2K. V čele světlíku jsou dvířka pro obsluhu vzduchotechnických zařízení umístěných na střeše objektu.

VNITŘNÍ KONSTRUKCE
Vnitřní nenosné konstrukce, rozdělující interiér na jednotlivé místnosti, jsou navrženy zejména ze sádrokartonových příček – a to jak v běžném, tak i v požárně odolném provedení. Mezi jednotlivými zasedacími místnostmi jsou prosklené vnitřní příčky. Podhledy jsou jednak sádrokartonové, jednak akustické. Sádrokartonové jsou provedeny v méně exponovaných místnostech (například sklady, sociální a technické zázemí). V kancelářích a zasedacích místnostech je podhledová konstrukce navržena z akustického materiálu se zvýšeným zvukovým útlumem.


Pohled od komunikace (ilustrační foto) 

ARCHITEKTONICKÝ DETAIL – OCELOVÉ SCHODIŠTĚ
Velice výrazným interiérovým architektonickým prvkem je víceramenné schodiště uprostřed objektu. Mramorové schodišťové stupně jsou vynášeny patrovými rámy po obou stranách schodiště. Rámy jsou ukotveny do podlahové desky a k nosnému skeletu v jednotlivých podlažích objektu, v úrovni „mezipodest“ jsou dále ztuženy vodorovnými nosníky. Zábradlí schodiště je kombinace nerezových madel a sloupků se skleněnou výplní. Jak již bylo uvedeno, vnitřní interiérové schodiště je příjemně prosvětleno střešním světlíkem.

Nosný ocelový skelet včetně schodiště je opatřen protipožárním nátěrem (R 45D1, resp. poslední nadzemní podlaží a nosné konstrukce světlíku R 30D1). Příčky okolo komunikačního středového prostoru jsou uvažovány jako únikové cesty a jsou provedeny s požární odolností EI 30D1, resp. ve 3. NP s EI 15D1. Skladba jednotlivých podlaží zajišťuje požární odolnost REI 45D1. Pro odvětrání chráněné únikové cesty jsou ve svislých částech střešního světlíku otvory, které jsou opatřeny zařízením pro automatické otevření, pokud kouřová čidla indikují požár. Otevíraní otvorů ve střešním světlíku je současně zajištěno i spínači pro ruční otevírání na chodbě každého podlaží.

Objekt administrativní budovy je oplocen na hranici pozemku strojovým drátěným pletivem ukotveným na ocelových sloupcích. Vnitřní prostor areálu, kde je parkoviště pro osobní automobily, je osvětlen sloupovými jednolampovými svítidly s výbojkovým zdrojem. Ostatní volné plochy jsou zatravněny, resp. osázeny křovinami o výšce min. 0,5 m a stromky se zapěstovanou korunou o výšce min. 2,5 m.

The article talks about a new administrative building in Prague, whose framework is a steel construction. The three floor object has an area of 1.500 m2. The ground plan size of the hall is 24 × 22 m with a height of the loft +10,9 m. The basic bearing profile of steel constructions are welded profiles from metal I beams. The material used for parts of the bearing steel skeleton is solely steel S235. Assembly connection of individual sections is mostly done by screwed connections.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (300x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (93x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (69x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice