KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Scia Steel a Scia Precast – softwarová řešení pro výrobu ocelových konstrukcí a železobetonových prefabrikátů

Scia Steel a Scia Precast – softwarová řešení pro výrobu ocelových konstrukcí a železobetonových prefabrikátů

Publikováno: 8.8.2011
Rubrika: Projektování

Softwareová společnost Nemetschek Scia, známá na našem trhu především svými produkty NEXIS a Scia Engineer se vedle CAE software věnuje také oblasti CIM. Zde se pak specializuje na dvě hlavní oblasti – software pro výrobu ocelových konstrukcí Scia Steel a software pro výrobu železobetonových prefabrikátů Scia Precast.

Scia Steel a Scia Precast – integrované řešení pro výrobu ocelových konstrukcí nebo železobetonových prefabrikátů.

Každý výrobce ocelových konstrukcí nebo železobetonových prefabrikátů musí v průběhu projektu řídit a sledovat velké množství procesů. Scia Steel i Scia Precast obsahují SQL databázový server NemBIM, který ukládá veškerá data všech současně běžících projektů a umožňuje propojení jednotlivých projektových nástrojů jako je např. plánování projektů, sledování rozpracovanosti projektu, evidence veškeré projektové dokumentace, kontrola nákladů apod.

BIM koncept, uplatněný v aplikacích Scia Steel a Scia Precast, vychází z umístění veškerých dat projektu do jedné databáze, jejíž části jsou následně využívány všemi procesy návrhu a výroby:

  • CAE – výpočty a dimenzování v software Scia Engineer,
  • CAD OK – dílenská dokumentace OK libovolného formátu – TEKLA, Advance Steel, Bocad atd. (Scia Steel),
  • CAD prefabrikáty – veškerá dokumentace, včetně výkazu materiálu v software Allplan Precast (Scia Precast),
  • CIM/MRP OK – tok materiálu (tyče, plechy, spojovací prostředky a volné položky), skladová hospodářství, výkazy materiálu, optimalizaci řezání profilů a vypalování plechů, včetně řízení NC strojů, logistika vyrobených dílců (Scia Steel),
  • CIM/MRP prefabrikáty – tok materiálu (beton, výztuž, spojovací prostředky), skladová hospodářství, včetně řízení NC robotů ukládajících výztuž (Scia Precast),
  • ERP/CRM – finance a řízení podnikových zdrojů a vztahů se zákazníky.

Prostřednictvím Scia NemBIM serveru jsou řízeny veškeré procesy projektu od návrhu až po montáž na staveništi. Veškerá data od 3D modelu, přes výkresy a výpis materiálu, až po detailní popisy operací na každé položce či prefabrikátu jsou uložena v databázi.

SCIA STEEL A SCIA PRECAST OBSAHUJÍ NÁSLEDUJÍCÍ SOUČÁSTI:

Master Scheduler – umožňuje multiprojektové plánování zdrojů,
Steel nebo Precast Manager – provádí kompletní řízení toků materiálu včetně skladových hospodářství, má několik částí:

  • Technical Information Manager – prostřednictvím grafické reprezentace modelu lze sledovat status projektu, včetně jednotlivých částí a veškerých dat až do úrovně položek – výkresů, souborů, stavu rozpracovanosti, dne výroby, dne dodání na stavbu k montáži atd.
  • Assembler – je součástí Technical Information Manageru, umožňuje vizualizaci výrobních, dopravních a montážních fází projektu.
  • Production Planner – plánování výroby, založené na popisu veškerých operací definovaných na položkách nebo prefabrikátech na základě načtených CAD výkresů. K dispozici je grafická reprezentace celé výroby, výrobních jednotek i jednotlivých dílců OK nebo železobetonových prefabrikátů včetně detailních informací.
  • Warehouse Manager – slouží ke správě interních skladů materiálu, na základě informací z Master Scheduler a Production Planner porovná informaci o materiálu potřebném pro výrobu a materiálu na skladě a zasílá do ERP systému informace o tom jaký materiál se má nakoupit.
  • CNC Manager – slouží k přípravě a generování instrukcí pro NC stroje na základě maker umožňujících převod CAD dat na NC data, včetně dělení profilů a pálení plechů s optimalizací pro minimalizaci odpadu (Scia Steel) nebo slouží k přípravě NC dat pro roboty svařující a ukládající výztuž do prefabrikátů (Scia Precast).
  • Production Acceptance Manager – umožňuje řízení výrobního akceptačního procesu, pokud položka Ok nebo železobetonový prefabrikát nejsou schváleny, vrací se zpět do plánovacího procesu a musí být vyrobeny znovu.
  • Progress Manager – slouží k evidenci dosaženého stavu výroby, ať z hlediska celého projektu nebo jednotlivé položky OK či železobetonového prefabrikátu.
  • Delivery Manager – slouží k plánování dopravy vyrobených dílců OK či železobetonových prefabrikátů na staveniště v závislosti na montážní fázi a použitém dopravním prostředku.
  • Erection Manager – má na starosti počítačovou simulaci montáže, včetně jednotlivých fází. K dispozici je grafická kontrola s výpisem dílců OK či železobetonových prefabrikátů ve fázi montáže a výkresů.
  • Reporting Manager – k dispozici je speciální nástroj pro tvorbu dokumentace, který umožňuje libovolné druhy výstupů včetně grafických, k výstupním dokumentům lze mít přístup i prostřednictvím internetu.

Integrace s ERP/CRM systémy – na rozdíl od standardních ERP systémů, které pracují pouze s čísly je Scia řešení založeno na 3D grafické informaci, tím zcela převyšuje běžná ERP řešení, pro oblast CRM, pak je možno provést libovolnou integraci se Steel nebo Precast Managerem.

Při určité velikosti a skladbě výroby ocelových konstrukcí nebo železobetonových prefabrikátů je nezbytné kvalitní plánování a řízení všech procesů, vedoucí k růstu produktivity, snižování nákladů a zvyšování kvality výroby.

Scia Steel a Scia Precast představují ojedinělé softwarové řešení založené na BIM konceptu centrálního úložiště dat a sdílení těchto dat veškerými nezávislými aplikacemi. Scia Steel a Scia Precast tvoří integrovaný systém, který svojí otevřenou koncepcí přináší kompletní 3D model konstrukce nejen do fáze návrhu a dimenzování konstrukce, ale i do plánování a řízení výroby, dopravy prvků konstrukce na staveniště a jejich montáže, ale umožňuje navíc i využití stávajícího software výrobců a jeho začlenění do otevřené platformy Scia řešení.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Bim KonceptPP Manager OKHarmonogram výroby pro výrobní linku OKPP Manager PrefaVýrobní linka OKVýroba dutinových panelů

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (254x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Numerický model Z vaznic za požáruNumerický model Z vaznic za požáru (111x)
Při návrhu ocelových za studena tvarovaných prvků v konstrukci je často důležité zohlednit jejich únosnost při požáru. P...
Oceli s vyšší pevností jsou předpokladem udržení konkurenceschopnosti ocelových konstrukcí (66x)
Vývoj v oblasti výroby konstrukčních ocelí směřuje všeobecně k významnému zvyšování jejich pevnosti. I na našem trhu jso...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice