KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Scia Engineer a Frilo Statika – software pro statiku stavebních konstrukcí

Scia Engineer a Frilo Statika – software pro statiku stavebních konstrukcí

Publikováno: 26.11.2010
Rubrika: Projektování

Společnost SCIA CZ, s. r. o., známá v České a Slovenské republice jako výrobce a distributor nejrozšířenějšího systému pro analýzu a statické posouzení stavebních konstrukcí Scia Engineer přichází s nejnovější verzí software Scia Engineer 2010.1. Scia Engineer 2010.1 je ve znamení dalšího rozvoje implementace Eurokódů v software.

Eurokódy jsou v systému Scia Engineer podporovány již dlouhou dobu, novinkou ve verzi 2010.1 jsou implementace Národní příloh řady členských států. Národně stanovené parametry a alternativní metody jsou nedílnou součástí programu. Výchozí nastavení vztahující se k Národní příloze konkrétního státu lze editovat.

Jsou podporovány Národní přílohy následujících zemí – Česká republika, Slovensko, Německo, Rakousko, Francie, Velká Británie, Belgie, Nizozemí a Finsko. V dalších verzích Scia Engineer budou následovat Národní přílohy dalších zemí unie.

Software Scia Engineer obsahuje ve verzi 2010.1 také množství nových funkcí a vylepšení.

ZATĚŽOVACÍ PANELY
Scia Engineer definuje zatěžovací panely jako pomocné entity roznášející zatížení na nosné prvky konstrukce. Verze 2010.1 zavádí nový typ zatěžovacího panelu. Roznos zatížení je založen na metodě konečných prvků.

Hlavními vlastnostmi zatěžovacího panelu jsou:

  • Možnost použít všechny typy silového zatížení definované ve Scia Engineer.
  • Zatížení je rozneseno do okrajů (nosníky, podpůrné stěny).
    – ve všech směrech,
    – ve směru lokální osy x nebo y včetně uživatelem zadané tolerance pro odklon okraje.
  • Automatické vyhledání elementů konstrukce, podpírajících zatěžovací panel.
  • Uživatel může ručně nebo automaticky vyloučit některé prvky jako nenosné.
  • Možnost zvýraznit konstrukční prvky spojené se zatěžovacím panelem.

NÁSTROJE PRODUKTIVITY
Nástroje produktivity představují sadu nástrojů zaměřených na celkové zvýšení produktivity. Známé nástroje byly rozšířeny o další možnosti:

• 3D kótovací čáry s otevřenou knihovnou předdefinovaných stylů.
• Podlaží a 2D čárový rastr, které mohou výrazně usnadnit jak modelování, tak vyhodnocení výsledků, nemluvě o jejich významu pro přípravu výkresů a přehlednou prezentaci modelu.
• Okno modelu, které odděleně zobrazí požadovaný řez (půdorys) modelem.
• Nový správce čárových rastrů navržený pro 2D i 3D rastry umožňuje snadné zapínání a vypínání rastrů a jejich viditelnost v projektu.

INTEROPERABILITA – VYLEPŠENÍ V TEKLA INTERFACE
Tekla interface byl vylepšen pro verze 15 a 16, kde jsou nově podporovány např. náběhy a svařované průřezy.

NELINEÁRNÍ KŘÍŽENÍ
Program obsahuje otevřenou knihovnu typů kloubů, jejichž parametry lze definovat předem a pak je přiřadit jednotlivým místům křížení. Tuhost křížení může být i nelineární.

VYLEPŠENÉ ZADÁNÍ DESEK S PROMĚNNOU TLOUŠŤKOU
Tloušťku lze měnit ve směru jak globální, tak lokální osy a u kruhových desek i radiálně.

NÁVRH PILOT PODLE EUROKÓDŮ
Piloty se zadávají jako specifický typ podpory. Profily zeminy se generují z dat o kuželové penetrační zkoušce. Lze provádět návrh a posouzení nosných pilot podle Eurokódů.

AUTOMATIZOVANÉ VÝKRESY KONSTRUKCÍ
Scia Engineer nabízí jednoduchou, rychlou a automatizovanou generaci výkresů ze zadaného modelu. Kromě automatizované generace výkresů je ve Scia Engineer k dispozici také sada základních kreslicích nástrojů pro úpravy vygenerovaných výkresů. Lze také předem definovat styly a vytvářet tak výkresy s jednotným vzhledem.

  • Půdorysy a řezy
    Každý půdorys a řez obsahuje všechny informace potřebné pro automatickou generaci výkresu. Řezy mohou být svislé nebo obecně nakloněné.
  • Výkresy
    Každý výkres je zobrazen v samostatném 2D okně, které slouží zároveň jako editor výkresu. Po automatické generaci obsahu výkresu lze připojit automatické kóty a popisky. Lze použít i funkce pro ruční kótování a zadání popisek. Další důležitou vlastností je přímá dostupnost citovatelných parametrů entit v okně výkresu.
  • Prostředí výkresu
    Vygenerované výkresy lze v měřítku přímo vložit do prostředí výkresu. Lze kombinovat různé řezy a tabulky dokumentu. Export do DWG a PDF jsou dvě z mnoha možností výstupu.
  • Dynamická aktualizace výkresů
    Je zcela běžné, že některé detaily v modelu se mění, až při finálním dokončování projektu kdy již byly vyrobeny výkresy. Automatizované výkresy konstrukcí lze ve Scia Engineer snadno aktualizovat. Jakékoli ručně přidané entity na výkresu (kóty, čáry, popisky) jsou při aktualizaci zachovány. Pokud se automatizované výkresy konstrukcí dokončují v jiném specializovaném kreslicím programu (CAD), je i v takovém případě k dispozici efektivní cesta k řešení změn v modelu. Výkresy lze exportovat ze Scia Engineer do DWG a do kreslicího programu je lze načíst jako externí referenci.
  • Firemní předdefinované styly
    Automatizované výkresy konstrukcí obsahují sadu předdefinovaných knihoven pro popisky, kóty a šrafování. Spolu vytvářejí pravidla pro kreslení a určují styl zobrazení modelu. Pravidla pro kreslení také obsahují automatické popisky prvků konstrukce, což redukuje množství práce, která musí být provedena ručně.

Společnost SCIA CZ, s. r. o. rozšiřuje rovněž nabídku svých produktů o samostatné programy specializované na konkrétní typy úloh. Mnoho projekčních a statických kanceláří potřebuje vedle komplexního 3D software také nástroje pro rychlé a snadné výpočty jednoduchých konstrukcí – spojitý nosník, sloup, průřez, atp. Ne vždy je totiž komplexní softwarový systém vhodným nástrojem pro jakýkoliv projekt. Pokud je řešená úloha velmi jednoduchá nebo příliš specifická je mnohem vhodnější použít pro její řešení samostatný program s jednoduchým ovládáním a přehlednými výsledky.

Proto se společnost SCIA CZ, s. r. o. rozhodla pro distribuci osvědčeného software německé firmy Fridrich a Lochner (FriLo). FriLo se specializuje na samostatné programy pro specifické výpočty v různých oblastech statiky.

FriLo je přední dodavatel tohoto typu software v Německu:

  • FriLo má vice než 30 let zkušeností a dominantní postavení v tomto druhu software na trhu v Německu.
  • FriLo klade velký důraz na snadnou použitelnost s orientací na praktické požadavky inženýrů.
  • FriLo Statika nabízí přibližně 100 modulů aplikovatelných ve více než 10 oblastech statiky.
  • Výstupem programů FriLo Statika je vždy kompletní a podrobný dokument.
  • Moduly FriLo Statika jsou doplňkem k software Scia Engineer.
  • V software FriLo Statika jsou implementovány Eurokódy, včetně Národních příloh pro různé země.

SCIA CZ, s. r. o. nyní nabízí šest modulů FriLo Statika z celkových cca 100. V blízké budoucnosti budou k dispozici další samostatné moduly FriLo Statika pro ocelové, betonové a dřevěné konstrukční prvky, včetně modulů pro zakládání, střechy, jeřábové dráhy, apod. K dospozici tak bude celý soubor samostatných programů pro specifické výpočty.

Nadále bude tedy společnost SCIA CZ, s. r. o. pro statiky a projektanty v České a Slovenské republice dodávat nejen komplexní systém Scia Engineer, ale i doplňující programy pro specifické výpočty v různých oblastech statiky Frilo Statika.

Scia Engineer and Frilo Statika – software for Statics of Engineering Structures
The company SCIA CZ, s. r. o., famous in the Czech and Slovak Republic for production and distribution of the wide-spread system for analysis and static assessment of engineering structures from Scia Engineer is launching the latest version of the software Scia Engineer 2010.1. Scia Engineer 2010.1 is further developing the Eurocode implementation in the software. The company SCIA CZ, s. r. o. Is also widening its product portfolio by separate programmes specialized in specific type of tasks. Therefore, the company SCIA CZ, s. r. o. has decided to distribute the well-established software from the German company Fridrich and Lochner (FriLo). FriLo specializes in separate software for specific calculations in various areas of statics.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Scia Engineer – výšková budovaAutomaticky generované výkresyFrilo statika – sloup B5

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (235x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (93x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420 (66x)
Ekonomika stavebního díla je dnes velmi důležitým parametrem. Svařované příhradové střešní vazníky vždy byly a i v souča...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice