KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2012    Rychlé a snadné řešení pro zvýšení účinnosti těsnicího systému určené pro průmyslové využití

Rychlé a snadné řešení pro zvýšení účinnosti těsnicího systému určené pro průmyslové využití

Publikováno: 20.3.2012
Rubrika: 2012

SKF SPEEDI-SLEEVE je dobře známé řešení, které umožňuje opravit opotřebovaný povrch hřídelů bez jejich demontáže či použití těsnění jiných rozměrů a současně vytvoří vynikající těsnicí plochu. Nyní skupina SKF vyvinula novou generaci pouzder SKF SPEEDI-SLEEVE, která ještě zvyšují výkonnost těsnicího systému.

Pokud má hřídelový těsnicí kroužek zajistit účinné utěsnění, musí se dotýkat hladké a kruhové plochy – těsnicí plochy. Je-li těsnicí plocha opotřebovaná, těsnění neplní svou funkci, která spočívá v zadržení maziva a zabránění průniku nečistot do uložení. Jakmile jsou částice nečistot zachyceny pod těsnicím břitem, těsnicí plocha je typicky poškozena vydřením drážky, což se projeví netěsností těsnicího systému. Prostá výměna těsnění však nestačí a oprava hřídele zpravidla vyžaduje rozebrání stroje, aby bylo možné hřídel přebrousit anebo opravit navařením. Při použití pouzder SKF SPEEDI-SLEEVE tato oprava hřídele odpadá.

Osvědčené rychlé a jednoduché řešení
Pouzdra SKF SPEEDI-SLEEVE nabízejí výrazné výhody ve srovnání s opravou, při níž je nutné hřídel demontovat a obrobit, zatímco při použití těchto pouzder není nutné povrch hřídele opravovat. Pouzdro se jednoduše nalisuje do provozní polohy na opotřebované místo, a tak vytvoří odpovídající těsnicí plochu. Celá operace zabere jen několik minut.

U nového zařízení lze dosáhnout významných úspor, pokud namontujete pouzdro SKF SPEEDI-SLEEVE na hřídel nového stroje, protože požadavky na povrch hřídele jsou v takovém případě méně přísné a může být dosaženo delší životnosti těsnicí plochy.

Nová generace
Nová generace pouzder SKF SPEEDI-SLEEVE je vyrobena ze speciální nerezové oceli výrobním postupem, který vytvoří optimalizovaný těsnicí povrch zabraňující opotřebení pouzdra i těsnicího břitu. Speciální materiál umožňuje dosáhnout vyšší pevnosti a vynikající tažnosti pouzdra. Téměř neviditelné prolisy v povrchu pouzdra zadržují mazivo na hřídeli, a tedy zabraňují běhu těsnění na sucho, které by jinak vedlo k jeho následnému nadměrnému opotřebení.

Použití pouzdra SKF SPEEDI-SLEEVE ve spojení s hřídelovým těsnicím kroužkem SKF přináší zákazníkům výhodu trvalé a současně vyšší odolnosti těsnicího systému. To jim umožňuje lépe plánovat údržbu a přesněji předvídat životnost systému za provozních podmínek.

Výsledky zkoušek
Pouzdra SKF SPEEDI-SLEEVE nové generace prošla zkouškami odolnosti proti oděru v silně znečištěných prostředích. Při testech, které trvaly 500 hodin, byl používán hrubý i jemný prach. Výkonnost těsnicího systému byla ověřena zkouškou, která trvala 2000 hodin. Oba testy probíhaly při obvodových rychlostech až 8,7 m/s. Za takových podmínek pouzdra SKF SPEEDI-SLEEVE nové generace vykázala vyšší odolnost proti oděru v testu abrazivní kontaminace nejméně 1,5 krát než pouzdra předcházející generace. V průběhu zkoušky životnosti snížila pouzdra nové generace opotřebení těsnicí plochy a také kolísání rychlosti opotřebení přibližně o 30%. Toto snížení zlepšuje spolehlivost těsnicího systému, a také přesnost předpovědí životnosti systému.

Široké možnosti použití
Pouzdro SKF SPEEDI-SLEEVE představuje zavedené řešení pro průmyslové převodovky a průmyslová elektrická zařízení, jako např. hřídele motorů, stavební a zemědělské stroje, průmyslová čerpadla a zařízení pro těžký průmysl, např. doly a zpracování nerostů.

V aplikacích průmyslových převodovek poskytuje tento těsnící systém rychlé a snadné řešení údržby a zajištění hospodárnosti po celou dobu životnosti zařízení. Zvýšená výkonnost těsnicího systému prodlužuje střední dobu bezporuchového provozu (MTBF). Náklady na zařízeni po celou dobu životnosti jsou sníženy zjednodušenými postupy údržby a navíc je celý systém včetně ložisek a ozubených kol lépe chráněn.

Použití pouzder SKF SPEEDI-SLEEVE ve stavebních a zemědělských strojích přináší vyšší produktivitu a spolehlivost zařízení ve spojení se snížením celkových nákladů a prodloužením střední doby bezporuchového provozu (MTBF). Na dosažení těchto výhod se podílí především možnost provádět opravy přímo v provozu, vyšší výkonnost těsnění a snížení nákladů na opravy. V běžném stavebním stroji se nachází cca 15 míst, na něž lze namontovat pouzdra SKF SPEEDI-SLEEVE – zpravidla to jsou všechny díly hnacího ústrojí/převodů, a tedy nabízejí konečnému uživateli nezanedbatelné výhody.

V průmyslových elektrických strojích lze pouzdra SKF SPEEDI-SLEEVE namontovat na každý motor. Pouzdra přispějí k prodloužení střední doby bezporuchového provozu (MTBF) díky zvýšení výkonnosti těsnicího systému. V průmyslových čerpadlech se pouzdra mohou podílet na snížení výrobních nákladů, protože vytvoří vynikající těsnicí plochu bez nároků na nákladné obrábění hřídelů.

V průmyslových odvětvích, jako např. v dolech, při zpracování nerostů a v cementárnách, nacházejí pouzdra SKF SPEEDI-SLEEVE uplatnění v drtičích, dopravnících, motorech, reduktorech, ventilátorech, průmyslových převodovkách a čerpadlech. V těchto zařízeních zajišťují zvýšenou produktivitu a ziskovost díky sníženým nárokům na údržbu a nižším nákladům na opravy spolu se schopností lépe plnit požadavky a předpisy na ochranu životního prostředí. Lepší těsnicí systém a možnost plánovat údržbu s vyšší přesností omezuje únik maziva do okolí na nejmenší možnou míru.

Pouzdra SKF SPEEDI-SLEEVE jsou rovněž nabízena v provedení SKF SPEEDI-SLEEVE Gold, které je určeno pro prostředí s vyššími nároky na odolnost proti abrazi a aplikace, v nichž jsou používána těsnění vyrobená z plněného PTFE.

Standardní nabídka pouzder SKF SPEEDI-SLEEVE pokrývá průměry hřídelů od 11,99 mm do 203,33 mm. Pro hřídele větších průměrů SKF také nabízí pouzdra pro opravu poškozeného povrchu hřídele od průměru 221,15 mm do 1143 mm.

V případě použití hřídelového těsnicího kroužku o průměru do 203 mm mohou pouzdra SKF SPEEDI-SLEEVE zlepšit výkonnost těsnicího systému a nabídnout rychlé a úsporné řešení údržby.

Shrnutí
Pouzdra SKF SPEEDI-SLEEVE nové generace umožňují zlepšit spolehlivost těsnicího systému. Použití těchto pouzder ve spojení s hřídelovými těsnicími kroužky SKF nabízí zákazníkům výhodu trvalé a současně vyšší odolnosti těsnicího systému. To jim umožňuje lépe plánovat údržbu a přesněji předpovídat životnost systému za provozních podmínek.

SKF je přední světový dodavatel ložisek, těsnění, mechatronických řešení a mazacích systémů. Svým zákazníkům dále nabízí technickou podporu, údržbu, poradenství v oblasti strojního inženýrství a školení. Díky síti 15 tisíc distributorů má SKF obchodní zastoupení ve více než 130 zemích světa. Tržby skupiny se 41 172 zaměstnanci v roce 2009 činily 56 227 milionů švédských korun. www.skf.com.


Zdroj: SKF Ložiska, a.s.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

VIDEO: Pasivní dům lze postavit už za čtyři dny, ukázal stavební veletrh (33x)
Zhruba šedesát tisíc návštěvníků zavítalo na konci dubna do Brna na tradiční stavební veletrhy. Kromě nových stavebních ...
V České republice otevřeli moderní vývojové a konstrukční centrum V České republice otevřeli moderní vývojové a konstrukční centrum (23x)
Pro 200 techniků je připraveno místo v novém vývojovém a konstrukčním centru, které otevřeli ve společnosti Huisman Kons...
14. konference Ocelové konstrukce 2012 Karlova Studánka14. konference Ocelové konstrukce 2012 Karlova Studánka (21x)
Pouhé tři měsíce na přípravu měli v letošním roce, kvůli změně majitele společnosti SEKURKON, s.r.o., noví organizátoři ...

NEJlépe hodnocené související články

AČSZ – Ústav strojírenské technologie na Fakultě strojní ČVUT v Praze se stal novým přidruženým členem asociaceAČSZ – Ústav strojírenské technologie na Fakultě strojní ČVUT v Praze se stal novým přidruženým členem asociace (5 b.)
Udržitelný rozvoj strojírenských technologií na Fakultě strojní ČVUT v Praze....
VIDEO: Pasivní dům lze postavit už za čtyři dny, ukázal stavební veletrh (5 b.)
Zhruba šedesát tisíc návštěvníků zavítalo na konci dubna do Brna na tradiční stavební veletrhy. Kromě nových stavebních ...
AZ Tower – Brněnská dominanta zdárně rosteAZ Tower – Brněnská dominanta zdárně roste (5 b.)
Území kolem ulic Heršpická a Pražákova, jižně od brněnského historického centra, zatím stále dominuje prosklená budova M...

NEJdiskutovanější související články

Výrobce modulových staveb Touax uspořádal svůj první golfový turnajVýrobce modulových staveb Touax uspořádal svůj první golfový turnaj (1x)
Výrobce modulových staveb Touax uspořádal v úterý 22. května první golfový turnaj pro své obchodní partnery. Na hřišti G...
LOPin.cz – nová příležitost pro prezentaci firem na oborové sociální sítiLOPin.cz – nová příležitost pro prezentaci firem na oborové sociální síti (1x)
Portál LOPin.cz je určen především stavebním a dodavatelským firmám, jako jsou sklenáři, fasádníci, výrobci profilů a rá...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice