KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Rodinný dům Trigon Rose

Rodinný dům Trigon Rose

Publikováno: 16.8.2010
Rubrika: Zajímavosti

Rodinný dům Trigon Rose představuje atypický náhled na moderní bydlení, které se snaží dodržovat zákony přírody, její organičnost a rozmanitost, ale i zároveň je otevřené vizemi moderních invencí ze strany člověka, jak materiálům tak i novými možnostmi technologie. Je to také pokus o soulad potřeb mezi čím dál tím náročnějším člověkem a přírodou, co se týče její samotné existence.

IDEA A KONCEPT
Roli základního kamene projektu se ujala idea postavit dům z jednoho typu segmentu, který by se jako celek přibližoval chování „živého“ organismu a reagoval na podněty z okolního prostředí. Primárním elementem struktury byl vybrán trojúhelník, nejjednodušší obrazec, jež by usnadňoval sestavení domu z konstrukčního hlediska. V letním semestru 2009 jsem v ateliéru Flo(w) vytvořila ideový návrh, v němž jsem se především koncentrovala na formování struktury a na hledání ideálního tvaru domu. Nelehkým úkolem bylo zasadit dům na pozemek, avšak nejpřirozenějším řešením bylo nechat dům volně růst spolu s terénem. Odtud právě vzniklo jméno domu: [Trigon Rose] trigon – trojúhelník; rose – (minulý čas od angl. slova rise) růst, druhotně také slovo rose znamená růžici, jež trojúhelníková struktura vytváří.

POČÍTAČOVÉ ZPRACOVÁNÍ
V zimním semestru má práce nabrala nových obrátek. Ideový projekt bylo nutno rozvinout na bakalářskou práci, schopnou dokumentovat celý projekt. Bylo nezbytné řešit dům po konstrukční a statické stránce a také vybavení budovy po stránce technické. Tyto všechny aspekty začaly specifikovat a ovlivňovat finální podobu stavby. Bez možnosti počítačového zpracování v programu Grasshopper, plug-in for Rhinoceros by nebylo možné tento dům vůbec vytvořit, či dokonce zdokumentovat. Definování skriptu zabírá o hodně více času než klasické modelování v 3D programech, ale když už je napsán, velmi ulehčí práci s úpravou modelu. Díky skriptu se mohlo pracovat rychleji na změnách, které vzešly z konzultací s jednotlivými profesemi (statika, pozemní stavitelství, TZB).

NOSNÁ KONSTRUKCE
K vyřešení konstrukce domu, bylo stěžejní zodpovědět otázku, z jakého materiálu a jakým způsobem budou trojúhelníky k sobě sestaveny.

Obrátila jsem se opět na přírodu, abych si vytyčila zásadní body, kterých bych se chtěla nadále držet. Připomněla jsem si, že těžistěm projektu bylo vytvoření nosné konstrukce, která by rostla vzájemně s terénem. A právě ke zdůraznění této struktury, hlavně její nosné funkce bylo navrženo prosklení celého domu, aby kontakt mezi přírodou,domem a jeho obyvateli, byl co nejméně narušen a nedošlo tak k jejich úplnému oddělení. Otevření celého domu napomáhá měnit tvář interiéru a jeho atmosféru v každém okamžiku, v závislosti na pronikání slunečního světla a nasvícení interiéru z různých úhlů během dne a ročních obdobích.

Konstrukce pláště byla v samém závěru navržena z ohýbaných plechů, ze svařitelné oceli FR 30. Každý plech je zohýbán a svařen tak, aby vytvořil trojúhelníkový rám – základní prvek konstrukce. Tyto rámy jsou k sobě přišroubovány, aby je bylo možné v budoucnu vyměnit v případě poškození.

Zasklení domu je řešeno bezrámově, skla jsou upevněna na prostorových trojúhelnících a spáry jsou zatmeleny. Dům je zasklen až na spodní část, která je ze statického hlediska ztužena výplněmi ze sendvičových hliníkových plechů, mezi nimiž je uložena několika milimetrová vrstva aerogelu.

OCEL FR 30
Pro projekt byla vybrána svařitelná ocel FR 30 od firmy ThyssenKrupp. Tato ocel se vyznačuje vyšší požární odolností třídy F 30 po dobu 30 minut bez použití protipožárních nátěrů. Výhodou je vedle vyšší pevnosti za tepla i vyšší houževnatost. Ocel FR 30 se svařuje obvyklými procesy jako běžné konstrukční oceli a bez předehřevu. Vyrábí se jako tlusté plechy v tloušťkách 5–50 mm (v projektu jsou navržené plechy o tl. 5 mm, viz detaily níže) a šířích do 3 500 mm a dále jako běžné za tepla válcované stavební profily.

Tato ocel byla užita v kombinaci se sklem na konstrukci stavby dokončované administrativní budovy Dusseldorfu Stadttor, nebo na konstrukci haly chrámu Christus Pavillon na EXPO 2000 v Hannoveru.

STRUČNÝ POPIS DOMU
Rodinný dům se skládá ze tří pater. Suterén slouží jako samostatné zázemí pro technické zařízení budovy. Hlavní vstup do objektu je navržen na úrovni 2. NP. Toto patro je rozděleno na dvě zóny, klidovou (dva dětské pokoje) a společenskou (obývací pokoj, jídelnu a kuchyň). Hygienická zařízení a technická místnost se nacházejí uvnitř dvou buněk navrženého z corianu (DuPont). 1. NP slouží jako multifunkční ložnice rodičů. Použití corianu jako vybavení interiéru, podlahových a podhledových desek navozuje dojem kontinuálního tvaru bezespar. Interiéru dominuje jednota tří materiálu skla, oceli a corianu.

Family house Trigon Rose
Family House Trigon Rose is an exceptional example of modern housing, which seeks to respect the laws of nature, its organic nature and diversity, but is also an open vision of a modern invention of mankind, both from the standpoint of materials as well as new technological possibilities. This is also an attempt to balance the needs of an increasingly sophisticated mankind and nature with regard to its very existence. Weldable steel FR30 of company ThyssenKrupp was selected for the project. This steel has a higher fire resistance of class F 30 for the period of 30 minutes without the use of fire resistant coatings. In addition to the higher strength, the advantage is its higher resistance.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Pohled na dům z exteriéruObr. 2 – Vygenerování modelu, vkládání a reeditace vstupních parametrůObr. 3 – Konstrukční detaily fasády (konzultace – prof. Ing. Miloslav Pavlík, CSc., FA ČVUT)Obr. 4 – Půdorys 2. NPObr. 5a – Západní pohled Obr. 5b – Západní pohled a podélný řez

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (545x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (203x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
K navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah podle eurokódů (55x)
Problematika navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah doznala zrušením původních českých technických norem a jeji...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice