KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Rekonstrukce Vodárenské věže Na Výšinách zachovala všechny vrstvy historie

Rekonstrukce Vodárenské věže Na Výšinách zachovala všechny vrstvy historie

Publikováno: 16.7.2018
Rubrika: Zajímavosti

Původně sloužila k přečerpávání vody. Nyní zde má zázemí Dům dětí a mládeže. V přízemí bude umístěná mateřská školka. Při rekonstrukci Vodárenské věže na Výšinách stáli architekti před velkou výzvou – vrátit stavbě původní vzhled z konce 19. století a zároveň zachovat všechny vrstvy historie až do současnosti. Projekt se nyní uchází o titul STAVBA ROKU 2018. 

Vodárenská věž nedaleko Letenské pláně byla postavena v roce 1888 podle návrhu Jindřicha Fialky. V 50. letech minulého století zde vznikla přístavba pro školku a od 70. let stavbu využíval i Dům dětí a mládeže. Dětem bude věž Na Výšinách sloužit i nyní.

Zachovat vše, co přinesla historie

Architekt Petr Hájek se svým týmem zachovali při úpravách všechny vrstvy historie od založení věže až do současnosti. Nerozlišovali ani nekategorizovali. Výsledkem tohoto přístupu je stavba, která společně prezentuje kvalitu uměleckého řemesla a detailů různých období.

Vedle sebe zde jsou například fládrované okno z 19. století a dveře ze 70. let minulého století nebo hliníková okna z 21. století a bakelitové nebo ocelové kování. Vše je v prostorové koláži architektury tak, jak dílo vytvořil čas.

Pravděpodobně nejsložitější částí rekonstrukce věže bylo restaurování pískovcového schodiště, z něhož se za desetiletí užívání zachovalo jen torzo. Architekti museli při rekonstrukci spolupracovat s památkáři, protože celý areál byl v roce 1992 prohlášen za kulturní památku.

Prosvětlená knihovna

Zajímavostí stavby je Foucaultovo kyvadlo umístěné v hale hlavního schodiště. Tento pozoruhodný experiment prokazující otáčení Země kolem své osy byl poprvé proveden v pařížském Pantheonu kolem roku 1850, tedy relativně krátce před výstavbou letenské vodárenské věže.

Upraveno bylo také okolí věže. V areálu byla zrekonstruována historická památkově chráněná pumpa z 80. let 19. století, jež původně stála v Praze 2. Pumpa dostala nový nátěr. Městská část nyní s památkáři konzultuje obnovení dvou lamp, jež byly dříve její součástí.

Ve věži je zřízena knihovna. Knihy obklopují celou místnost ve dvou úrovních a přispívají tak ke klidné a přemýšlivé atmosféře. Pod okna, odkud přichází denní světlo, mohou usednout čtenáři na prostorné lavice. Na knihovnu navazuje čítárna s čajovnou.

Prostory pro klubovny

Zbývající úrovně věží jsou vyhrazeny klubovnám. Každá klubovna má své sociální zázemí s kuchyňkou, což usnadní a zpříjemní pobyt dětem.

Původně byla vodárenská věž jedinou místní dominantou s výhledem na panorama města. V čase byly ovšem okolní pozemky zastavovány a věž postupně pohled na město ztratila. „Zrak“ by jí měl vrátit periskop, jenž se nyní vyrábí a v nejbližší době bude instalován.

S ohledem na svůj jedinečný koncept a zachování architektonických prvků z různých časových období projekt aspiruje na titul STAVBA ROKU 2018.

Rekonstrukce Vodárenské věže na Výšinách soutěží o titul STAVBA ROKU 2018. Hlasovat pro ní můžete během září na webu www.stavbaroku.cz. Tato prestižní soutěž oceňuje kvalitní stavební řešení, architektonickou nápaditost a řemeslnost.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Rekonstrukce Vodárenské věže Na Výšinách zachovala všechny vrstvy historieRekonstrukce Vodárenské věže Na Výšinách zachovala všechny vrstvy historie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (375x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (56x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice