KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Rekonstrukce smuteční síně Kyjov – ocelová konstrukce střechy a chóru

Rekonstrukce smuteční síně Kyjov – ocelová konstrukce střechy a chóru

Publikováno: 6.1.2015
Rubrika: Projektování

Kyjov na Hodonínsku kompletně zrekonstruoval za téměř 26 milionů korun smuteční síň, která byla v havarijním stavu. Součástí generální rekonstrukce, při které zůstalo z původní síně jen obvodové zdivo, bylo vytvoření nové zavěšené střechy nad hlavním vstupem. Zavěšená střecha tvoří novou architektonickou dominantu celé stavby a proměnila fádní objekt z poloviny 70. let minulého století na atraktivní moderní stavbu. Zastupitelstvo města je s rekonstrukcí nadmíru spokojeno a Kyjov tak získal důstojné pietní místo pro plánovaných 170 obřadů ročně.

Dodavatel ocelové konstrukce střechy firma Šebesta, spol. s r. o. se v lednu 2013 obrátil na projekční kancelář Bartoněk s požadavkem na vypracování dílenské dokumentace pro OK střechy. Projekt subtilní vyvěšené střechy nás hned zaujal. Po prostudování problematiky a návštěvě již značně pokročilé stavby bylo jasné, že prováděcí projekt bude potřeba upravit.

Důvodem byl stav původních nosných konstrukcí, které měly sloužit jako podpory pro novou OK. Po odkrytí samotných nosných prvků bylo zřejmé, že nebude možné provést navržené kotvení střechy na stávající konstrukce. Stavba vznikla v 70. letech minulého století pravděpodobně v akci „Z“ a tomu dopovídala kvalita stavebních prací a použitých materiálů. Například absence pozedních věnců nedovolovalo vytvoření vetknutých konzol pro kotvení střechy.

STATICKÉ ŘEŠENÍ
Nově vytvořený statický model (Scia Engineer 2013) již nové vstupní poznatky plně respektoval. Největší výzvou bylo nalezení nového způsobů kotvení střech na stávající konstrukce. Zajištění správného a bezpečného spolupůsobení konstrukcí s materiálovým omezením bylo oříškem. Do hry vstupovalo mnoho dalších faktorů architektonických, stavebních a provozních.

Z množství variant se nám nakonec nejvíce osvědčilo řešení v zásadě velice primitivní. Zaměřili jsme se na místa, kde můžeme provést konzoly jako prostý nosník s převislým koncem. Tím jsme nahradili původně navrženému vetknutí v obvodovém plášti, které nevyhovovalo. Našli jsme šest kotevních bodů s dostatečnou pevností a kvalitou zdiva a naddimenzování oceli bylo již rutinní záležitostí. Nejzajímavěji dopadlo kotvení střechy nad hlavním vstupem. Z důvodů co nejmenší statické výšky profilu byl navržen svařovaný profil I S355 výšky 100 mm – pásnice 100/20 mm, stojina 60/20. Zajímavé bylo také napojení jedné z konzol na nově provedený balkón chóru.

DÍLENSKÁ DOKUMENTACE
Současně se statickými pracemi byl vytvářen 3D model pro dílenskou dokumentaci v programu AdvanceSteel 2013. Pro vytvoření přesné dílenské dokumentace při rekonstrukci je vždy zásadní zaměření skutečného stavu. V době vytváření modelu nebyly ještě vybetonovány nové sloupy, na které je zavěšena OK střechy. Po dodání zaměření jsme mohli využít všech předností 3D modelování a jeho flexibility při úpravách a změnách. Výhoda je možnost přichystání konstrukce a po objasnění všech detailů rychlé vyhotovení dílenské dokumentace.

KONSTRUKCE STŘECHY
Hlavní střecha o rozměrech 16 × 14 m je podepřena a vyvěšena na čtveřici betonových sloupů. V líci budovy je U400 podepřeno dvojicí již zmiňovaných konzol ze svařovaného I profilu S355. V místě sloupů je umístěno hlavní vodorovné ztužidlo. Závěsy jsou z trubek 114,3 × 6,3 a jsou dimenzovány také na tlak od vztlaku střechy. Táhla jsou mezi sebou propojena i ve sloupech, do kterých byly při betonáži přesně osazeny trubky s čelními deskami. Po odbednění byly na čelní desky navařeny styčníkové plechy pro čep táhel. Ostatní stříšky jsou podporovány konzolami (prostý nosník s převislým koncem), v místě výměn pro opláštění jsou nosníky kotveny do obvodového pláště chemickými kotvami, které přenáší jen svislou reakci.

VÝROBA A MONTÁŽ
Z důvodu výroby a montáže OK během zimních měsíců, byl zvolen systém co největších svařovaných dílů, které se na stavbě rychle osadily a sešroubovaly. Dílenská dokumentace prostorových svařenců je často nepřehledná a tak jsme s výhodou využívali možnost 3D náhledů a exportu modelu z AdvanceSteelu do AutoCadu. To přispělo k rychlé a jasné komunikaci mezi projekcí a dílnou. Dokumentace pořízená z 3D modelu i vyrobená OK byla velice přesná. Na stavbě se vyskytlo minimum problémů i přesto, že střecha spojuje starý značně křivý objekt a nové sloupy. Celkový přístup k navržení OK se osvědčil a byl potvrzen spokojeností na straně dodavatele OK a konečně i na straně investora.

ZÁVĚR
Smuteční síně v Kyjově je ukázkou velmi zdařilé rekonstrukce značně zchátralého objektu, který nyní může nadále důstojně plnit svoji funkci. Rekonstrukce si vyžádala množství neotřelých technických řešení a znovu potvrdila, jak mohou být rekonstrukce zrádné. Přesto byla dokončena v plánovaném termínu a od 1. září 2014 je plně v provozu. Rekonstrukce byla dokonce realizována se značnou finanční úsporou oproti rozpočtu.

Při projektování rekonstrukcí je nezbytné v maximální míře znát skutečný stav konstrukcí, jejich skutečný geometrický tvar (nezbytná součinnost geodeta) a z těchto podkladů vycházet při zhotovení projektové a dílenské dokumentace. V tomto ohledu jsme měli plnou podporu od generálního dodavatele stavby a také dodavatele OK. Tato investice se projevila jako zásadní pro zdárný průběh výroby i montáže ocelové konstrukce.

Ke zdárnému průběhu přispěla příkladná komunikace mezi generálním dodavatelem stavby, dodavatelem ocelové konstrukce a projektantem.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

  • Název stavby: Rekonstrukce smuteční síně Kyjov (Hodonínsko)
  • Investor: město Kyjov
  • Generální dodavatel stavby: MSO servis, spol. s r. o., Kyjov
  • Architekt: Stano Barnas Architekti, Hodonín
  • Dodavatel ocelové konstrukce: Šebesta, spol. s r. o. Kyjov
  • Zpracovatel dílenské dokumentace OK: Projekční kancelář Bartoněk, Brno
  • Celková hmotnost OK: 32 t
  • Rozměry konstrukce: 55 × 18 m

SLOVO ARCHITEKTA
Projekt a realizace smuteční síně v Kyjově byl trochu náročnější „porod“, avšak naštěstí od samého počátku se setkal s pochopením myšlenky, že se jedná o veřejně přístupnou budovu poskytující zázemí a prostor pro pietní tématiku, a který by měl svým řešením důstojně reprezentovat, svým zjevem neurážet okolí a být snad i trochu nadčasový. Pro malá města s omezeným rozpočtem to bývá problém, a tak se uchylují k neadekvátním řešením. Chtěl bych vyzdvihnout právě zadavatele této stavby, protože vyčkal na svůj čas, shromáždil potřebné prostředky a zrealizoval toto dílo s patřičným rozsahem a profesionálním přístupem, kde zaangažoval odborníky ze svého okolí a pod autorským dohledem zrealizoval dílo, za které se, myslím, nemusí stydět.

Ing. Stanislav Barnáš
atelier@stanobarnas.cz 

Mortuary Chapel Reconstruction in Kyjov – Steel Roof and Choir Structure
The mortuary chapel in disrepair located in Kyjov (in Hodonín micro-region) has been reconstructed for almost CZK 26 million. The formation of the new suspension roof over the main entrance was a part of the general reconstruction; only the enclosure walls of the old building were preserved. The suspension roof makes up a prominent feature of the whole building and turned the dull construction from the 1970s into an attractive modern building. The town representatives are exceedingly satisfied with the reconstruction and thus Kyjov has a respectable place of reverence for the intended 170 funeral rites taking place every year.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Architektonická vizualizace, Stano Barnas Architekti, HodonínKompletní model střechy pro dílenskou dokumentaci v aplikaci AdvanceSteel, PK Bartoněk, BrnoDokončená OK hlavní střechy nad vstupem, PK Bartoněk, Brno

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (249x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (83x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (67x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice