KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2017    Regional Research Forum zveřejňuje údaje o kancelářském trhu v Brně a v Ostravě za 2. pololetí 2016

Regional Research Forum zveřejňuje údaje o kancelářském trhu v Brně a v Ostravě za 2. pololetí 2016

Publikováno: 10.2.2017
Rubrika: 2017

Členové Regional Research Fora – CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, JLL, Knight Frank – usilují o poskytování co možná nejúplnějších, nejpřesnějších a nejtransparentnějších dat o vývoji regionálních kancelářských trhů v České republice. Členové sdílejí základní informace o vývoji trhu a věří, že Regional Research Forum přispěje ke zlepšení transparentnosti regionálních kancelářských trhů.

Regional Research Forum si dovoluje zveřejnit údaje o kancelářském trhu v Brně za 2. pololetí 2016.

Nabídka kancelářských prostor v Brně

S nově dokončenými kancelářskými budovami narostla celková výměra moderních kancelářských ploch v Brně na současných 525 000 m2. Budovy třídy A představují 80 % celkové plochy a zbývajících 20 % tvoří kanceláře třídy B.

Ve 2. pololetí 2016 byly v Brně dokončeny čtyři nové kancelářské budovy o celkové pronajímatelné ploše 43 300 m2. Nová nabídka kanceláří zahrnovala budovy: CTOffice A2 (7 100 m2), Dorn (7 600 m2), Campus Science Park C (13 400 m2) and Areál Slatina O (15 300 m2). V současné době je v Brně ve výstavbě 44 300 m2 kanceláří a z toho by přibližně 17 300 m2 mělo být dokončeno v roce 2017.

Realizovaná poptávka v Brně

Hrubá realizovaná poptávka včetně renegociací dosáhla v Brně ve 2. pololetí roku 2016 celkem 27 600 m2, což odpovídalo 24% poklesu oproti předchozímu pololetí. Podíl renegociací dosáhl 5 %.

Největšími zveřejněnými transakcemi 2. pololetí byl nový pronájem společnosti AT&T (2 200 m2) v Campus Science Parku C, který byl následován expanzí společnosti Edwards Services (1 400 m2) ve Spielberk Tower I a renegociací společnosti Regus (1 300 m2) ve Spielberk Office Centru, IQ budovách.

Neobsazenost kanceláří v Brně

V Brně bylo ke konci roku 2016 evidováno 63 400 m2 volných kancelářských ploch. Míra neobsazenosti mírně narostla na 12,1 %, což představuje nárůst o 0,3 procentního bodu oproti 1. pololetí 2016.

Nájemné

Nejvyšší dosažitelné nájemné v Brně zůstalo ve 2. polovině 2016 stabilní na úrovni 13,00 EUR/ m2/ měsíc.

 

Regional Research Forum si dovoluje zveřejnit údaje o kancelářském trhu v Ostravě za 2. pololetí 2016. 

Nabídka kancelářských prostor v Ostravě

Ve 2. polovině roku 2016 zůstala celková výměra moderních kancelářských ploch v Ostravě na úrovni 208 400 m2. Budovy třídy A představovaly 72 % celkové plochy a kanceláře třídy B tvořily zbývajících 28 %.

Ve 2. pololetí 2016 nebyla v Ostravě dokončena žádná kancelářská budova. V současné době jsou ve výstavbě dva projekty, jejichž dokončení je plánováno na rok 2017. Nová nabídka kanceláří by v roce 2017 měla zahrnout dokončení Administrativního objektu Red House (4 500 m2) a rekonstrukci budova ABC Alfa (6 500 m2).

Realizovaná poptávka v Ostravě

Hrubá realizovaná poptávka dosáhla ve 2. pololetí 2016 přibližně 2 700 m2, což představovalo pokles o 72 % v porovnání s poptávkou za 1. pololetí 2016. Čistá realizovaná poptávka po odečtení renegociací a podnájmů zůstala stejná, neboť nedošlo k žádným přejednáním smluv.

Největší transakcí 2. pololetí 2016 byl nový pronájem neuveřejněné společnosti (1 500 m2) v projektu Axis Office Park Ostrava.

Neobsazenost kanceláří v Ostravě

V Ostravě bylo ke konci roku 2016 evidováno 41 000 m2 volných kancelářských prostor. Míra neobsazenosti tak poklesla oproti 1. pololetí 2016 o 0,6 procentního bodu na 19,7 %.

Nájemné

Nejvyšší dosažitelné nájemné v Ostravě zůstalo ve 2. pololetí 2016 na úrovni 11,50 EUR/ m2/ měsíc.

Definice

  • Celková výměra: Celková výměra dokončených kancelářských ploch (obsazených či neobsazených), nově postavených od roku 1992 nebo zrekonstruovaných, třídy A a B, obsazených majitelem nebo k pronájmu. Budovy státní správy jsou vyloučeny, stejně jako budovy s výměrou menší než 800 m².
  • Nová nabídka: Nově dokončené nebo zrekonstruované budovy, které obdržely kolaudační rozhodnutí v daném období.
  • Kanceláře třídy A: Pokud budova splňuje alespoň 6 ze 7 „klíčových kritérií“ a alespoň 5 ze 7 „doplňkových kritérií“, je hodnocena jako budova třídy A.
  • Kanceláře třídy B:Pokud budova splňuje alespoň 2 ze 7 „klíčových kritérií“ a alespoň 4 ze 7 „doplňkových kritérií“, je hodnocena jako budova třídy B.
  • Realizovaná poptávka: Hrubá plocha reprezentuje celkovou podlahovou plochu pronajatou nebo předpronajatou, prodanou nebo předprodanou uživatelům za uvedené období. Neobsahuje prostory pod nabídkou. Prostor je pronajat, pokud je podepsána smlouva. Celková realizovaná poptávka obsahuje i renegociace, prodloužení pronájmů a podnájmy, čistá realizovaná poptávka tyto transakce vylučuje.
  • Předpronájem: Aktivní předpronájem budovy začíná poté, co je hotov předběžný design pro ukázku budoucím nájemníkům. Předpronájmem se nazývá takový pronájem, který se uskuteční před začátkem výstavby.
  • Míra neobsazenosti: Podíl fyzicky volných prostor v dokončených budovách na celkové výměře.
  • Nejvyšší nájemné: Dosahované nájemné za nové budovy, vysoké technické kvality v budovách v nejlepších lokalitách.

COPYRIGHT © Regional Research Forum 2017

Tato publikace je vlastnictvím Regional Research Fora (Členové: CBRE, Colliers International,Cushman & Wakefield, JLL) a nesmí být kopírována, reprodukována a dále šířena v jakékoliv podobě  nebo jakýmikoliv prostředky a to jako část nebo celek bez uvedení Regional Research Fora jako zdroje informace. Informace obsažené v publikaci byly získány ze zdrojů považovaných za důvěryhodné. Nicméně správnost infomace nezaručujeme. O nepřesnostech nás informujte, abychom je mohli opravit. Regional Research Forum na sebe neváže odpovědnost za škodu nebo ztrátu způsobenou jakoukoliv neúmyslnou nepřesností v této zprávě.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

„Mobilní aplikace pro budovu Five slučuje dohromady všechny služby, které jsou v budově dostupné,“„Mobilní aplikace pro budovu Five slučuje dohromady všechny služby, které jsou v budově dostupné,“ (35x)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE projektový manažer společnosti Skanska Property Czech Republic Ing. Oldřich Kup...
Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5 (32x)
Od dubna 2016 vyrůstala v pražských Nových Butovicích administrativní budova společnosti Livesport. Aspira Business Cent...
V ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionůV ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionů (28x)
Jedna ze dvou provozovaných vysokých pecí v huti ArcelorMittal Ostrava prošla náročnou opravou. Ta trvala 45 dní a stála...

NEJlépe hodnocené související články

Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5 (5 b.)
Od dubna 2016 vyrůstala v pražských Nových Butovicích administrativní budova společnosti Livesport. Aspira Business Cent...
Veleň bude mít novou školu. Postaví ji společnost HSF SystemVeleň bude mít novou školu. Postaví ji společnost HSF System (5 b.)
Stavební společnost HSF System staví novou budovu základní školy v obci Veleň ve Středočeském kraji. Výstavba proběhne v...
V ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionůV ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionů (5 b.)
Jedna ze dvou provozovaných vysokých pecí v huti ArcelorMittal Ostrava prošla náročnou opravou. Ta trvala 45 dní a stála...

NEJdiskutovanější související články

Lindab Safety: aby vaše střecha byla i v zimě bezpečnáLindab Safety: aby vaše střecha byla i v zimě bezpečná (1x)
Střechu obvykle vnímáme jako funkční objekt, který nám slouží a není třeba mu věnovat příliš pozornosti. To se ale může ...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice