KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Referenční projekty a novinky programů Dlubal Software

Referenční projekty a novinky programů Dlubal Software

Publikováno: 11.6.2016
Rubrika: Projektování

Na začátku roku 2016 jsme uvolnili nové webové stránky, které mají nový vzhled a poskytují návštěvníkům plno nových funkcí. Naleznete na nich novinky, jako například rozdělení podle stavebních oborů, nový extranet pro uživatele nebo galerii referenčních projektů, ze kterých uvádíme několik nejnovějších příkladů. Tyto projekty jsou nejen neobvyklými příklady, kde všude můžeme použít programy Dlubal Software.

UMĚLECKÁ PLASTIKA „SOLHJUL“ V DÁNSKÉM GIVE
V květnu 2015 bylo slavnostně odhaleno umělecké dílo „Solhjul“ (sluneční kolo) umělce Bo Karberga. 12 m vysoké kolo je umístěno uprostřed kruhového objezdu v dánském městě Give a stalo se jeho novým symbolem. Umělec Bo Karberg se inspiroval 5 000 let starým diskovým kolem, které bylo nalezeno roku 1948 v Pilkmosen nedaleko Give. Dřevěné diskové kolo se považuje za nejstarší kolo v Evropě a je vystaveno v Dánském národním muzeu v Kodani.

Vnější kruh „slunečního kola“ je vyroben z oceli a sklolaminátové skořepiny, vnitřní síť tvoří táhla z předpjaté nerezové oceli. Součástí vnitřní sítě jsou skleněné desky, podobně jako u skleněné pyramidy v Louvru v Paříži. Průměr kola je 11 m. Spodní část kola je připevněna k základu o rozměrech 4 × 7 × 2,5 m. Vnitřní síť tvoří celkem 7 405 částí – kruhových ocelových prutů o průměru 12 až 40 mm. Plastika byla financována Evropskou unií, dánským Ministerstvem pro potraviny, zemědělství a rybolov a dalšími soukromými investory z řad jednotlivců i firem.

BLUDIŠTĚ V BELGICKÉM GENKU
Na ploše 1 400 m² uprostřed kulturního centra C-Mine v belgickém městě Genk bylo vybudováno ocelové bludiště, a to u příležitosti desátého výročí kulturního centra, které se nachází v oblasti bývalého uhelného dolu Winterslag. Instalace této dočasné stavby trvala téměř jeden měsíc a na konci září 2015 byla zpřístupněna veřejnosti. Bludiště o délce jednoho kilometru se rozkládá na ploše 37,5 × 37,5 m. Vchod i východ bludiště tvoří jediné místo ve tvaru klenby vytvořené z ocelových plátů.

Pláty z oceli S235 o tloušťce 5 mm jsou 1,5 m dlouhé a 5 m široké. Jednotlivé díly se vyřezaly za použití laserové technologie a poté se zkosily a nalakovaly, aby návštěvníkům umožnily přímý kontakt s konstrukcí. Zvláštní pozornost vyžadovala posouzení deformací, napětí a stability pod vlivem větru a analýza boulení. Pro svary, ukotvení, horizontální výztuhy zatížené větrem a pro lokální boulení ocelových plátů vznikla zvláštní technická řešení.

ROZHLEDNA V NĚMECKÉM PŘÍRODNÍM PARKU PANARBORA
V září 2015 byl zahájen provoz zábavně naučného přírodního parku Panarbora nedaleko německého Kolína nad Rýnem. Hlavní atrakcí parku je 12hranná rozhledna z lepeného lamelového dřeva o výšce 40 m, která turistům nabízí dechberoucí výhled na krajinu Bergské vysočiny v Severním Porýní-Vestfálsku. Na rozhlednu navazuje dřevěná stezka korunami stromů dlouhá 540 m. Statický výpočet a posouzení požární odolnosti provedl zákazník společnosti Dlubal Software, firma Harrer Ingenieure z německého Karlsruhe. Pro statické posouzení statiky rozhledny byl vytvořen prostorový model celé konstrukce v programu RFEM. Ve vnějším i vnitřním kruhu konstrukce je uspořádáno 12 sloupů o rozměrech 24/72 cm. Za účelem zohlednění excentricity přípojů nosníku k ose prutů sloupů se v návrhu použila tuhá a kloubová spojení. S výjimkou kruhových křížených diagonál, ocelových nosníků, výztužných prstenců a přípojů se celá konstrukce skládá z lepeného lamelového dřeva Gl32c. Ocelové kruhové diagonály využívají systém tahových prutů z oceli typu S 460 (Macalloy nebo BE-SISTA).

Rozhledna se nachází ve výšce 350 m n. m. v oblasti zatížení sněhem 2a (sk = 1,06 kN/m2) a oblasti větru 1 mimo seizmicky aktivní oblasti. Maximální provozní zatížení bylo stanoveno na 5 kN/m2. Dřevěné prvky byly navrženy a posouzeny v přídavném modulu RF‑TIMBER Pro, ocelové prvky v modulu RF‑STEEL EC3.

HORSKÁ DRÁHA DRAGON FLIGHT, NING-PO, ČÍNA
V mnoha průmyslových odvětvích je Čína trhem budoucnosti. Výjimkou není ani oblast zábavního průmyslu, kde působí i německá firma Maurer Söhne. Ta postavila horskou dráhu Dragon Flight v zábavním parku Romon U-Park v čínském městě Ning-po. Jedná se o první horskou dráhu typu X-Train Flying Launch Coaster (vystřelovací létající dráha), kterou firma Maurer Söhne navrhla.

Dráha o délce 504 m se skládá ze sedmi prvků horské dráhy se třemi inverzemi. Souprava vozíků (X-train) pojme 20 cestujících a během jízdy maximální rychlostí 90 km/h dosáhne několikrát přetížení až 4,5 g. Zahájení provozu proběhlo na začátku roku 2015.

Plocha základu měří 113 m × 51 m. V nejvyšším bodě dráhy zvaném top hat dosahuje výška vrcholu přibližně 30 m. Celou stavbu tvoří trubková konstrukce s 6201 prvky a 86 průřezy. Výpočet statiky dráhy byl proveden v programu RSTAB. Model i zatížení koly byly importovány z dynamické simulace pomocí programu RS‑COM. Analýza včetně posouzení mezního stavu únosnosti a únavy materiálu proběhla v souladu s čínskými a evropskými normami. Také pro posouzení únavy materiálu využila firma Maurer Söhne výsledků z programu RSTAB pomocí přídavného modulu RS‑COM. Postprocesor pak provedl návrh dle norem EN 1993-1-9 a GB 50017. Výsledky postprocesoru se znovu převedly do programu RSTAB, kde se zobrazily graficky v renderovém modelu.

Reference Projects and News on Dlubal Software Programs
In early 2016, we released new web pages with a new design and a lot of new functions. They include such updates as a division according to construction departments, a new extranet for the users or a gallery of the reference projects; some of the latest examples are listed also in the contribution. These projects introduce not only unusual use of the Dlubal Software programs.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Solhjul – 3D model v programu Dlubal RFEMUmělec Bo Karberg před svým dílem Solhjul (Bo Karberg)Deformace bludiště v programu Dlubal RFEM (Bollinger+Grohmann)Bludiště v Genku (Filip Dujardin)Vnitřní pohled do bludiště v Genku (Filip Dujardin)12hranná rozhledna s přilehlou stezkou (Harrer Ingenieure)3D model rozhledny a deformace v programu Dlubal RFEMZnázornění návrhového využití při posouzení na únavu dle GB 50017 (1 kN = 1 %) v 3D modelu v programu Dlubal RSTABDragon Flight, X-Train Flying Launch Coaster (Maurer Söhne)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (257x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (82x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (68x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice