KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2013    První rekonstrukce v ČR s oceněním LEED Platinum

První rekonstrukce v ČR s oceněním LEED Platinum

Publikováno: 30.1.2013
Rubrika: 2013

QUBIX 4 PRAHA - administrativní budova S+B Gruppe AG - sbírá jedno ocenění za druhým: Stavba roku 2012, Best of Realty 2012 a nejnověji i LEED Platinum. Dokazuje tím svou mimořádnou kvalitu projektu i stavebně technického řešení.

V blízkosti historického centra – na pražské Pankráci – dokončila rakouská S+B Gruppe AG rekonstrukci původní kancelářské budovy na moderní administrativní a komerční objekt QUBIX 4 PRAHA. Sedmipatrová budova nabízí ideální místo v jedné z hlavních pražských obchodních čtvrtí.

Dokončená stavba se vyznačuje zejména udržitelným a energeticky úsporným provedením. V listopadu 2012 byly  její mimořádné vlastnosti potvrzeny dosažením nejvyššího stupně mezinárodní klasifikace energeticky úsporných budov -  certifikace LEED Platinum.

QUBIX 4 PRAHA je oblíben i mezi Pražany. Svědčí o tom i množství hlasů veřejnosti, které získal mezi více než 50ti kandidáty na prestižní ocenění „Stavba roku 2012“.

QUBIX 4 PRAHA byl letos také oceněn 1. cenou v soutěži Best of Realty v kategorii Rekonstrukce administrativních budov. Základními posuzovanými kritérii byly lokalita, urbanistické a architektonické řešení, kvalita výstavby a obchodní úspěšnost projektu.

Pankrác v proměnách doby
Původní budova Štětkova 18 byla navržena renomovaným architektem Janem Štípkem (+ 24.5.2012). Jednalo se o na svou dobu velmi výjimečnou architekturu. Tvořily ji nepravidelně rozmístěné hranoly s pásovými okny a systémem střešních teras. Dokončena byla v roce 1976. Sídlila v ní ČSOB a stavební společnost Průmstav.

V roce 2006/8 budovu koupila rakouská společnost S+B Gruppe AG. Nechala si vypracovat analýzy a různé varianty, jak s ní naložit. Jedna z uvažovaných variant byla i její demolice a výstavba výškové budovy.

„Jednali jsme s magistrátem i památkáři a nakonec jsme se rozhodli pro rekonstrukci původního domu,“ řekl Franz Paul Bauer, spolumajitel a člen představenstva společnosti S+B Gruppe AG.

„Zjistili jsme, že plošná efektivita, poměr kubatury k užitné ploše a také světelná situace jsou ideální. Novostavba by jen sotva mohla být lepší a výšková budova, kterou jsme zamýšleli předtím, by neladila s okolím,“ dodává Reinhard Schertler, spolumajitel společnosti S+B Gruppe AG.

Rakouská společnost najala vídeňskou kancelář architekta Ernsta Hoffmanna, aby navrhla projekt rekonstrukce. Požadavkem bylo využít stávající zdravé konstrukční řešení a doplnit ho tak, aby nový objekt odpovídal nejvyšším současným nárokům na kancelářské prostory. Na rekonstrukci se podílel i původní architekt Jan Štípek, a to s takovým zápalem, jako by ji projektoval znovu.

„Tato budova předstihla dobu svého vzniku nejméně o 30 let. Byl jsem překvapen dokonalostí vnitřní dispozice a ideální hloubkou traktů, která zcela odpovídá současným požadavkům na projektování nejkvalitnějších kancelářských prostorů třídy A,“ je přesvědčen architekt Martin Tröthan z atelieru E. Hoffmanna.

„Dostat do ruky objekt, který je v každé učebnici architektury, pro nás znamenalo adrenalin a trochu i obavy,“ dodává Hana Šantrochová, ředitelka developmentu  Plan & Bau ČR.

Po obdržení všech potřebných povolení S+B Gruppe AG vybrala vhodné stavební firmy a stavba v červnu 2010 začala. Ještě v roce 2010 byla budova kompletně odstrojena. Zůstala jen monolitická železobetonová konstrukce, která dostala nový „kabát“ i vnitřní vybavení.

Hlavní komunikační jádro je v souladu s původní koncepcí umístěno v centru každého patra. Základní půdorysný tvar objektu do písmene C dal vzniknout ještě bočnímu jádru s možností samostatné recepce přístupné z ulice Na Pankráci.

Při rekonstrukci se navíc podařilo otevřít dosud uzavřené části fasády. Tím se nabídl úplně nový výhled na celou Prahu a Vyšehrad. Bonusem je pohled na baziliku svatého Petra a Pavla, která je vidět již z 1. patra.

Kvádr se promítá do všech detailů
Rekonstruovaná budova dostala i nový název QUBIX 4 PRAHA. Ten odkazuje na původní téma „Cubus“ tedy čtverec či kvádr, který je nejen základním prvkem vzhledu celé budovy, ale je plánován i do nejmenších detailů uvnitř budovy. Kvádr nebo čtverec najdeme ve vstupním lobby, výtahu i jednotlivých kancelářích.

Kolaudace proběhla úspěšně před Vánocemi 2011 a již na začátku ledna 2012 se do kancelářských prostor o výměře cca 3.300 m2 nastěhoval první kotevní nájemce ABB (Asea Brown Boveri)

„S tímto nájemcem byla uzavřena smlouva o smlouvě budoucí již v roce 2010. Jednalo se o jedinou budoucí nájemní smlouvu uzavřenou v Praze v krizovém roce 2010,“ dodává Hana Pejsarová, marketingová ředitelka Plan & Bau ČR.

V současné době je již pevně pronajato více než 70 % plochy a probíhají konkrétní jednání o pronájmu zbývajících prostor. Kancelářské plochy jsou variabilní. Umožňují práci jak v open space, tak v menších jednotkách. V obou případech mají všechna pracovní místa osvětlení denním světlem, což zdaleka není samozřejmost u mnoha jiných současných budov. Od 1. patra pak mají zaměstnanci možnost užívat systém střešních teras – ke krátké pauze, nadechnutí, vyřízení nezbytných telefonických hovorů nebo za hezkého počasí třeba i k obchodní schůzce.

Budova nabídne v brzké době nájemníkům i veřejnosti také restauraci v přízemí (cca. 515 m2) s venkovní terasou.

LEED Gold nestačil, QUBIX 4 PRAHA získal LEED Platinum
V únoru 2012 budova získala precertifikaci LEED Gold se 76 body. K dosažení nejvyššího stupně LEED Platinum chyběly pouze 4 body. Společnost se proto interně rozhodla usilovat o dosažení nejvyššího stupně hodnocení. To se podařilo a společnost v listopadu 2012 získala s celkovým počtem 86 bodů certifikát LEED PLATINUM. Chybějící  body se podařilo získat dodatečnou výstavbou stojanu pro nabíjení dalších dvou elektromobilů (QUBIX 4 Praha tak umožňuje dobíjení celkem 4 elektromobilů zároveň) , instalací solárních panelů na střeše objektu a několika dalšími technickými úpravami. Solární panely jsou schopny pokrýt 1% celkové spotřeby objektu. 

„Budovy postavené bezohledně k životnímu prostředí nemají budoucnost,“ vysvětluje F. P. Bauer.

QUBIX 4 PRAHA je prvním projektem rekonstrukce v ČR, který se může pochlubit nejvyšším stupněm certifikace LEED Platinum. V ČR ho zatím získaly jen dvě novostavby Main Point Karlín (PSJ Invest) a City Green Court (Skanska).

ÚSPĚCH QUBIX 4 PRAHA V KOSTCE
Budova je úspěšným developerským projektem z mnoha důvodů. Má výbornou lokalitu s přímým přístupem k D1 a zároveň i krátkou docházkovou vzdálenost od metra. Lokalitu doplňuje jedinečná a originální architektura s flexibilními půdorysy i energeticky úsporné řešení instalovaných technologií.

  • ca. 12 000 m2 administrativní a kancelářské plochy (aktuálně obsazená ze 70 %)
  • Přes 80 % procent pronajímatelné plochy  má přímé denní osvětlení, z toho kancelářské plochy 100%
  • Přes 86 % nosných stěn, stropů a střech bylo zachováno.
  • Více než 89 % stavebního odpadu bylo zrecyklováno.
  • Termín výstavby červen 2010– prosinec 2011

ENERGIE
Modelovaná roční spotřeba budovy je 97 kWh/m2. Je to o 40 % méně energie, než je standard pro srovnávací budovy dle ASHRAE 90.1- 2007. Na střeše jsou instalovány fotovoltaické články, které vyrobí ročně 13,529 MWh elektřiny. Výborné energetické parametry budova získala díky zvýšené tloušťce zateplení stěn a střech (stěny U= 0,19, střecha U=0,12); prosklené fasádě s izolačním dvojsklem s výbornými parametry odrazivosti tepelného záření (72 %), automatickými vnějšími žaluziemi na exponovaných fasádách (JZ, JV), úsporným osvětlením se stmívači a v neposlední řadě i díky celkově velmi úspornému systému topení a chlazení spojenému s rekuperací tepla. Topení by nemělo být takřka potřeba a i bez použití strojové klimatizace by se budova neměla po většinu roku přehřívat. Přesto je pod stropy instalováno chlazení i topení, které má uživatelům zajistit optimálni vnitřní pohodu.

VODA
Předpokládá se také více než 50 % úspora spotřeby pitné vody. Pro splachování toalet se používá dešťová voda ze střech, která se akumuluje ve 2 původních nádržích na topný olej o celkovém objemu 100m3. K celkové úspoře přispívá i to, že odolné původní druhy zeleně nevyžadují zavlažování.

DOPRAVA
Administrativní budova QUBIX 4 PRAHA má výhodu i ve výborné dopravní dostupnosti MHD. V blízkosti stanice metra Vyšehrad a Pražského povstání (trasa C) a v okruhu do zastávka tramvají, autobusů i dostatečný počet obchodů a služeb. Přijet se dá ale i na kole. Je zde vytvořeno příjemné zázemí pro cyklisty, kteří mohou využívat nejen stojany na kola, ale i šatny a sprchy. Majitelé elektromobilů jistě ocení jednu běžnou dobíjecí stanici a jednu rychlodobíjecí, která zajistí nabití baterie za 15 min.

TERMÍNY

  • 3.1.2006 - zakoupení 50% podílu akcií od ČSOB
  • 12.9.2008 - zakoupení 50% podílu akcií od PRŮMSTAV
  • 11.06.2010 - stavební povolení
  • 30.7.2010 - registrace k certifikaci LEED
  • 21.12.2011 - kolaudační souhlas
  • 13.1.2012 - nastěhování prvního kotevního nájemce ABB
  • 11.2.2012 - udělena precertifikace LEED GOLD, počet získaných bodů ? 76
  • 28.11.2012 - získán certifikát LEED PLATINUM, počet získaných bodů 86

  • Investor: Plan & Bau ČR spol. s.r.o.
  • Architekt: Mag. Arch. Martin Tröthan, Ateliér Ernst Hoffmann Architekt
  • LEED manažer: Gardiner and Theobald spol. s.r.o.
  • Projektant: M3M s.r.o.
  • Generální dodavatel stavby: PP53 a.s.
  • Dodavatel prací TZB: Alpine Energie Česko s.r.o.
  • Energetický model: Optimal Engineering spol. s.r.o.
  • Uvedení do provozu (Commissioning): Optimal Facility, s. r. o.
  • Správce budovy: Plan & Bau ČR spol. s.r.o. 
Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
QUBIX 4 PRAHA QUBIX 4 PRAHA QUBIX 4 PRAHA

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Zlatý pohár Linde 2013 (93x)
Vyhlašovatelem a pořadatelem 17. ročníku mezinárodní soutěže žáků středních škol ve svařování pod názvem „Zlatý pohár Li...
Požární odolnost lehkých skládaných plášťů při zkoušce ve Veselí nad LužnicíPožární odolnost lehkých skládaných plášťů při zkoušce ve Veselí nad Lužnicí (37x)
Šestý článek o požárních zkouškách na dvoupodlažním experimentálním objektu ve Veselí nad Lužnicí v září 2011 přináší in...
Technické a systémové zajištění kvality pásové oceli válcované za studenaTechnické a systémové zajištění kvality pásové oceli válcované za studena (26x)
Příspěvek pojednává o dvou základních přístupech k zajištění kvality dodávek pásové oceli dodávané válcovnami za studena...

NEJlépe hodnocené související články

Ostravská huť uvedla do provozu modernizované kontilití. Slavnostního aktu se zúčastnil i premiér České republikyOstravská huť uvedla do provozu modernizované kontilití. Slavnostního aktu se zúčastnil i premiér České republiky (5 b.)
ArcelorMittal Ostrava uvedla do provozu zařízení plynulého odlévání oceli (tzv. kontilití), které prošlo rozsáhlou moder...
ČK LOP – Na světlo se v boji o energetické úspory často zapomíná (5 b.)
Stavební svět kolem nás je provázen slovem energetické úspory, nižší spotřeba energií, zateplení budov, trojsklo, dvojsk...
MSV-Světová premiéra pásových pil převratné koncepce od firmy Pilous (5 b.)
Světovou novinku - zcela novou řadu plně automatizovaných pásových pil s NC zařízením převratné koncepce ARG 330 prezent...

NEJdiskutovanější související články

Novela zákona o veřejných zakázkách přinesla pokles počtu i hodnoty zakázek Novela zákona o veřejných zakázkách přinesla pokles počtu i hodnoty zakázek (1x)
Pokles počtu veřejných zakázek i jejich hodnoty, to je výsledek stávajícího zákona o veřejných zakázkách. V pondělí se n...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice