KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Investiční celky    Forum Karlín    Proti požáru ochráněno!

Proti požáru ochráněno!

Publikováno: 18.11.2014
Rubrika: Forum Karlín

Zařízení chránící objekt před požárem, zařízení, které bdí, když vy spíte nebo jste mimo budovu, tak by se velmi zjednodušeně dalo popsat stabilní hasicí zařízení (SHZ). Karlín Hall 2 se stejně jako projekt Karlín Hall 1 zařadil na dlouhý seznam objektů disponujících SHZ, zjednodušeně sprinklery.

Systém SHZ se ve většině případů aktivuje zvýšením teploty prostředí, čímž dojde k porušení tepelné pojistky sprinklerových hlavic přímo nad ohniskem požáru nebo v jeho blízkosti. Potrubními rozvody je potom pomocí čerpadel přiváděna voda ze zásobní nádrže ke sprinkleru, který zkrápí dotčenou část plochy pod ním. Cílem není konečné uhašení požáru, ale jeho detekce a udržení pod kontrolou, než dojde k jeho uhašení jinými prostředky. Objekt Karlín Hall 2 v Praze je novostavba v prostorách bývalého ČKD a kombinuje v sobě společensko-kulturní a administrativní budovu. Podzemní patra jsou vyhrazena pro parkování vozidel, první tři nadzemní slouží jako kulturní centrum se společenským sálem a zbylá nadzemní podlaží slouží jako kancelářské prostory. Podle popsaného záměru využití bylo provedeno v souladu s požárně bezpečnostním řešením a technickou normou ČSN EN12845+A2 zatřídění objektu (garáže – OH3, sál – OH4, administrativa – OH1) a zpracován projekt včetně ověření návrhu pomocí hydraulického výpočtu. Výpočet slouží k ověření vydatnosti zdroje vody, navržených dimenzí potrubních rozvodů a sprinklerových hlavic tak, aby byly splněny požadované parametry v intenzitě a množství vody dodané na 1 m2 plochy.

Jako zdroj vody posloužila strojovna se zásobní nádrží o celkovém objemu 130 ma elektrickým ponorným čerpadlem (Q = 1 850 l/min, H = 70 m) umístěná v objektu Karlín Hall 1. Pomocí zemního litinového potrubí je voda dodávána do rozdělovače v místnosti řídících ventilů. Tato strojovna je srdcem celého systému, kde jsou na napájeném rozdělovači usazeny tři mokré řídící ventily Victaulic – 2 × DN150, 1 × DN80 (ventilové stanice) a každý jistící určitou část objektu, tj. několik pater budovy.

Aby byla identifikace místa požáru v tak rozsáhlém objektu pro obsluhu ještě jednodušší, jsou odbočky ze stoupaček v jednotlivých podlažích opatřeny průtokovými hlásiči a jejich signalizace svedena na pult centrální ochrany. Za hlásičem je instalován systém potrubních rozvodů pevně ukotvených k budově a opatřených sprinklerovými hlavicemi.

NETRADIČNÍ INSTALACE
Karlín Hall 2 by mohl zapadnout do nekonečného zástupu klasických instalací, ale naštěstí tomu v tomto případě není. Díky účelu, pro který byl objekt navržen a odvedené práci španělského architekta Ricarda Bofilla, je také instalace SHZ do značné míry ovlivněna rázem a požadavky stavby. Týká se to zejména přiznaných a nepřiznaných rozvodů, použitých sprinklerů a provedení povrchové úpravy. Při procházení objektu najdete různě členité sádrokartonové stropy s vyčnívajícími podhledovými chromovanými hlavicemi opatřených krycími rozetami a jen o pár metrů dál za skleněnou kouřovou clonou je přiznaný potrubní rozvod včetně závěsů, spojek potrubí a sprinklerů opatřený nátěrem ladícím se stropem. Podobným způsobem je přiznané černě nalakované potrubí instalované v hlavním koncertním sále, které je díky tomu z prostoru hlediště téměř neviditelné. Jediné, co může upoutat pozornost návštěvníka, jsou černá kolečka na šedém předkladu v prostoru sálu. V tomto případě se nejedná o záměr designéra, ale o důmyslně ukryté hlavice, tzv. concealed sprinkler. Zvýšením teploty se nejdříve oddělí krycí destička, vysune se tříštič sprinkleru a teprve potom dojde k jeho aktivaci.

Administrativní prostory ve vyšších patrech, upravované na klíč pro koncového zákazníka, jsou výhradně jištěny kombinací klasických podhledových a stranových, tzv. sidewall, sprinklerů, které jsou napojeny na rozváděcí potrubí ukryté pod podhledem pomocí flexibilních hadic. Jedná se stále žádanější způsob montáže pro její jednoduchost a praktičnost. Nedochází totiž k nechtěným vzájemným posunům hlavice a stropu a zároveň umožňuje efektivně provádět úpravy a korekce pozice sprinkleru. Za zmínku ještě stojí jištění vjezdu do garáží stranovými sprinklery, které jsou instalovány na potrubí naplněné nemrznoucí směsí. Pomocí speciálních armaturových uzlů se část systému oddělí od klasického média – vody a napustí se nemrznoucí kapalinou, jež odolá nepřízni počasí během zimy, kdy není možné garantovat teplotu nad bodem mrazu.

Technologie SHZ může někdy vzbuzovat rozpaky nebo být předmětem diskuse, ale pouze do okamžiku, kdy vyskočí první plameny, teplota roste a prostor zaplní neproniknutelný dým. Projekt na Karlín Hall 2 udělal důležitý krok pro zvýšení požární bezpečnosti a přitom se podařilo skloubit nároky na vzhled a funkčnost systému. Jsme rádi, že společnost TPI Česká republika se mohla svojí troškou podílet na tomto nevšedním a zajímavém projektu.

Fire Protected!
A device protecting an object from fire, device that is awake when you sleep or are away from a building; this is how a stable extinguishing device (SED) may be described very briefly. The Karlín Hall 2 identically as the Karlín Hall 1 project was added to a long list of objects disposing of SED, or simply sprinklers.

text a foto: Jan Sunek,
j.sunek@tpicr.cz,
TPI Česká republika, s. r. o.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
V místnosti řídících ventilů jsou na horizontálním rozdělovacím potrubí nad záchytnou vanou umístěny tři mokré ventilové stanice Victaulic.Prostor před koncertním sálem je jištěný kombinací podhledových visících sprinklerů a stojících sprinklerů na přiznaných potrubních.V garážích jsou červeně lakované potrubní rozvody SHZ nepřehlédnutelné. Dobře jsou vidět mechanické spoje potrubí i sprinklerové hlavice.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Forum Karlín – moderní open space v centru PrahyForum Karlín – moderní open space v centru Prahy (38x)
Kancelářská část Fora Karlín, které vyrůstá v Pernerově ulici v pražském Karlíně, byla úspěšně zkolaudována. Nová budova...
Karlín Hall 2 – využití předpjatého betonu v pozemním stavitelstvíKarlín Hall 2 – využití předpjatého betonu v pozemním stavitelství (26x)
Předpjatý beton není ve stavebnictví žádnou novinkou. První zmínky o předpjatém betonu se datují již ke konci devadesátý...
Proti požáru ochráněno!Proti požáru ochráněno! (22x)
Zařízení chránící objekt před požárem, zařízení, které bdí, když vy spíte nebo jste mimo budovu, tak by se velmi zjednod...

NEJlépe hodnocené související články

1 600 m2 skla ve střeše a nad pasáží moderního open space v Praze1 600 m2 skla ve střeše a nad pasáží moderního open space v Praze (5 b.)
Pasáž vstupu do objektu Karlín Hall 2 je pokračováním ocelové konstrukce rekonstruované výrobní haly historického objekt...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice