KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    ProSTEP iViP a SIEMENS PLM SOFTWARE zahajují proces k ustanovení datového formátu JT jako mezinárodního standardu ISO

ProSTEP iViP a SIEMENS PLM SOFTWARE zahajují proces k ustanovení datového formátu JT jako mezinárodního standardu ISO

Publikováno: 9.6.2011
Rubrika: Projektování

ProSTEP iViP podniká kroky, aby se stal formát JT hodnotným a otevřeným 3D standardem pro globální společenství výrobců. Společnost Siemens PLM Software, obchodní jednotka Siemens Industry Automation Division a přední celosvětový poskytovatel softwaru a služeb v oblasti product lifecycle management (PLM , správa životního cyklu výrobku), a společnost
ProSTEP iViP, světové konsorcium prosazující pokročilé otevřené standardy, dnes oznámily, že zahajují formální proces k ustanovení datového formátu JT™ jako tzv. odlehčeného standardu 3D dat v rámci ISO (International Organization for Standardization).

Dr. Steven Vettermann ze společnosti ProSTEP iViP Association ve svém příspěvku na konferenci JT Open International v Orlandu na Floridě v roce 2010 řekl: „Zveřejnění referenčního dokumentu k formátu souboru JT jako veřejně dostupné specifikace (ISO PAS 14306) v říjnu 2009 bylo prvním krokem k tomu, aby se stal tento formát mezinárodním standardem. ProSTEP iViP a Siemens PLM Software společně pracují na dokončení procesu k získání statusu mezinárodního standardu pro formát JT.”

Široké využití formátu JT
„Odlehčená“ 3D data představují podmnožinu definice složitějších dat produktu, obvykle vytvořených softwarovými aplikacemi řady CAD pro počítačem podporované projektování. Protože je odlehčený formát otevřený a široce přijímaný, rozšiřuje dostupnost informace, tradičně nedostupné v systémech chráněných autorským právem, také pro aplikace jako je Digital Mockup (DMU), simulace, kontextový design a zjednodušené výkresy. Dnes je formát JT široce využíván v mnoha průmyslových odvětvích a disciplinách jako je automobilový průmysl, letectví a obrana, kosmonautika, stavba lodí a projekce výrobních zařízení. Proto nabývá na významu celosvětový požadavek na standardizaci formátu JT.

„JT jako otevřený standard pro vizualizaci rozšíří využití 3D dat do procesních oblastí mimo inženýrské projektování a otevře okno významným příležitostem pro nezávislé prodejce softwaru, kteří budou nabízet pokročilá IT řešení založená na JT,” řekl prof. Alfred Katzenbach, vedoucí technického oddělení IT společnosti Daimler a ředitel VDA v pracovní skupině PLM. „Výsledkem bude, že stále více aplikací bude schopno týmové spolupráce v otevřeném prostředí, což osvobodí komunitu uživatelů od závislosti na uzavřených systémech od jednoho prodejce. Toto je významný důvod, proč se mezinárodní výrobci OEM v automobilovém průmyslu plně angažují ve standardizaci JT v rámci ISO.”

Pravidla ISO vyžadují, aby se o definici nového mezinárodního standardu hlasovalo v rámci návrhu nové pracovní položky. Hlasování o JT proběhlo 24. srpna 2010 a po projednání byla standardizace JT přijata jako nová položka, doplněná do pracovního programu komise. Na podporu nového pracovního kroku zveřejnila společnost Siemens PLM Software aktualizovanou specifikaci formátu JT. Specifikace souborového formátu JT ve verzi 9.5 se díky procesu ISO prosadila jako nový standard.

Jim Marchant a Jason Bilsland, kteří odpovídají za strategii a využití vizualizačních dat u Rolls-Royce, ve společném prohlášení k výboru pro projednávání otevřených standardů uvedli: „Rolls-Royce v rámci svého celosvětového obchodu používá JT jako formát pro vizualizaci již po mnoho let. Příchod JT jako sdíleného formátu nám napomohl k širokému využití JT v našem obchodě. Jako další krok v naplňování naší globální strategie PLM vidíme úplné přijetí JT jako standardu ISO. Očekáváme, že toto bude dalším krokem k uznání ostatními významnými standardizačními orgány jako je např. ASME, který je důležitý zejména pro nás v USA.“

JT formát standardem ISO
„Společnost Siemens PLM Software přistoupila k přijetí JT za standard ISO na symposiu ProSTEP iViP v dubnu 2010,” řekl Chuck Grindstaff, prezident Siemens PLM Software. „Zapojení ProSTEP iViP jako uznávaného průmyslového experta na standardizaci a současně organizace nezávislé na prodejcích softwaru vedlo k vyhlášení otevřenosti a k širokému přijetí JT do celosvětového výrobního průmyslu. Siemens PLM Software bude v rámci procesu ISO pokračovat v úzké spolupráci s ProSTEP iViP.”

Posláním ProSTEP iViP je zajistit, aby řešení vzniklá z tohoto spojení splňovala všechny požadavky, byla navzájem slučitelná a řídila se normami.

Asociace ProSTEP iViP
Asociace ProSTEP iViP je mezinárodní komunita v rámci specifických oborů, která sdružuje vedoucí výrobce v automobilovém a leteckém průmyslu, systémové dodavatele a výzkumné ústavy. Cílem asociace ProSTEP iViP je hledat řešení jako reakce na výzvy, kterým čelí výrobní průmysl, jako výsledek týmové spolupráce v rámci celosvětové výzkumné sítě.

Koncepce založená na jednotném mezioborovém přístupu k datům, procesům a systémům poskytuje pevný základ pro zvládnutí těchto výzev. Tento přístup asociace se odráží v jejím zaměření na pět hlavních oblastí: procesní management, systémová integrace, standardizace produktových dat, spolupráce inženýrů a transfer znalostí.

Asociace ProSTEP iViP se sídlem v Darmstadtu v SRN byla založena 38 průmyslovými společnostmi a systémovými dodavateli v říjnu 1993 jako součást německé iniciativy STEP. Dnes je členy asociace ProSTEP iViP téměř 160 společností a organizací ze 17 zemí.

ProSTEP iViP and SIEMENS PLM SOFTWARE Start the Process of Determining Data Format JT as International ISO Standard
ProSTEP iViP takes measures so that the JT format becomes valuable and open 3D standard for global manufacturer´s community. Company Siemens PLM Software, a trade unit of Siemens Industry Automation Division and leading worldwide provider of software and services in the area of product lifecycle management (PLM), and company ProSTEP iViP, world consortium promoting advance open standards, have informed today that they have started formal process towards determining the JT™ data format to be so-called released standard of 3D format within ISO (International Organization for Standardization).

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (256x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (82x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (68x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice