KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Problematika návrhu čepového spoje

Problematika návrhu čepového spoje

Publikováno: 3.6.2009, Aktualizováno: 20.11.2009 16:33
Rubrika: Projektování

Normy pro navrhování OK uvádějí vztahy pro určení rozměrů desek čepového spoje za předpokladu dané tloušťky nebo při dané geometrii určující potřebnou tloušťku. V situaci, kdy není možné dodržet rozměry dané normou, lze návrh bezpečně ověřit postupem uvedeným v následujícím textu.

Na desku čepového spoje lze pohlížet jako na zvláštní případ taženého prutu oslabeného otvorem v podélné ose. Zatím co u taženého prutu se zatížení do průřezu vnáší mimo oblast otvoru, je v tomto případě zatížení vnášeno na vnitřním okraji otvoru prostřednictvím čepu vsunutého do otvoru.

V obou případech vlivem oslabení otvorem dochází k narušení plynulosti silového toku a ke koncentraci napětí. V případě čepového spoje je situace komplikovanější i vzhledem k působišti zatížení přímo v otvoru.

Velikost a průběh napětí v řezu proloženém otvorem kolmo na působící sílu (hlavní řez) závisí na vůli čepu v otvoru a rozměrech desek spoje. Jestliže je čep uložen v otvoru s vůlí, projevuje se v řezu nejen vliv osové síly, ale i vliv momentu vznikajícího v důsledku excentrického působení síly vzhledem k hlavnímu řezu. Průběh napětí není rovnoměrný, má tvar hyperboly. Na vnitřním okraji vzniká špička napětí prudce klesající směrem k vnějšímu okraji. Vlivem zatížení dochází k deformaci ve směru působící síly i kolmo na ni. Deformace kolmo k působící síle zmenšuje vůli, až může dojít k dosednutí vnitřního povrchu otvoru na čep a tím zmenšení vlivu momentu. Normálová síla N i moment M v obecném řezu okem jsou funkcí cos . Jestliže  je úhel mezi obecným řezem a řezem kolmým k osové síle, je největší napětí od obou těchto veličin maximální právě v řezu kolmém na osovou sílu.

Při výpočtu napětí v hlavním řezu se předpokládá rovnoměrný průběh napětí od tahové síly a toto napětí se označuje jako nominální:

[1.]

Význam označení je zřejmý z obrázku 1. Poměr maximálního napětí na vnitřním poloměru a napětí nominálního se označuje jako součinitel koncentrace (tvarový součinitel):

[2.]

Ke koncentraci napětí dochází i v řadě jiných případů, např. tažené prvky s otvory, drážkami, osazením, rovněž u šroubů atd. Velikost součinitele koncentrace v případě čepového spoje závisí na poměru  je vnější, r vnitřní poloměr oka pro čep).

Pro konstantní průměr čepu byly vypočteny závislosti součinitele koncentrace napětí a na dalších veličinách ovlivňujících únosnost čepového spoje. Výpočet spočíval ve vyjádření vodorovné deformace v závislosti na svislém zatížení a jejím porovnání s velikostí vůle čepu v otvoru. Jakmile vlivem vodorovné deformace došlo k eliminaci vůle, došlo ke změně momentu v hlavním řezu deskou čepového spoje a náhlé změně velikosti součinitele koncentrace napětí v závislosti na poměrné vůli.

Na obr. 2 je znázorněna závislost součinitele koncentrace na poměru vnějšího a vnitřního poloměru oka () při konstantní vůli čepu v otvoru a zvětšujícím se vnějším poloměru, tedy šířce desky čepového spoje. Do hodnoty  = 3 se velikost souč. koncentrace liší v závislosti na vůli, při vyšších hodnotách  obě větve křivky splývají. Nejmenší hodnoty nabývá součinitel koncentrace napětí pro zhruba čtyřnásobně větší vnější poloměr než poloměr vnitřní.

V grafu je zakreslen i průběh podle [2] spočítaný pro velkou vůli čepu vylučující možnost dosednutí okraje oka na čep. Nutno ovšem podotknout, že pro vyšší hodnoty  a uložení čepu bez vůle zvolený postup výpočtu podle teorie křivých prutů daný případ nevystihuje přesně.

V grafu na obr. 3 je závislost součinitele koncentrace a na poměru  při proměnné vůli čepu v otvoru. Na rozdíl od předchozího grafu na obr. 2, v němž změna poměru  spočívala v růstu vnějšího poloměru R při konstantním vnitřním poloměru r, spočívá změna poměru  v měnící se vůli při konstantním vnějším poloměru (šířce desky čep. spoje). Graf zachycuje interval, v němž dojde vlivem příčné deformace k eliminaci vůle čepu v otvoru a skokové změně součinitele koncentrace. To je způsobeno zmenšením vlivu momentu a převážením vlivu osové síly. Obdobou tohoto průběhu je vyjádření závislosti součinu koncentrace a na vůli čepu v otvoru na obr. 4. Z grafů je zřejmé, že špička napětí na okraji otvoru dosahuje minimálně čtyřnásobku nominálního napětí v hlavním řezu.

V [1] se uvádí pro součinitel koncentrace vztah:

[3.]

Křivka vypočtená autorem tohoto příspěvku leží nad křivkou spočítanou podle vztahu uváděného ve [2] a je vyjádřena vztahem:

[4.]

ZÁVĚR
Jak už bylo výše uvedeno, velikost součinitele koncentrace napětí a se pohybuje kolem hodnoty 4, to znamená, že špička napětí na vnitřním poloměru je čtyřnásobně větší než nominální napětí spočítané jako napětí v taženém prutu (obr. 6). Pro statické zatížení nemusí tato špička znamenat výrazné nebezpečí, protože z této hodnoty rychle klesá na nominální hodnotu (na středním poloměru je asi , ale při opakovaném zatížení hrozí porušení únavou.

Pro porovnání s doporučenými rozměry desky čepového spoje podle ČSN 73 1401 byl ze vztahu:

[5.]

z této normy vypočten rozměr c, tj. R-r pro hodnoty FSd = 100 kN, t = 10 mm, fy = 355 MPa, d0 = 61 mm a následně pro takto navržené rozměry a průměr čepu d = 60 mm vypočten součinitel koncentrace napětí a = 4,32. Při nominálním napětí:

[6.]

je tedy maximální napětí na vnitřním povrchu otvoru:

[7.] 

Při působení větších sil je již špička napětí nad mezí kluzu, např. při FSd = 120 kN má špička napětí je:

[8.]

LITERATURA:
[1] Němec, J., Puchner, O. : Tvarová pevnost kovových těles (SNTL, Praha 1971)
• Timošenko, S. P.: Pružnost a pevnost (Technicko-vědecké vydavatelství, Praha 1951)

Problems with a dowel joint design
Standards for the Steel Structures design show relations in order to specify dimensions of boards of a mortise joint providing particular thicknesses or by particular geometry they specify a thickness needed. In a situation where it is not possible to keep the dimensions given by a standard, the design can be safely verifi ed by a procedure listed in the following text.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Čepový spojObr. 2 – Závislost součinitele koncentrace na poměru vnějšího a vnitřního poloměru oka (r konstantní, R proměnné)Obr. 3 – Závislost součinitele koncentrace na poměru vnějšího a vnitřního poloměru oka (R konstantní, r proměnné, tj. proměnná vůle čepu)Obr. 4 – Závislost součinitele koncentrace na poměru vůle čepu v otvoruObr. 5 – Závislost součinitele koncentrace napětí na nominálním napětíObr. 6 – Průběh napětí

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (254x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (82x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (67x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice