KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    „Pro úspěšný výsledek je vždy nutné souznění všech zúčastněných,“

„Pro úspěšný výsledek je vždy nutné souznění všech zúčastněných,“

Publikováno: 23.11.2018
Rubrika: Zajímavosti

uvedl k výstavbě II. Interní kliniky FN Olomouc autor návrhu Ing. arch. Adam Rujbr, majitel atelieru Adam Rujbr Architects s. r. o.

Autorem projektu výstavby II. interní kliniky a geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc není nejspíše architektonické studio Adam Rujbr Architects s. r. o. náhodou. Pro olomouckou Fakultní nemocnici jste již v minulosti pracovali, nemýlím- li se?
Není to tak. Přestože dnes pracujeme na více projektech pro Fakultní nemocnici, tehdy v roce 2015, kdy se projekt rozbíhal, to byla naše první zakázka pro tohoto klienta.

Jaká byla původní představa a zadání investora? Liší se nějak zásadně od původního požadavku?
Představa byla budova s obdélníkovým půdorysem, záhy se však ukázalo, že všechny provozy, tak jak byly požadovány, bude třeba uspořádat jinak. Potýkali jsme se s omezením prostorovým i výškovým. Budova má nakonec tvar písmene U. Postupně se samozřejmě vše upřesňovalo, ale nijak zásadně jsme se od původního zadání neodchýlili. Jedinou podstatnou věcí, která vyplynula až v průběhu stavby, bylo rozhodnutí o vybudování instalačního kolektoru, který novostavbu propojil s již existujícím.

Můžete přiblížit konstrukční řešení stavby?
Stavba je založena na soustavě vrtaných železobetonových pilot. Konstrukční systém je kombinace železobetonových obvodových stěn a sloupů a stropů tvořených kombinací spřažených ocelobetonových průvlaků a stropních panelů. Stropy byly následně zality betonem a zmonolitněny. Ocelobetonové průvlaky Deltabeam Peikko nevystupují ze spodní roviny stropu, což ve výsledku představuje úsporu ve výšce jednotlivých podlaží a tím i celé budovy. Toto řešení bylo výhodné nejen proto, že nemuselo být postaveno téměř 20 % objemu budovy ve srovnání s konvenčními konstrukcemi, ale také nám pomohlo splnit výškový limit daný územním plánem.

Budova má svá specifika a v několika ohledech je dokonce v ČR ojedinělá. Můžete některá z nich čtenářům blíže přiblížit?
Ano, budova má několik prvenství, jedná se o první nemocniční stavbu postavenou jako pasivní dům. A jedná se o první realizaci nemocnice s chlazenými stropy v ČR. Tato šetrná technologie chlazení je velmi vstřícná k uživatelům, nevíří se vzduch a je absolutně bezhlučná. Rozvody pro chladnou vodu jsou v chladném období využity pro vytápění.

Klíčová je vždy spolupráce architekta s generálním dodavatelem. Jak se Vám pracovalo se zástupci společnosti OHL ŽS?
Máte pravdu, pro úspěšný výsledek je vždy nutné souznění všech zúčastněných. Na této stavbě se to podařilo a spolupráci hodnotím jako ukázkovou. Není to tak, že bychom se na stavbě někdy nepřeli, ale nakonec se vše podařilo vyřešit a výsledek stojí za to.

Váš rukopis nese rovněž nemocnice v Tišnově. Jak složité je dnes vlastně navrhnout důstojné a moderní nemocniční prostředí? Skloubit požadavky na moderní technologie, energetickou úsporu a přívětivý interiér s nízkými náklady na výstavbu asi potřebuje trochu více rozvahy?
Nemocnice v Tišnově bohužel ustrnula ve fázi projektu. Co se týká druhé části vašeho dotazu, musím říct, že skloubit všechny požadavky je komplikované. Dám příklad – otevírání oken. Ve spoustě nových budov jsou okna pevná bez možnosti otevření. Technicky vzato, okna není třeba otevírat, moderní budovy mají řízené větrání i úpravu teploty a vlhkosti. Ale psychologicky je to nepříjemný pocit, nemoct si otevřít okno. Proto jsme navrhli okna jako otevíravá. Ale je zde zase nebezpečí, že některý pacient z okna vyskočí, proto je otevírání možné jen za asistence zdravotní sestry. Ale když se okno otevře v parném létě a do vychlazené místnosti vnikne horký vzduch, mohlo by dojít ke kondenzaci na stropě, kde je chlazení. Proto musí být každá místnost vybavená čidlem, které zaregistruje, že je teplota nebezpečně vysoká a chlazení vypne. Dalšími prvky jsou individuální regulace teploty, intenzity osvětlení, žaluzií atd. vše k maximální spokojenosti pacientů i ošetřujícího personálu.

Co bylo klíčem k výběru stavebních materiálů?
Chtěli jsme stabilní, ale zároveň subtilní konstrukci budovy. Proto betonové stěny, které dobře akumulují teplo či chlad. Uprostřed dispozice je jen velmi málo sloupů a žádné průvlaky pod rovinou stropu, nic tedy neomezuje možnosti budoucích přestaveb. Za tímto účelem jsme zvolili sádrokartonové příčky, které lze snadno demontovat. U ostatních materiálů, jakými jsou podlahy, povrchy stěn apod., hrála hlavní roli odolnost vůči desinfekčním prostředkům a odolnost proti požáru. Všechny výrobky, včetně nábytku, mají certifikát ekologické šetrnosti. Snažili jsme se volit materiály, které půjde snadno recyklovat po ukončení jejich životnosti.

Předpokládám, že u veřejné investice za více než 335 milionů korun byla zakázka soutěžena v architektonické soutěži. Je tomu tak? Ptám se, protože vím, že jste zastáncem právě tohoto typu výběrových řízení a to z mnoha důvodů…
Tato zakázka byla soutěžena formou obchodní soutěže. Předpokládám, že hlavním důvodem tehdy byly zejména časové důvody z důvodu čerpání dotace ministerstva zdravotnictví.

Od konce roku 2016 je vaše studio členem Rady pro šetrné budovy. Přibylo vám díky tomu práce? Co to pro vás znamená?
Členství v Radě pro šetrné budovy nám přináší zejména cenné kontakty na podobně smýšlející odborníky z mnoha oborů, účast na konferencích a workshopech pak neustálé další vzdělávání a kontakt s inovativními řešeními. Rada má také šanci prosadit jiné nazírání na zadávání veřejných zakázek, zejména orientaci na kvalitu místo nejnižší ceny. Práce máme pořád víc a víc, ale může to být z mnoha důvodů, nejen díky členství v Radě. 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. arch. Adam RujbrFakultní nemocnice OlomoucFakultní nemocnice OlomoucFakultní nemocnice OlomoucFakultní nemocnice OlomoucFakultní nemocnice OlomoucFakultní nemocnice OlomoucFakultní nemocnice OlomoucFakultní nemocnice OlomoucFakultní nemocnice Olomouc

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (300x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (93x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (69x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice