KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2013    „Přicházíme na trh se zcela novou produktovou řadou výtahů,“

„Přicházíme na trh se zcela novou produktovou řadou výtahů,“

Publikováno: 29.10.2013
Rubrika: 2013

říká obchodní a marketingový ředitel společnosti Schindler CZ, a. s. Vladimír Steiner.

Na českém trhu jste dvacet let. Jak se za tu dobu změnil profil vašich zákazníků a jejich požadavky?
Začínáme mluvit o zákaznících a zákazník je pro nás terčem úspěchu. Pokud chceme diskutovat o profilu našich zákazníků, nezbývá mi, než zmínit směry našich obchodních aktivit. Pro oblast nových instalací hovoříme o zcela jiné cílové skupině než u segmentu modernizací starých výtahů a servisních služeb. Paušálně bych podotkl, že zákazník nám za 20 let vyspěl a naučil se porovnávat, zvažovat alternativy i velmi dobře vyjednávat. Zároveň přemýšlí v dlouhodobých souvislostech. Jsme součástí stavebního průmyslu, díky negativnímu vývoji v tomto odvětví za poslední dobu se mi skoro chce říci, že jediným požadavkem je neuvěřitelně nízká cena, ale naštěstí zákazník umí ocenit i jiná kritéria. Dbá na bezpečnost i spolehlivost a v dnešních novostavbách i zmodernizovaných domech hraje také vzhled výtahu důležitou roli. V neposlední řadě díky neustále se zvyšujícím cenám energií klade provozovatel důraz na energetickou úsporu běžného provozu.

Schindler je firma se švýcarskými kořeny a pobočkami po celém světě. Jak si vede na pomyslném korporátním žebříčku česká pobočka společnosti?
Ano, je to pravda. Zastupujeme globální koncern s působností na všech pěti kontinentech a denně přepravíme více než 1 miliardu lidí na celé planetě. Evropa, kolébka naší firmy, tvoří stále důležitou součást našeho podnikání. Nelze tedy význam poboček v České a Slovenské republice opomíjet. Již mnoho let se nám daří obhajovat pozici lídra trhu. Jen v prodejních organizacích poskytujeme pracovní příležitost přibližně 500 pracovníkům. V našem slovenském závodě zároveň vyrábíme Schindler eskalátory pro celou Evropu.

Výtahy a eskalátory jsou dnes často technicky složitá a sofistikovaná zařízení. Jste schopni zajistit kompletní dodávku od návrhu podle potřeby projektanta až po finální montáž sami nebo využíváte služeb subdodavatelů?
Tím, že se zákazník rozhodne pro řešení od společnosti Schindler, dostává vše z jedné ruky. Disponujeme mimo jiným vlastními projektanty, proškolenými montážními techniky, certifikovanými mistry, ale občas z kapacitních důvodů využijeme i služeb prověřených subdodavatelů. Pochopitelně drtivá většina instalovaných dodávek pochází ze sériové výroby. Dnešní produktová škála umožňuje značnou variabilitu rozměrů i designu. Již pár let se nestaví mnoho unifikovaných budov. Nově projektované objekty se zpravidla vyznačují notnou dávkou osobitého charakteru a výjimečnosti. To se pochopitelně projevuje i v projekci výtahů a eskalátorů. Zkrátka takový výtah musí odrážet styl a atmosféru celé budovy. Letošní rok přicházíme na trh se zcela novou produktovou řadou výtahů S5500, která reflektuje individualitu našich zákazníků. Schindler S5500 tak umožní projektantům a architektům obrovskou tvůrčí svobodu. A tam, kde ani tato naše výrobková řada nevyhoví, pomůže naše technické a konstrukční oddělení.

Máte za sebou celou řadu zajímavých realizací. Které z nich byly pro společnost Schindler Česká republika zásadní nebo něčím výjimečné?
Za těch 20 let se takových projektů nastřádalo mnoho. Naše produkty jsme nainstalovali a trvale udržujeme v provozu jak v rezidenčních tak komerčních budovách, nemocnicích, sportovních areálech, průmyslových objektech a tvoří i součást veřejné dopravy. Marně přemýšlím, který projekt upřednostnit. Pražané denně cestují našimi eskalátory v metru, na pražském i bratislavském letišti se můžeme pochlubit spolehlivými pohyblivými chodníky. Z těch nejaktuálnějších projektů přeci jen uvedu dostavbu nákupního centra Černý Most v Praze a projekt Forum Nová Karolina v Ostravě. Aktuálně instalujeme desítky výtahů a eskalátory v největším administrativním komplexu Florentinum Praha.

Během svého dvacetiletého působení na českém trhu společnost Schindler koupila například firmy Výtahy Olomouc, s. r. o. nebo Eletec výtahy spol. s r. o. Máte v dalších letech v plánu koupit nějakou jinou „výtahářskou“ firmu, nebo je již český trh rozebrán velkými hráči?
Naše společnost vstoupila na český a slovenský trh formou akvizic. V roce 1993 koupila společnost Výtahy Praha, svoji působnost poté rozšířila roku 2004 na Moravě koupí firmy Výtahy Olomouc. V roce 2005 pak posílila svoji pozici zatím poslední akvizí firmy Eletec výtahy. Na Slovensku se působnost společnosti Schindler datuje od roku 1995 koupí firmy Jakub s. r. o. Osobně si myslím, že český trh ještě velkými hráči rozebrán není a akvizice každoročně probíhají. Zejména oblast modernizací a servisu je obsluhována větším počtem lokálních firem. A není vyloučen ani odchod některého z velkých koncernů.

Nezanedbatelnou část vaší činnosti představuje zcela určitě servis. Co vše je možné si pod touto službou představit?
Jako i v ostatních technických oborech platí, že kvalitní servis významně prodlužuje životnost zařízení. Zákazníci od nás očekávají, že péče o nainstalované výtahy či eskalátory neskončí okamžikem předání do provozu. Chtějí mít jistotu bezpečné a spolehlivé přepravy. V minulosti tak neoblíbená cedulka na dveřích „výtah nejede“ se při naší péči vyskytuje minimálně. Jedním z našich prioritních kritérií, které pravidelně vyhodnocujeme, je tzv. dostupnost výtahu. Tu se nám daří již několik let držet nad hranicí 99 %, a to i u starších výtahů z předrevoluční doby. Krédem našeho přístupu k zákazníkovi je okamžitá reakce, odbornost a profesionalita servisního technika, zejména v kombinaci s odpovědnou a spolehlivou údržbou. Jsme zákazníkům k dispozici 24 hodin denně prostřednictvím našeho non‑stop dispečinku a díky nejhustší servisní síti v ČR a SR okamžitě vysíláme nejbližšího servisního pracovníka. Servisní balíček služeb je ušitý na míru podle individuálního přání každého zákazníka – od základní inspekce přes kompletní údržbu až po tzv. smlouvu „All‑in“ zahrnující veškeré údržby i opravy.

Renovují se vůbec staré výtahy a eskalátory nebo vzhledem k vývoji evropských norem a nařízení rovnou doporučujete zákazníkům výměnu za nové?
Modernizace nebo řečeno rekonstrukce si vyžadují specifický produkt. Otázka, zda investovat do starého výtahu, je poměrně složitá. Skutečnost na trhu je taková, že spíše záleží na finančních možnostech vlastníků nemovitosti. Vcelku pyšně mohu říci, že skoro pro každého máme řešení. Tím nejradikálnějším a pochopitelně i jednorázově finančně nejnáročnějším je kompletní výměna. V praxi to znamená, že po vyřízení stavebního povolení montážní technici zcela odstraní všechny součásti starého výtahu včetně dveří. Tento druh modernizace zákazníkovi většinou umožní zvýšit přepravní kapacitu i rychlost výtahu a většinou i zvětšit prostor kabiny. Druhým protipólem jsou pouze dílčí opravy nebo renovace, které odstraní jen ta největší rizika a prodlouží výtahu životnost o pár let, ale do budoucna se investici nevyhnete stejně. A pak existuje zlatá střední cesta, a tou je kompletní rekonstrukce. V takovém případě za velmi krátkou dobu a bez stavebního povolení nainstalujeme nový výtah. Za tím účelem jsme vyvinuli výtah Schindler REKO. Z původního zařízení využijeme pouze výtahová vodítka a rám kabiny a na přání zákazníka někdy i šachetní dveře. Ostatní komponenty jsou nové. U výtahu, díky Schindler REKO, jsou odstraněna všechna bezpečnostní rizika a provoz výtahu nadále splňuje platné normy. U eskalátorů je zpravidla z pohledu ekonomiky výhodnější komplexní výměna celého zařízení. Setkáváme se v praxi i s takovými případy, kdy nelze bez demontáže části budovy eskalátor vyměnit. Pak pochopitelně přichází na řadu rekonstrukce.

Jakými technickými novinkami se můžete pochlubit?
Výzkum a technický vývoj je jednou z přidaných hodnot společnosti Schindler. Již před časem jsme předpokládali budoucí trend zaměřený na redukci energetické náročnosti a ekologických dopadů. Právě proto jsme sponzorem a spolutvůrcem prvního letadla „Solar Impulse“ na solární pohon, které dokázalo překonat oceán. Tyto zkušenosti se solárním pohonem převádíme do výtahářské branže. Letos jsme představili upravenou verzi sériového výtahu Schindler 3300 se solárním pohonem. Díky excelentní reakci od zákazníků se připravuje plné uvedení na trh výtahu Solar Elevator. Úspory nemusí přinášet ale pouze alternativní zdroje energie. Pro úsporu je totiž důležitý i samotný způsob provozu výtahu. V souvislosti s tím se vracím k již zmíněnému projektu Florentinum. Vzhledem k vysokému pohybu osob po budově i k omezenému pohybu osob v jednotlivých částech objektů bude tento pohyb usměrňován unikátní technologií Schindler PORT. Tato technologie zoptimalizuje kompletní provoz všech vertikálních dopravních cest. Jedná se první instalaci tohoto druhu v ČR.

Jaká je budoucnost Schindler Česká republika a Slovensko?
Domnívám se, že za uplynulých 20 let se nám podařilo přinést na oba trhy evropské standardy a pokročilé technologie. Dokázali jsme našim zákazníkům, že nám mohou svěřit část svého majetku do péče. Deklarovali jsme, že v bezpečnosti nejsme ochotni přistoupit na jakékoliv kompromisy. Osobně věřím, že naše chování a postoje vedou ke spokojenosti našich zákazníků a přeji si, aby nám i nadále zůstali věrni.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Vladimír SteinerSchindler disponuje nejhustší servisní sítí v ČR a SR.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Zlatý pohár Linde 2013 (85x)
Vyhlašovatelem a pořadatelem 17. ročníku mezinárodní soutěže žáků středních škol ve svařování pod názvem „Zlatý pohár Li...
Technické a systémové zajištění kvality pásové oceli válcované za studenaTechnické a systémové zajištění kvality pásové oceli válcované za studena (52x)
Příspěvek pojednává o dvou základních přístupech k zajištění kvality dodávek pásové oceli dodávané válcovnami za studena...
SKF otevřelo novou Solution Factory v polských KatovicíchSKF otevřelo novou Solution Factory v polských Katovicích (30x)
Nová Solution Factory společnosti SKF zahájila počátkem května provoz v polských Katovicích. Nový komplex nabídne ucelen...

NEJlépe hodnocené související články

Ostravská huť uvedla do provozu modernizované kontilití. Slavnostního aktu se zúčastnil i premiér České republikyOstravská huť uvedla do provozu modernizované kontilití. Slavnostního aktu se zúčastnil i premiér České republiky (5 b.)
ArcelorMittal Ostrava uvedla do provozu zařízení plynulého odlévání oceli (tzv. kontilití), které prošlo rozsáhlou moder...
ČK LOP – Na světlo se v boji o energetické úspory často zapomíná (5 b.)
Stavební svět kolem nás je provázen slovem energetické úspory, nižší spotřeba energií, zateplení budov, trojsklo, dvojsk...
MSV-Světová premiéra pásových pil převratné koncepce od firmy Pilous (5 b.)
Světovou novinku - zcela novou řadu plně automatizovaných pásových pil s NC zařízením převratné koncepce ARG 330 prezent...

NEJdiskutovanější související články

Novela zákona o veřejných zakázkách přinesla pokles počtu i hodnoty zakázek Novela zákona o veřejných zakázkách přinesla pokles počtu i hodnoty zakázek (1x)
Pokles počtu veřejných zakázek i jejich hodnoty, to je výsledek stávajícího zákona o veřejných zakázkách. V pondělí se n...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice