KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Přehled o situaci na trhu se zinkem

Přehled o situaci na trhu se zinkem

Publikováno: 13.2.2015
Rubrika: Zajímavosti

ZÁKLADNÍ INFORMACE O IZA
Mezinárodní asociace zinku (IZA) byla založena v roce 1991 a reprezentuje zinkový průmysl po celém světě. Má 43 členů v 26 různých zemích, což představuje 80 % produkce zinku západního světa. Rovněž shromažďuje mnoho členů ze skupin prvouživatelů, jako jsou výrobci zinkových slitin, zinkovny, výrobci oxidu zinku a pozinkovaných plechů. Hlavní sídlo IZA je v Bruselu v Belgii. Regionální pobočky se nachází po celém světě, a to v USA, Peru, Brazílii, Číně a v Rusku.

Posláním IZA je podporovat a propagovat produkty zinku a trhy se zinkem prostřednictvím výzkumu, vývoje, předáváním technologií a komunikací o jedinečných vlastnostech, které dělají zinek trvale udržitelným a nezbytným pro život. Programy IZA jsou seskupeny do tří skupin: Technologie a rozvoj trhu, Životní prostředí, zdraví a bezpečnost a Komunikace.

Tento článek shrnuje některé z hlavních studií prováděných IZA a umožňuje zinku (a pozinkované oceli) zaujmout pozici v případech, kdy si jej inženýři a architekti vybírají jako materiál šetrný k životnímu prostředí. Tyto studie rovněž poskytují základní informace o jeho trvalé udržitelnosti.

Hlavní činnosti pro ochranu životního prostředí zahrnují:

  1. IMO: Mezinárodní právní předpisy o námořní přepravě koncentrátů
  2. REACH
  3. Rozvíjející se REACH/GHS iniciativy: Austrálie, Kanada, Japonsko, Korea, Čína, Turecko
  4. Rámcová směrnice o vodě: Zinc Fate Model: Integrace stávajících modelů koroze zinku (Zinc Coating Life Predictor) a biologická dostupnost/jedovatost (BLM) pro předpovězení případných změn vztažených k zinku ve sladkovodních tocích.
  5. Schémata obchodu emisí (ETS): finanční náhrady za náklady na emise CO2.
  6. Konfliktní minerály
  7. Mercury: redukuje emise rtuti z těžby a rafinace zinku.

TRHY SE ZINKEM
Zásoby zinku klesají od roku 2013, což podle ILZSG tlačí ceny zinku nahoru. Předpovídá se, že celosvětová poptávka po zinku v roce 2014 a 2015 vzroste o 4,5 %.

Distribuce použití rafinovaného zinku se v posledním desetiletí s narůstajícím podílem Číny a Indie na trhu změnila. S výjimkou Číny se spotřeba zinku nezvýšila.

Prognóza růstu dodávek z těžby zinku (+2,6 %) bude v roce 2014 nižší, než dodávky kovu (+4,4 %). V nadcházejících letech se očekává zinkový deficit. V Evropě jsou plánovány rozšíření kapacit pro rafinaci, a to v Belgii, v Itálii a v Norsku.

V poslední době pokračuje konsolidace těžby zinku a hutnictví díky získání společnosti Xstrata firmou Glencore. Dochází rovněž k rozšiřování zinkoven.

ZINEK A ZDRAVÍ
Nedostatek zinku je hodnocen jako pátý rizikový faktor vedoucí ke vzniku onemocnění, zejména průjmu a zápalu plic u malých dětí. To může vést k vysoké úmrtnosti v méně rozvinutých zemích. Doplňky stravy s obsahem zinku a programy pro obohacení organismu zinkem napomáhají překonávat tyto problémy stejně, jako pomáhají růstu dětem s poruchou růstu, což je další jev spojený s těžkým nedostatkem zinku.

  • 2 miliardy lidí z celého světa trpí nedostatkem zinku
  • každým rokem zemře 1,5 miliónu dětí na průjem
  • ročně je 800 000 lidí vystaveno riziku úmrtí kvůli nedostatku zinku
  • každý rok je 150 000 dětí vystaveno riziku úmrtí z důvodu nedostatku zinku

Kodaňský konsensus, který zahrnuje 8 předních ekonomů a 5 držitelů Nobelovy ceny studoval nejhospodárnější a nejúčinnější prostředky na celosvětově nejpalčivější problémy a došel k závěru, že nejefektivnější investice byla léčba podvýživy u dětí v rozvojových zemích pomocí zinku a vitamínu A.

IZA spustila vlastní program na záchranu dětí zvaný Zinc Saves Kids (Zinek zachraňuje děti) a vzbudila tím zájem u organizací SN a UNICEF. Ban Ki-moon, generální tajemník SN prohlásil: „Je prokázáno, že rozšiřováním nenákladných zásahů... jako ORS a zinek proti průjmu může snížit počet úmrtí dětí o 70 %“. IZA také pomohla podpořit nadaci Billa a Melindy Gatesových a iniciativu Clinton Health Access. Následoval zinkový průmysl a společnosti jako Teck, MMG, Lundin, Hindustrian Zinc a Wiegel osobně přispěly finančními prostředky. Také kampaň Zinek zachraňuje děti, vedla k pozitivnímu obrazu zinkového průmyslu ve světových médiích.

NOVÁ POPTÁVKA PO ZINKU
Zemědělství
Zinek je pro zemědělství nezbytný. Je nejčastějším chybějícím stopovým prvkem. Vyskytuje se v 50 % světové zemědělské půdy. Nedostatek zinku zamezuje plodinám dosáhnout svého plného potenciálu, i když jsou dodány veškeré živiny, které jsou potřeba. Do roku 2050 se musí produkce zemědělství zvýšit o 70 %, aby byl zajištěn dostatek potravy pro rostoucí světovou populaci. To může vytvořit obchodní potenciál až 585 000 tun zinku ročně.

Zinkování plechu
Zinkování je dnes nejrozšířenější využití zinku, v číslech se jedná o 56 % celkové spotřeby zinku. Z pohledu spotřeby zinku na hlavu je v různých částech světa stále potenciál růstu. Je však potřeba dalšího úsilí na podporu využívání zinku a pozinkované oceli. Nedávné rozhodnutí společnosti FORD USA používat hliníkové části karoserie místo částí z pozinkované oceli pro FORD F150 ukazuje, jak rychle mohou být trhy ztraceny. IZA neustále investuje do rozvoje výkonnějších pozinkovaných plechů pro automobilový průmysl. The Galvanized Autobody Partnership (GAP) – partnerství pozinkovaných karosérií – bylo založeno v roce 1999 na podporu trhu s plechy odolnými proti korozi. Jedná se o společný program zinkového, ocelářského a automobilového průmyslu. Program partnerství GAP je organizován jako série tříletých plánů s pokrytím aktuálního cyklu 2011–2013. Členové GAP jsou přímo zapojeni do koncepce a směru tříletých výzkumných plánů. GAP se zaměřuje na technické problémy s nejvyšší prioritou, jimž čelí ocelářský průmysl při neustálém úsilí dodávat pokročilé pozinkované oceli, které splňují požadavky automobilek. Každý plán se skládá z 12 výzkumných projektů. Od roku 2000 do roku 2013 se průměrný obsah pokročilých vysokopevnostních ocelí (zkratkou AHSS) zvedl z nuly na 200 liber. V případě neexistence GAP by to mohlo vést k přechodu na hliník, plast nebo na materiály AHSS bez povrchové úpravy zinkem. V Číně je z pozinkované oceli vyrobeno méně než 20 % vozidel z 20 miliónů a pouze 3 % automobilů v Indii. Tržní potenciál Číny a Indie představuje objem ve výši 750 000 tun zinku ročně. 

Dávkové zinkování
IZA podporuje využívání pozinkované oceli následovně:

  • Demonstrační projekty jako je například projekt ocelového mostu AGA.
  • Nová brožura o možných využitích zinkování v hornictví.
  • Vývoj procesu na výrobu stálých pozinkovaných výztuží.
  • Semináře o zinkování v Rusku a východní Evropě: Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko.
  • Organizace hlavních konferencí o zinkování v Číně, Indii a Brazílii.
  • Interaktivní trenažér pro Indii a 10 workshopů, financováno společným fondem pro suroviny
  • Neobvyklý program pro Indické železnice vede k plánům pokrýt tratě zinkovým tepelným sprejem. Koroze kolejí zkracuje životnost většiny tratí mnohem častěji, nežli opotřebení přírub jako ve většině zemí. Na 115 000 km tratí je potřeba 5 000 tun zinku, který musí být obnoven každých 5 let.
  • Brazílie: Na seminářích a konferencích pro zákazníky jsou představovány možnosti použití pozinkovaných výztuží při těžbě ropy, plynu a v těžebním průmyslu obecně, které následně podporují jejich využití pro infrastrukturu a konstrukce stadionů. Žárově pozinkované stojany pro potrubí v rafinerii Petrobras Bahia vážící 1300 tun s povrchem o rozloze 37 000 m2. Minimální hmotnost povlaku 120 g/m2 vyžaduje 4,5 tun zinku.

Významným úspěchem v roce 2012 bylo udělení ceny 1,5 milionu eur Evropskou Unií v programu pro malé a střední podniky konsorciu finských, irských a rumunských společností včetně několika hlavních zinkoven za program na rozvoj “zelené chemie”, který má za snahu, přiblížit se k výrobě povrchové úpravy se schopností obarvení, která je více odolná než chromování, ale zároveň daleko levnější než barva. IZA a EGGA byly z velké části zodpovědné za technický obsah, který vedl k úspěchu tohoto návrhu a bude hrát důležitou roli v šíření výsledků tohoto programu zinkovacímu průmyslu.

UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Hlavním cílem programu Zinek pro život od IZA je zajistit zinku stálou pozici jako materiálu, který je šetrný k životnímu prostředí, kvůli čehož si jej budou vybírat stavební inženýři, architekti a ostatní specialisté, a to na základě vědecky podložených informací o trvale udržitelných vlastnostech zinkových produktů.

Zinkování chrání ocel proti korozi, poskytuje delší životnost ocelovým konstrukcím, čímž snižuje potřebu jejich obnovy. Zisk plynoucí z ušetření zdrojů a energie potřebné k výrobě nové oceli je poměrně značný.

Pozinkované ocelové výrobky jsou rovněž plně recyklovatelné, ovšem za předpokladu, že jsou řádně shromážděny po skončení jejich životnosti. Zatímco sekundární přínos zinku k celkové produkci zinku je odhadován na 35–40 %, přínos recyklace toho, co je možné efektivně recyklovat, se blíží 80 %.

Klíčové aktivity v roce 2014 Life Cycle Assessment:
Shromažďování a vyhodnocování vstupů/výstupů a potenciální dopady produktu na životní prostředí během celého životního cyklu:

  • Recyklace – projekt světových zásob a toků
  • Aktualizace světové primární Zn LCI (Life Cycle Inventory)
    • Předchozí zinkový kov ohodnocen v roce 2008 představoval 44 % z průmyslové výroby
    • Nová aktualizace probíhá se zvýšeným světovým zastoupením (> 50 % kov a koncentráty)
  • Spolupráce s klíčovými partnery – měď, ocel, nikl – díky úsilí LCI/LCA

ZÁVĚR
IZA je zaměřena na podporu klíčových výhod zinku u hlavních skupin partnerů s cílem chránit a rozvíjet trhy se zinkem. Tato mise je splněna provedením hlavních programů v oblasti životního prostředí, rozvoji trhu a komunikace.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (347x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (59x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice