KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Požární odolnost dutých profilů ocelových konstrukcí

Požární odolnost dutých profilů ocelových konstrukcí

Publikováno: 15.7.2009, Aktualizováno: 20.11.2009 16:32
Rubrika: Zajímavosti

Haly soustavy HARD, vyvinuté a vyráběné v RD JESENÍK od r. 1979 do začátku 90. let byly „typizované“, schválené
pro všeobecné použití. Řada hal tohoto typu byla použita v zemědělství pro skladování. V řadě seníků došlo k požárům vlivem samovznícení, některé požáry ocelové konstrukce (OK) pouze poškodily, u některých došlo k totálnímu vyhoření. Ve všech případech se ale projevila zcela neočekávaná odolnost dutých tenkostěnných profilů proti devastujícím účinkům požáru. Zatímco vaznice a paždíky z tenkostěnných profilů U byly prohnuté a sklopené, nosné prvky z dutých profilů vykazovaly pouze mírné podélné deformace a nosná konstrukce i po totálním vyhoření zůstala stát. Později byl tento jev pozorován i u seníků poškozených požárem, vyrobených z dutých rámů v Mostárně Hustopeče.

Halových objektů z hal HARD bylo vyrobeno více než 7 000. Jejich nosnou vazbu tvoří vetknuté sloupy různé výšky, na které byly uloženy tříkloubové trámové vazníky s táhlem rozpětí 12 až 30 m. Sloupy i trámy vazníků jsou provedeny z tenkostěnných obdélníkových profilů výšky 240 a 320 mm, tloušťky 4 mm, a výšky 400 a 480 mm tloušťky 5 mm. Všechny profily mají jednotnou šířku 160 mm. V zemědělském sektoru byla postavena řada seníků pro dosoušení a skladování sena, byly to haly rozponu 18 nebo 24 m, skladovací objem byl 8.000 m3.

PROKAZATELNÁ DOKUMENTACE
Teprve požár a totální vyhoření velkého skladového objektu ve Valašském Meziříčí dne 9. ledna 1999 byl autorem systému HARD kvalifikovaně dokumentován a analyzován. Poznatky z analýzy průběhu požáru a z pořízené fotodokumentace byly tak přesvědčivé, že byla zpracována studie „Analýza účinků požáru velké skladové haly ze soustavy HARD – Experimentální průkaz vysoké požární odolnosti dutých prutů halové ocelové konstrukce jako podklad pro certifikaci požární odolnosti hal systému VEDE na hodnotu R30.

Ani analýza z „experimentu“, jehož cena přesáhla 200 mil. Kč přesto, že podle platných norem je možno určit požární odolnost stavební konstrukce na základě poznatků ze skutečných požárů, nebyla shledána na nejvyšších místech HZS za dostatečný podklad pro certifikaci OK, provedených z dutých profilů, na vyšší hodnotu požární odolnosti.

Experimentální výzkum v rámci zavedeného způsobu certifikace ale není schopen financovat výrobce OK, který ve svých konstrukcích duté profily používá. Je zřejmé, že na chování dutých profilů v požáru má vliv fakt, že duté profily neztrácejí stabilitu klopením, což je výrazný rozdíl proti profilům s jednou stojinou, vzduch v dutině působí jako izolant, přičemž jeho vliv může být jiný v dutině uzavřené nebo neuzavřené; podíl těchto vlivů na chování konkrétního profilu v požáru je zatím neznámý.

Uvedená Analýza účinků požáru leží od roku 2005 ladem, a proto má tento článek upozornit na to, že existuje materiál, který definuje jev, jež v oboru ocelových konstrukcí není registrován a jehož využití by přineslo značné finanční efekty. Na jeho základě lze rozhodnout, zda je účelné tento jev zkoumat a zda se má o prostředky na takový výzkum usilovat. Vzhledem k možným ekonomickým přínosům by měl být stanoven postup, který by urychleně umožnil certifikaci OK z dutých profilů na vyšší požární odolnost.

ZÁKLADNÍ FAKTA STUDIE
Popis objektu

OK tvoří typizovaná konstrukce HARD, šířka 6 lodí rozponu 24 m a přístavek 9 m – celkem 148 m, délka 24 × 6 m = 144 m. Mezi skladovou halou a výrobním objektem je odstup 15 m, spojení pouze krčkem šířky 9 m. Výrobní objekt nebyl požárem poškozen. Střešní plášť skládaný, horní plech Al KOB, vlna 40 mm, spodní plech pozink. VSŽ, vlna 30 mm, tepelná izolace min. plst 80 mm, na vaznicích z TU 210 × 4 mm v rozteči 1.500 mm.

Stěnový plášť z panelů 1.000 × 1.500 mm, interiér pozink. plech 0,8 mm, exteriér Al plech 0,8 mm, izolace min. plst 80 mm, nesený svislým roštem z profilů omega 60 × 30 × 3 mm v rozteči 1.000 mm, na paždících z TU 162 × 4 mm.

Požár a hasební činnost
Požár vypukl 9. 1. 1999 ve 22:15 hodin současně na několika místech, pravděpodobná příčina záměrné zapálení. V objektu byly skladovány skleněné výrobky, balené do papíru a PE folie, chráněné proti poškození polystyrenem, uložené na dřevěných paletách. Skladováno bylo do výšky 5–6 m. Ve 22:36 hodin hořelo na 40 % plochy, ve 22:50 hodin bylo zasaženo 90 % plochy a ve 23:30 hodin bylo rozhodnuto ukončit hasební práce a nechat sklad kontrolovaně dohořet. Při zásahu se dalo bez problémů projít kolem celého objektu, působení sálavého tepla účinně bránily panely s výplní z minerální plsti.

Účinky požáru na OK byly dlouhodobé, přičemž bylo dosaženo neobvykle vysokých teplot 1.480 až 1.520 °C.

Účinky požáru na konstrukci
Celkové účinky požáru ukazuje snímek z archivu HZS. Kompaktnost objektu je narušena zejména ve styku jednotlivých lodí, kde došlo k pádu vazníku z ložiska na hlavě sloupu po prodloužení táhla vazníku (obr. 1).

Unikátní snímek ukazuje, že kolaps střechy nastal po protažení táhla ze dvou L profilů, kdy se vazník stal mechanismem a ztratil nosnost. Ložisko vazníku spadlo z hlavy sloupu. Přitom trámy vazníku nevykazují deformace, jež by ohrožovaly jejich únosnost. S vazníky se hroutí střecha, ale její celistvost není porušena. Sloupy štítové stěny nejsou deformovány účinkem požáru, ale vodorovným tahem od zhroucené střešní konstrukce – je to důkaz vysoké požární odolnosti dutých profilů štítové stěny (obr. 2).

Snímky obvodových stěn dokumentují, že i po dlouhodobém působení požáru zůstaly všechny stěnové sloupy stát, jejich deformaci způsobil vodorovný tah zhroucené střešní konstrukce. Přitom je vidět, že i při vysokém stupni nahřátí, mají duté profily značnou ohybovou únosnost, která brání jejich úplnému kolapsu (obr. 3, 4). Vysokou požární odolnost vnitřních sloupů haly z tenkostěnného dutého průřezu potvrzují pohledy na řady sloupů, stojících bez zvláštní deformace podélné osy i bez lokální deformace tenkých stěn profilu.

K deformaci hlav sloupů došlo vodorovným tahem při kolapsu připojeného vazníku po protažení táhla a je udivující, že síla, která ustřihla šrouby ložiska, nevyvrátila celý sloup, ale vyvolala jeho ohyb pod hlavou – to znamená, že sloup měl i v těchto podmínkách velkou ohybovou tuhost (obr. 6, 7). Pohled na světlíky ukazuje, že vaznice z TU 210 × 4 mm v místech, kde nejsou stabilizovány krytinou, ztratily únosnost ohybem i klopením, přitom obrubníky světlíku z dutého profilu TP 320 × 160 × 4 mm jsou bez viditelných deformací. Udivující je stav světlíkových příčlí z profilu omega 60 × 30 × 3, které jsou přímé bez zjevných deformací, i když s nich visí zbytky odtaveného drátoskla.

Při srovnání požární odolnosti stejných profilů použitých na příčle stěn lze vzít v úvahu, že stěnové příčle stěn byly při požáru v proudu nasávaného, tedy chladnějšího vzduchu, příčle světlíků byly ale na konci komínového tahu, tedy v nejvyšších teplotách tohoto požáru (obr. 8, 9). Obnova objektu byla provedena s využitím hal systému VEDE, jež má sloupy shodné s původním provedením, ale vazníky jsou příhradové z dutých profilů. Těmto vazníkům nehrozí ztráta únosnosti  po nahřátí spodního pásu jako trámovým vazníkům po nahřátí táhla z L-profilů (obr. 10, 11).

ZÁVĚR
Zkušenosti z reálných požárů vedou k poznatku, že duté profily mají i při tenkých stěnách vysokou požární odolnost, násobně vyšší, než profily s jednou stojinou. Jedná se o vlastnost unikátní, která není v oboru ocelových známa a jejíž poznání a uznání by výrazně přispělo při uplatnění ocelových konstrukcí ve výstavbě. Na poznání tohoto jevu by se měli zaměřit odborníci z oboru OK i z oboru požární prevence formou grantu. Po odborném zhodnocení analýzy požáru skladu ve Valašském Meziříčí by mohly být OK z dutých profilů certifikovány alespoň na odolnost R15.

Okamžitě vyloučit z Požárně bezpečnostních řešení hodnocení požární odolnosti dutých profilů metodikou podle parametru O/F či A/V, tj. poměru obvodu a plochy profilu, tato metodika je zejména u dutých profilů zcela zavádějící, je nutno ji nahradit posouzením OK na účinky skutečného požáru v požárním úseku.

Studie „Analýza účinků požáru…“ je pro zájemce k dispozici na vyžádání na danko@danko.cz.

Fire endurance of steel structure hollow sections
Fire and total burn-up of a huge warehouse building in Valašské Meziříčí on January 9, 1999 was professionally documented and analyzed by the author of the HARD system. The results from the analysis of the course of fire and taken photographic documentation were so convicting that a study was prepared called „Analysis of the fire impact of the huge warehouse from the HARD system – Experimental document of high fire endurance of hollow bars of hall steel structure as the base for certification of fire endurance of halls using the system VEDE to the level of R30. Experience from real-life fires lead to a conclusion that hollow sections have high fire endurance even in parts of thin walls and the endurance is much higher than profiles with one stalk. After professional assessment of warehouse fire analysis in Valašské Meziříčí, the steel structures made of hollow sections could be certified to the level of endurance of at least R15.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Kompaktnost objektu po požáru je narušena zejména ve styku jednotlivých lodí.Obr. 2 – Důkaz vysoké požární odolnosti dutých profilů. Sloupy štítové stěny nejsou deformovány účinkem požáru, ale vodorovným tahem od zhroucené střešní konstrukce.Obr. 3 – I při vysokém stupni nahřátí, mají duté profily značnou ohybovou únosnost, která brání jejich úplnému kolapsu. Obr. 4 – Sloupy obvodových stěn zůstaly stát po celou dobu požáru a umožnily bezpečný pohyb požárních jednotek kolem objektu.Obr. 5 – Pohledy na nosné příčle stěnového pláště ukazují, že i profily z tenkostěnného profilu tvaru omega 60 × 30  mm tl. 3 mm, jež tvoří s krytnicí dutý profil, jsou bez deformací i po vytavení drátoskel.Obr. 6 – Je udivující, že síla, která ustřihla šrouby ložiska, nevyvrátila celý sloup, ale vyvolala jeho ohyb pod hlavou.Obr. 7 – Deformace hlavy sloupu nastala vlivem tahu od hroutícího se vazníku.Obr. 8 – Příčle světlíků byly na konci komínového tahu, tedy v nejvyšších teplotách tohoto požáru.Obr. 9 – Příčle světlíku jsou bez deformací, přesto že z nich visí odtavené drátosklo.Obr. 10 – Obnova objektu byla provedena s využitím hal systému VEDE. Ke zkrácení doby výstavby prospěla bloková montáž střešních sekcí.Obr. 11 – Sloupy i příhradové vazníky hal systému VEDE jsou z dutých profilů.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (297x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (94x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (68x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice