KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Ekonomika    Podpora malého a středního podnikání v ČR v roce 2004

Podpora malého a středního podnikání v ČR v roce 2004

Publikováno: 12.1.2005, Aktualizováno: 18.12.2008 22:33
Rubrika: Ekonomika

„Díky strukturálním fondům EU se finanční možnosti podpory malých a středních firem v České republice výrazně zvýšily. Až do konce roku 2006 jsou pro ně k dispozici prostředky v celkovém objemu 11 miliard korun. Velký počet podávaných projektů ukazuje, že podnikatelé jsou navzdory některým skeptickým předpovědím dobře připraveni, a tak nemám obavy, že by se prostředky přidělené na toto období nevyčerpaly,“ uvedl Milan Urban, ministr průmyslu a obchodu ČR.

O dotace z fondů Evropské unie, které zastřešuje ministerstvo průmyslu a obchodu, požádalo prostřednictvím CzechInvestu od července minulého roku více než 1.100 firem. Drtivá většina žádostí míří do Operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP). Převážná část těchto projektů, doručených prostřednictvím regionálních kanceláří CzechInvestu, už byla vyhodnocena a v závěru roku byla schválena podpora pro prvních 60 projektů. Vyhodnoceno bylo také všech 333 projektů v rámci Phare 2003 - Technologie.
„Kromě toho se nám i letos podařilo pro české firmy zprostředkovat milionové kontrakty u nadnárodních společností a dokončit další kolo programu rozvoje dodavatelů, díky němuž se zúčastněným malým a středním firmám zvyšují tržby v průměru o deset procent,“ říká Radomil Novák, generální ředitel agentury CzechInvest.“
V roce 2004 spustil CzechInvest také program, který naučí české firmy pracovat se svými zaměstnanci. O získání standardu rozvoje lidských zdrojů Investors in People (IIP) nyní usiluje 11 společností z různých regionů. Firmy mohou získat z programu Phare 2002 dotace až do výše 65% nákladů na zavedení standardu IIP.

Přehled některých programů a akcí na podporu podnikání v roce 2004

Finanční průvodce - vydána příručka pro malé a střední podnikatele mapující obvyklé i méně známé finanční nástroje a způsoby získávání kapitálu obecně k dispozici zdarma ve všech pobočkách CzechInvestu.
Operační program Průmysl a podnikání - celkem 783 žádostí o dotace podaných prostřednictvím regionálních kanceláří CzechInvestu, z toho 602 projektů vyhodnoceno, 60 podpořeno; v průběhu roku 2004 bylo k jednotlivým programům OPPP mimo jiné připraveno 26 odborných seminářů a workshopů pro podnikatele všech regionů.
Phare 2003 - Technologie - 333 přijatých projektů už bylo posouzeno, o udělení podpory rozhodne v průběhu ledna 2005 ministerstvo průmyslu a obchodu.
Program rozvoje dodavatelů - 95 účastníků z řad malých a středních firem, zvýšení tržeb v průměru o deset procent; připraveno další kolo pro rok 2005.
Zprostředkované dodavatelské kontrakty nadnárodním firmám - 15 kontraktů českých firem pro 10 nadnárodních firem, celková hodnota kontraktů - 980 milionů korun; v roce 2004 se konaly dvě speciální dodavatelské výstavy pro společnosti Kone a Parker Hannifin a také listopadové Nákupní fórum pro 65 českých dodavatelů; veletrhy budou probíhat i v roce 2005, například ve spolupráci s japonskou obchodní komorou JETRO nebo pro společnost Honeywell.
Národní klastrová strategie - dokument, který připravil CzechInvest ve spolupráci s MPO na základě mezinárodní praxe i svých dosavadních zkušeností; klastrům se věnuje samostatný program OPPP, který byl v roce 2004 podpořen sérií seminářů a workshopů, v ČR byli vyškoleni první odborníci na vyhledávání a zakládání budoucích klastrů, semináře budou pokračovat i v roce 2005.

Bezplatná informační telefonní linka CzechInvestu - spuštěna 1. července 2004, celkem 3.400 dotazů.
Zdroj CzechInvest.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (29x)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (23x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...
České ocelové konstrukce pro chemičku ve FranciiČeské ocelové konstrukce pro chemičku ve Francii (21x)
Montáž téměř 650 tun ocelových konstrukcí se právě v těchto dnech dokončuje ve francouzském Rouen. Dodávku a montáž OK p...

NEJlépe hodnocené související články

KOVOSVIT MAS, a.s. v minulém roce navýšil tržby téměř o 21 procent na 2, 2 miliardy korun (4 b.)
„Rok 2014 byl jeden z nejúspěšnějších roků naší společnosti od roku 2011. Když jsem do společnosti nastupoval, byla na p...
UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (3.4 b.)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (3 b.)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

NEJdiskutovanější související články

O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (2x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice